Περισσεύουν αίγλη και μεγαλεία

Πυκνώνουν οι προσπάθειες  «συλλογικού προβληματισμού» στην ασφαλιστική αγορά. Γίνεται ολοφάνερο ότι οι άνθρωποι των εταιρειών,  του κλάδου,  οι πωλητές  και οι θεσμικοί φορείς μέσα από εκδηλώσεις,  συνέδρια, ανοικτό διάλογο επιχειρούν να καταγράψουν, να εντοπίσουν, να προσδιορίσουν προς τα πού πρέπει να κινηθούν, με τι εφόδια, ποιες κινήσεις.  Η ανησυχία προσανατολισμού και η ανάγκη ανανέωσης διάχυτη.

Ο λόγος απλός. Κατανοείται,  πώς  η πρόοδος των εργασιών –όπως και να επιδιώκεται- αντιμετωπίζει το φαινόμενο του κορεσμού.
Και η πραγματικότητα αδήριτη: ότι έγινε- έγινε και όπου φθάσαμε- φθάσαμε. Σήμερα δεν κινείται φύλλο, η παραγωγή έχει καμφθεί  και η ανησυχία κορυφώνεται.  Και σε αυτό ευθύνες ίσως να μην έχει η κρίση. Οι δύσκολες οικονομικά συνθήκες μπορεί να ήταν η αφορμή.

Η αιτία είναι πώς επικρατεί βαριά κόπωση. Και σε ιδέες και σε κινήσεις.
Μέχρι  και πολύ πρόσφατα, και οφείλουμε να το τονίσουμε όλοι έδειχναν προς την κατεύθυνση του ίντερνετ, των εναλλακτικών δικτύων προώθησης προϊόντων, των συγχωνεύσεων, της υιοθέτησης νέας τεχνολογίας.  Πράγματι «πολυφορέθηκε» η τάση κυρίως στην θεωρία διότι στην πράξη εμφανίστηκε ελλειμματικότητα και τελικά τι έγινε;

Επίσης μέχρι και λίγο πριν, διαπιστώνονται διοργανώσεις  λαμπρών  εκδηλώσεων, προσκαλούνται  και σπουδαίοι ομιλητές. 
Τελειώνουν όλα αυτά με επιτυχία. Ολοκληρώνεται η εκδήλωση και το αποτύπωμα στην αγορά ανύπαρκτο. 

 Ο  απόηχος όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών –ανεπισήμως-  δεν αφήνει στίγμα αλλαγής.

Η διαπίστωση απλή:  Δεν υπάρχει η απαιτούμενη ενέργεια ώστε η διέξοδος από το τέλμα να επιδιωχθεί.  Η ακολουθούμενη συνταγή είναι ξεπερασμένη. Και όλα μοιάζουν με ξεπερασμένες θεωρίες και πρακτικές.  Κάτω από αυτές τις συνθήκες –που οι ίδιοι οι άνθρωποι της αγοράς διαπιστώνουν και τις αναφέρουν- εμφανίστηκαν και οι εκδηλώσεις προβληματισμού. Εκδηλώσεις που μεταφέρουν την ανησυχία και αναζητούν την διέξοδο. Και σαφώς αναμένεται ότι όλα τα συμπεράσματα που θα διεξαχθούν θα πρέπει να αναλυθούν και να οδηγήσουν σε κινήσεις. 

Θέλει και η αγορά την ανανέωσή της. Δεν χρειάζεται  αίγλη και μεγαλεία. Απαιτούνται  επιστημονικότητα, κατάρτιση  και εργαλεία (ανάπτυξης).