Δικαστική διαμάχη BP – ΗΠΑ για την πετρελαιοκηλίδα Macondo

Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της BP και της αμερικανικής κυβέρνησης για το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκε το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού. Δικηγόροι, για την BP p.l.c., και η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαφώνησαν σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν διαφορετικές ομάδες επιστημόνων για την εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής με αποτέλεσμα η υπόθεση να ακολουθήσει τη δικαστική οδό.

Τώρα αναμένεται να αποφασίσει ο εισαγγελέας, ο κ. Carl Barbier, με βάση τα υπάρχοντα αποδεικτικά στοιχεία και να καθορίσει το μέγεθος της ποσότητας πετρελαίου που διέρρεε στη θάλασσα για 87 συνεχείς ημέρες.

Μάλιστα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία της Clean Water Act, η BP είναι πιθανό να κληθεί να πληρώσει πρόστιμα έως 17 δισ. ευρώ, ποσό που πλησιάζει τα ετήσια κέρδη της.

Θυμίζουμε ότι στην πετρελαιοπηγή Macondo σημειώθηκε έκρηξη, με αποτέλεσμα 11 άνδρες να χάσουν τη ζωή τους και να συμβεί μία από τις χειρότερες θαλάσσιες καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο δικαστήριο, εκτιμάται ότι στη θάλασσα διέρρευσαν 4,9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ενώ σύμφωνα με την BP η ποσότητα πετρελαίου που διέφυγε είναι 3,26 εκατ. βαρέλια. Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι 810.000 βαρέλια πετρελαίου έχουν ήδη περισυλλεχθεί και θα πρέπει να αφαιρεθούν από τους υπολογισμούς για το μέγεθος της καταστροφής.

Η μέχρι τώρα έκβαση της υπόθεσης δείχνει πως είναι δύσκολο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.