Α. Popel: Υπάρχουν κρυφές επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά»

Ο Andrey Popel είναι ο επικεφαλής Κεντρικής, Ανατολικής και «Περιφερειακής» Ευρώπης της συμβουλευτικής επενδυτικής εταιρείας Greylock Capital Management, η οποία εξειδικεύεται στις επενδύσεις σε «προβληματικές» επιχειρήσεις και χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς και στα επενδυτικά προϊόντα υψηλών αποδόσεων. Ο κ. Popel περιγράφει τη φιλοσοφία και τις δραστηριότητες της εταιρείας, αναλύει τους λόγους της εμπλοκής της στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό PSI, και μοιράζεται μαζί μας τα επενδυτικά της σχέδια για την ελληνική, αλλά και για την παγκόσμια αγορά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ: Κ. Popel, στο site σας αναφέρετε ότι η στρατηγική σας «οδηγείται από τα γεγονότα». Τι εννοείτε με αυτό;

ANDREY POPEL: Να σας πω μερικά πράγματα για την εταιρεία: Δραστηριοποιούμαστε εδώ και πάνω από 15 χρόνια στην παγκόσμια αγορά. Ειδικότητά μας είναι οι επενδύσεις σε χώρες και επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της αναδιάρθρωσης λόγω κρίσης ή πτώχευσης, καθώς και σε ομόλογα υψηλών αποδόσεων επιχειρήσεων και κρατών που τελούν σε καθεστώς «ειδικής κατάστασης».
Στα 15 αυτά χρόνια έχουμε συμμετάσχει σε πάνω από 20 περιπτώσεις αναδιάρθρωσης κρατικών ομολόγων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης και τώρα είμαστε στην «περιφερειακή Ευρώπη» με την αναδιάρθρωση του PSI. Επίσης έχουμε εμπλακεί στην αναδιάρθρωση υψηλού προφίλ επιχειρήσεων στη Λατινική Αμερική και την Ανατ. Ευρώπη. Άρα, σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι δεν επενδύουμε απλά σε αναδυόμενες αγορές, ακολουθώντας για παράδειγμα έναν δείκτη. Πρόκειται για μια διαφορετική κατηγορία επένδυσης στην κρίση, η οποία δεν φοβάται να μπει σε μια χώρα που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και δεν φοβάται να κοιτάξει επενδύσεις για τις οποίες όλοι οι άλλοι απλά αδιαφορούν. Η οπτική αυτή προσφέρει, για πολλούς λόγους, ευκαιρίες από διάφορες τεχνικές γωνίες.

Κ.Ο.: Ποιο είναι το εύρος των αποδόσεων της τακτικής αυτής μέσα στα χρόνια;

A.P.: Δεν έχω τα ακριβή στατιστικά, αλλά οι μέσες ετήσιες αποδόσεις του fund πρέπει να είναι περίπου στο 16%

Κ.Ο.: Αυτό το ποσοστό είναι αρκετά καλό δεδομένου και του υψηλού ρίσκου που παίρνετε;

A.P.: Νομίζω ότι είναι πολύ καλό, αν συγκριθεί και με τις αντίστοιχες επιδόσεις του ανταγωνισμού. Η στρατηγική μας ενέχει υψηλό ρίσκο, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που λειτουργούν υπέρ μας όταν συμμετέχουμε σε μια αναδιάρθρωση.
Για παράδειγμα, μερικές εταιρείες δεν έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν χρεόγραφα με χαμηλή αξιολόγηση. Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για μας, γιατί βλέπουμε ότι οι Οργανισμοί «ξεφορτώνουν» αυτά τα χαρτιά, και από την άλλη εμείς είμαστε αυτοί που τα αγοράζουν. Κι όταν γίνεται αυτό, η ρευστότητα στην αγορά είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα η τιμή αγοράς να πέφτει ακόμα πιο χαμηλά. Όταν όμως στη συνέχεια η αγορά εξομαλύνεται και οι επενδυτές αποκτούν περισσότερο ενδιαφέρον προσπαθώντας να την κατανοήσουν, είναι δυνατόν να δούμε μεταβολές όπως αυτές που συνέβησαν στην Ελλάδα. Και καμιά φορά δεν είναι απλό για μας να δούμε αυτές τις μεταβολές, γιατί η αγορά είναι πολύ τεχνική, με αποτέλεσμα να μεγεθύνονται οι κινήσεις και να βλέπουμε μεταβολές που βασίζονται στα νέα που βγαίνουν στη δημοσιότητα.

Κ.Ο.: Μιλάτε δηλαδή για στρατηγική αξιολόγησης ρίσκου. Εσείς πώς αξιολογείτε το ρίσκο των επενδύσεών σας;

A.P.: Βασικά, η στρατηγική αξιολόγησης ρίσκου είναι ένας πιο εύσχημος τρόπος για να πούμε το πώς διαχειριζόμαστε το ρίσκο. Εφαρμόζουμε κάποιες τεχνικές και προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε σε διαφορετικές «μικροδυναμικές» τάσεις στις οποίες δεν Andrey Popel,  επικεφαλής Κεντρικής, Ανατολικής και «Περιφερειακής» Ευρώπης της συμβουλευτικής επενδυτικής εταιρείας Greylock Capital Management,θέλουμε να είμαστε εκτεθειμένοι, αλλά γενικότερα η προσέγγισή μας απέναντι στο ρίσκο είναι πιο απλή. Η γενική μας στρατηγική είναι ότι ακολουθούμε διαφορετική στρατηγική ρίσκου για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Κ.Ο.: Πώς επιλέγετε τις χώρες δραστηριοποίησης, τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσετε, αλλά και το timing που θα πατήσετε τη… «σκανδάλη»;

A.P.: Είναι πολύ σημαντικό να είσαι έτοιμος όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία. Στην ουσία ακολουθείς την πτώση της χώρας και τις επιχειρήσεις που προβλέπεις ότι, λόγω των συνθηκών, θα περιέλθουν σε κατάσταση ανάγκης.

Κ.Ο.: Δηλαδή παρακολουθείτε όλες τις περιπτώσεις χωρών και επιχειρήσεων;

A.P.: Μέχρι τώρα επικεντρωνόμασταν στις παραδοσιακές αναδυόμενες αγορές. Τώρα παρακολουθούμε και τις «περιφερειακές» αναδυόμενες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό που έρχεται.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κύπρος. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στην Κύπρο την ίδια περίοδο που λάμβανε χώρα το PSI. Περίπου ένα χρόνο πριν το συμβάν στην Κύπρο ήδη ξέραμε τι συμβαίνει και σε τι κατάσταση βρίσκονταν τα θεμελιώδη. Περιμέναμε την ευκαιρία λοιπόν για να επενδύσουμε. Δηλαδή, θέλω να πω ότι, όταν έχεις πλήρη γνώση της αγοράς που θες να επενδύσεις, όταν έρθει η ώρα της πτώσης δεν φοβάσαι να ακολουθήσεις το καθοδικό ρεύμα.

Κ.Ο.: Σε ό,τι αφορά τις περιοχές δραστηριοποίησής σας, έχετε γραφεία στην Γκάνα και τη Σιγκαπούρη. Για την Γκάνα το καταλαβαίνω, αλλά γιατί στη Σιγκαπούρη;

A.P.: Συνήθως με ρωτάνε το αντίθετο, δηλαδή γιατί έχουμε γραφείο στην Γκάνα. Πάντως έχουμε δύο άτομα στο γραφείο της Σιγκαπούρης. Στην Γκάνα έχουμε γραφείο που μας εκπροσωπεί στην Αφρική.

Κ.Ο.: Τι είδους εργασίες κάνετε στην Ασία; Δεν φαίνεται εκεί να υπάρχουν πολλές ευκαιρίες.

A.P.: Έχετε δίκιο. Η εταιρεία αποφάσισε να έχει παρουσία στην Ασία για πολλούς λόγους. Ένας είναι η Κίνα και οι ανησυχίες που υπάρχουν για τις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων. Υπάρχουν και άλλες καταστάσεις στις οποίες εμπλεκόμαστε στην Κίνα. Γενικά η δομή των ασιατικών αγορών καθιστά τις εκεί αναδιαρθρώσεις πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν περίπλοκες διαδικασίες με τα δικαστήρια και νομικά εμπόδια που είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν.

Κ.Ο.: Ποια ήταν η εμπλοκή σας στο ελληνικό PSI;

A.P.: Συμμετείχαμε στο ελληνικό PSI για αρκετούς λόγους. Ήταν σημαντικό για μας να καταλάβουμε τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Δηλαδή να συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις και να αποτελούμε μέρος της ομάδας διαπραγματεύσεων. Το να συμμετέχουμε στο PSI ήταν μια στρατηγική απόφαση. Προσφέραμε την εμπειρία που έχουμε από αντίστοιχες αναδιαρθρώσεις και πιστεύουμε ότι δώσαμε σημαντικό feedback και βοηθήσαμε ώστε να διαμορφωθούν πολλά σημεία στους όρους του PSI, αλλά, και μετά από αυτό, στα μέτρα που λήφθηκαν για την προσαρμογή της Ελλάδας, την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κ.λπ.

Κ.Ο.: Ποια ήταν η επένδυση που κάνατε στα ομόλογα του PSI;

A.P.: Δεν μπορώ να θυμηθώ, αλλά μπορώ να πω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε overweight σε ελληνικά ομόλογα για διάφορους λόγους.

Κ.Ο.: Εξετάζετε άλλες περιπτώσεις επενδύσεων στην Ελλάδα;

Andrey Popel,  επικεφαλής Κεντρικής, Ανατολικής και «Περιφερειακής» Ευρώπης της συμβουλευτικής επενδυτικής εταιρείας Greylock Capital Management,A.P.: Ναι, εξετάζουμε. Ένας από τους λόγους που είμαι στην Ελλάδα είναι για να συναντηθώ με αρκετές εταιρείες.

Κ.Ο.: Εταιρείες που βρίσκονται στα πρόθυρα πτώχευσης;

A.P.: Εταιρείες που θέλουμε να δούμε αν ταιριάζουν στο προφίλ που μας ενδιαφέρει. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι blue chip εταιρείες που όλοι γνωρίζουν. Υπάρχουν στην Ελλάδα εταιρείες που είναι πολύ δύσκολο να επικοινωνήσεις μαζί τους, εταιρείες που δεν έχουν δημοσιευμένα στοιχεία, που δεν ξέρεις αν είναι καλές ή κακές. Γενικότερα, είμαστε εδώ για να δούμε πού θα μπορούσαμε να επενδύσουμε, είτε πρόκειται για υπό πτώχευση επιχειρήσεις είτε για ναυτιλία, ομόλογα, μετοχές κ.λπ. Θα πρέπει όμως να αισθανόμαστε άνετα με αυτό που θα επενδύσουμε, να το γνωρίζουμε καλά, να το έχουμε ξανακάνει.

Κ.Ο.: Για τι επίπεδο επένδυσης μιλάμε;

A.P.: Όλα εξαρτώνται από την τιμή, από τις εγγυήσεις, δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό.

Κ.Ο.: Δηλαδή μπορείτε να κάνετε από μια μικρή έως μια πολύ μεγάλη επένδυση.

A.P.: Προς το παρόν, το μέγεθος του fund είναι στα 650 εκατ. δολάρια και οι τοποθετήσεις μας μπορούν να φτάσουν στο 5% του fund. Οπότε είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επενδύσεις μας μετά το 2008. Αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να εισρέουν χρήματα στο fund και προετοιμάζουμε το έδαφος για μελλοντικές επενδύσεις.

Κ.Ο.: Ποια είναι η άποψή σας για την ελληνική ασφαλιστική αγορά; Γνωρίζετε κάτι γι’ αυτήν;

A.P.: Έχω προγραμματίσει ένα με δύο ραντεβού με νεοσύστατες ασφαλιστικές επιχειρήσεις που μπορούν να κερδίσουν μερίδιο αγοράς, αλλά για μας είναι πολύ δύσκολο να επενδύσουμε σε τέτοιες εταιρείες, γιατί είναι πάντα δύσκολο για έναν ξένο να επενδύσει στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο. Εν κατακλείδι, ο ασφαλιστικός κλάδος είναι αρκετά δύσκολος για να επενδύσεις, κοιτάμε όμως και κάποιες ευκαιρίες που μπορεί να υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο.

Κ.Ο.: Ποια είναι η άποψή σας για το ελληνικό χρηματιστήριο; Πιστεύετε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για ξένους ώστε να επενδύσουν σε ελληνικές μετοχές και να αποκομίσουν κέρδη, έστω και μελλοντικά;

A.P.: Ναι. Αν η Ελλάδα πάει καλά, η αγορά θα ακολουθήσει. Μπορεί να φαίνεται απλή η απάντηση, αλλά αν κάνουμε ένα βήμα πίσω, θα δούμε ότι όταν η Ελλάδα μπήκε στην κρίση, υπήρχαν πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις. Αν δείτε τη χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών κατά τη διάρκεια του PSI, ήταν η χαμηλότερη που είχαμε δει παγκοσμίως. Ενώ στις αντίστοιχες περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας οι αξίες δεν είχαν πέσει τόσο χαμηλά όσο της Ελλάδας. Η περίοδος αυτή των μεγάλων ευκαιριών πέρασε, αλλά και σήμερα είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ δύσκολο να επισημάνουμε κάποιους κλάδους ή κάποιες εταιρείες, γιατί η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι σημαντικά εξαρτώμενη από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας. Όμως εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το ελληνικό χρηματιστήριο, επειδή έχουμε θετικές προσδοκίες για τα μακροοικονομικά της Ελλάδας.

Κ.Ο.: Θα συμμετέχετε στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, στην προσπάθειά της να γίνει ιδιωτική ξανά;

A.P.: Είχα χτες μια καλή συζήτηση για το θέμα αυτό. Πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα σε ό,τι αφορά το business plan και τι θέλει η διοίκηση να πετύχει. Δεν θέλω να αναφερθώ αυτή τη στιγμή στο αν είναι μια καλή ή κακή επένδυση. Αυτό που μου άρεσε είναι ότι η διοίκηση έχει αντιληφθεί τα προβλήματα που πρέπει να λύσει και φαίνεται να γνωρίζει τον τρόπο να το κάνει.

Κ.Ο.: Έχετε κάποιους συνεργάτες στην ελληνική αγορά ή δραστηριοποιείστε μόνοι σας;

A.P.: Επικοινωνούμε με όλες τις επενδυτικές τράπεζες και τις τράπεζες γενικότερα. Θα χαρακτήριζα όμως τη σχέση μας πιο πολύ φιλική – συμβουλευτική, παρά μια στρατηγική συνεργασία.

Πηγή: Περιοδικό ΧΡΗΜΑ
Το περιοδικό μπορείτε να δείτε εδώ