Φοβισμένοι οι επενδυτές από το “shutdown” της Αμερικής

Επηρεασμένοι από τις εξελίξεις στην Αμερική, οι επενδυτές συνέχισαν να πιέζουν τα ασιατικά χρηματιστήρια με τον Nikkei να διαπραγματεύεται στο -0.73% οριακά πάνω από τις 14.000 μονάδες . Χωρίς σημαντικές ανακοινώσεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία κράτησε σταθερό το πρόγραμμα νομισματικής της πολιτικής. Στην αγορά συναλλάγματος τα σημαντικότερα κέρδη είναι για τα commodity currencies αυτή την ώρα με το AUD να κερδίζει 0.45% έναντι του USD. 

Το γενικότερο κλίμα στις αγορές παραμένει αρνητικό, αν αναλογιστούμε ότι η αναστολή λειτουργιών της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ –που φέρνει σημαντικά προβλήματα και στις αγορές- κοστίζει καθημερινά περίπου $300 εκατ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας που αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο (σε μηνιαία βάση) για την Αμερική. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα όπως ήταν προγραμματισμένη αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στο «παζλ» των διεθνών αγορών.

Η σημερινή ημέρα όπως και κάθε Παρασκευή χρειάζεται προσοχή καθώς οι διορθώσεις στα χαρτοφυλάκια, μπορούν να κινήσουν τις αγορές αντίθετα από την τάση της τελευταίας εβδομάδας.