Χ.Α.: Το «ιστορικό» στοίχημα της διάσπασης των 1.250 μοναδων

Μετά τη διόρθωση στην αρχή της περασμένης εβδομάδας με χαμηλούς τζίρους, και με την αγορά να υποχωρεί στις 1.139 μονάδες, το Χ.Α. επανήλθε πάνω από τις 1.150 μονάδες, παραμένοντας σε επαφή με τα υψηλά των 1.200 μονάδων.

Με βάση το βασικό τεχνικό σενάριο, το Χ.Α. αναμένεται να κινηθεί στη ζώνη των 1.150 με 1.200 μονάδων. Εάν διασπαστούν καθοδικά τα επίπεδα των 1.150 μονάδων, επόμενες στηρίξεις βρίσκονται στις 1.100 και, χαμηλότερα, στις 1.050 μονάδες. 

Αντιθέτως, μια ανοδική διάσπαση των 1.180-1.200 μονάδων θα είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, με στόχο τις 1.250 μονάδες. Όμως, όπως τονίζει έμπειρος τεχνικός αναλυτής, η σαφής ανοδική διάσπαση των 1.250 μονάδων θα αποτελέσει μια «ιστορική» αλλαγή της τάσης της αγοράς σε ξεκάθαρα ανοδική. 

Με ήπια πτώση έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα, η οποία προσπαθεί να «χωνέψει», σε πρώτη φάση, τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψε στον Οκτώβριο, τα οποία ανήλθαν σε +17%, κατατάσσοντας το ελληνικό χρηματιστήριο πρώτο σε απόδοση διεθνώς σε σύγκριση με άλλες επενδυτικές επιλογές. 

Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και η ανακοίνωση των σταθμίσεων των μετοχών που θα απαρτίζουν τον δείκτη MSCI, στο πλαίσιο της μετάταξης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τις «ανεπτυγμένες» στις «αναδυόμενες» αγορές, που θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου, δίνουν νέο ενδιαφέρον στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία βραχυπρόθεσμα έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στις πολιτικές εξελίξεις, αν και οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» προς τη συγκυβέρνηση, αλλά και στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. 

Η μείωση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης έδωσε «ανάσα» στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έγραψε κέρδη μετά την απόφαση – έκπληξη του Μάριο Ντράγκι.
Ωστόσο, σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, το όφελος είναι μικρό, καθώς οι τράπεζες έχουν περιορίσει δραστικά τη δανειακή τους έκθεση στον ELA. Με τη μείωση το βασικό επιτόκιο, πλην του περιθωρίου, μειώνεται στο 2,50% από 2,75%.
Η άφιξη της Τρόικας έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την εκκίνηση σκληρών διαπραγματεύσεων στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων θα ορίσει το πολιτικό περιβάλλον πάνω στο οποίο θα κινηθεί η χώρα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο). 

Ο Νοέμβριος χαρακτηρίζεται πολύ κρίσιμος μήνας και, ως εκ τούτου, αναμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα. Η μεταβλητότητα αναμένεται, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, να είναι υψηλή και οι τζίροι αυξημένοι. Οι όποιες διορθώσεις, στα επίπεδα των 1.130 με 1.100 μονάδων, ενδείκνυνται για τοποθετήσεις, επισημαίνει η πλειοψηφία των αναλυτών, με την προϋπόθεση να μην υπάρξει πολιτική αστάθεια και να βρεθούν οι ισορροπίες μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας.