Χ.Α.: Οι 1.150 μονάδες το επόμενο «στοίχημα»

Η αγορά κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε νέα υψηλά τεσσάρων μηνών, παρά τη διόρθωση των διεθνών αγορών, ποντάροντας, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, σε νέα του έκθεση, συνεχίζει να θεωρεί σταθερή την ελληνική οικονομία, επαναβεβαιώνει την αξιολόγησή του και θεωρεί σταθερή την προοπτική της Ελλάδας, ενώ ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβαθμίζει σε «b» την αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 

Επίσης συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις ξένων οίκων για τις ελληνικές μετοχές και την ελληνική οικονομία, με χαρακτηριστική την έκθεση της Citigroup, η οποία προβλέπει εισροές έως και 2,1 δισ. ευρώ στο Χ.Α., μετά την είσοδο της Ελλάδας στον δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI από τις 26 Νοεμβρίου. 

Η διατήρηση των 1.000 μονάδων του Γενικού Δείκτη θεωρείται επιβεβλημένη για να παραμείνουν οι προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας για υψηλότερα επίπεδα τιμών. Η πρόσκαιρη υποχώρηση κάτω από τη ζώνη των 1.000 μονάδων δεν προκάλεσε σύγχυση στο Χ.Α., καθώς οι αγοραστές ήταν σε ετοιμότητα και η αγορά εμφάνισε αντανακλαστικά. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα δώσει έμφαση στα εσωτερικά πολιτικοοικονομικά, που βρίσκονται σε εξέλιξη.
 Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με τη «Χρυσή Αυγή», πολλοί εκφράζουν τον φόβο μήπως επανέλθει στην αγορά το λεγόμενο πολιτικό ρίσκο. 

Η πολιτική ατζέντα έχει αλλάξει άρδην με τα τελευταία θλιβερά γεγονότα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και με τα σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης και προσφυγής σε πρόωρες εκλογές να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Μετά τη σύλληψη των ηγετών της «Χρυσής Αυγής», η κυβέρνηση κέρδισε πολιτικά λίγο από το χαμένο έδαφος που είχε απολέσει το τελευταίο διάστημα. Όμως το όποιο κέρδος δεν μπορεί να παγιωθεί και να μειώσει το πολιτικό ρίσκο της χώρας, αν δεν αλλάξει το υπόβαθρο της οικονομικής της πολιτικής. 

Η αγορά το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική σταθερότητα και προπαντός να εισέλθει η ελληνική οικονομία σε ανοδική τροχιά τον επόμενο χρόνο. 

Την τρέχουσα εβδομάδα η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει τη διάσπαση των 1.050 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 350 για τον FTSE Large Cap, για να ενισχυθούν οι ελπίδες για προσέγγιση των υψηλών του έτους στις 1.150 μονάδες. 

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι δεδομένο, ενώ και οι εισροές στο ελληνικό χρηματιστήριο, λόγω μεταφοράς στις αναδυόμενες αγορές από την MSCI, ενισχύουν το ανοδικό σενάριο για τον Γενικό Δείκτη. Σε περίπτωση διόρθωσης, η περιοχή των 1.000 μονάδων θα πρέπει, για άλλη μια φορά, να λειτουργήσει σαν στήριξη και περιοχή επιλεκτικών τοποθετήσεων. Αναίρεση του ανοδικού σεναρίου θα έχουμε με την καθοδική διάσπαση των 960 μονάδων.