Θέλει «τρόπο» η είσοδος σε σύνταξη και υγεία

Εδώ και πολλά χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρείες καταβάλλουν προσπάθειες να «συμπράξουν» με το κράτος σε δύο τομείς: την υγεία και την σύνταξη.  

Οι απόπειρες που έχουν γίνει,  και συνεχίζουν πολλές. Επίσης και οι εκπρόσωποι της αγοράς και των εταιρειών δε χάνουν ευκαιρία να αναφερθούν στον συμπληρωματικό ρόλο της  ιδιωτικής ασφάλισης. 

Και μελέτες εκπονούνται, και υπομνήματα συντάσσονται, και συναντήσεις πραγματοποιούνται. 

Και όμως  η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών (ιδιωτών και δημοσίου) δεν έχει προχωρήσει ούτε βήμα.  Όλα παραμένουν σε επίπεδο προσδοκίας, προθέσεων, συζητήσεων, σεναρίων και αποδεικνύουν πώς υπάρχει στασιμότητα.

 Άραγε ποια είναι η αιτία;  Που εντοπίζεται η δυσκολία;  Είναι θέμα βούλησης ή χειρισμών; Εδώ βρίσκεται και το «κλειδί» της υπόθεσης και αν απαντηθεί αυτό το ερώτημα μπορεί να γίνει και ένα βήμα παρακάτω. 

Διότι αν είναι θέμα βούλησης της πολιτείας (οι ασφαλιστικές θεωρείται βέβαιο ότι το επιθυμούν) χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των πολιτικών, των κομμάτων, των αρμοδίων επιτροπών και άλλων πιθανόν αρμόδιων οργάνων. 

 Έτσι θα γνωρίσουν, θα εξοικειωθούν, θα καταλάβουν τις σημαίνει να συνεργαστούν οι ιδιώτες με το δημόσιο σε δύο τομείς βασικούς για την κοινωνία και τον πολίτη οπότε και μπορεί να υπάρξει στήριξη για να προχωρήσουν οι επιθυμίες στην πράξη. 
Αν είναι θέμα χειρισμών τότε οι ασφαλιστικές που θέλουν να δουν τις εργασίες τους να αυξάνονται και προσδοκούν να αποκτήσουν ένα πιο στιβαρό ρόλο αναλαμβάνοντας ευθύνες σε συνεργασία με την πολιτεία στην Υγεία και τη Σύνταξη, θα πρέπει να δομήσουν τον τρόπο που θα πλησιάσουν και θα πείσουν την πολιτεία. 

Σίγουρα μέσα από εκδηλώσεις μαζικές, πανηγυρικές, συναντήσεις, και άλλες τακτικές που άλλοτε στόχευαν κοινά προσέλκυσης πολιτικών πελατών και συντηρούσαν μεγαλεία και αποτύπωναν αίγλη, σήμερα δε μπορεί να γίνει δουλειά και δε μπορεί να έλθει η ανάπτυξη σε τομείς που προϋποθέτουν «βαριές» εταιρείες με μεγάλες δυνατότητες, που θα αποπνέουν φερεγγυότητα και εμπιστοσύνη.  Η νέα Ελλάδα θέλει άλλη δουλειά και άλλο τρόπο..