Χ.Α.: Θα επανέλθει το πολιτικό ρίσκο;

Αθόρυβα κινήθηκε η αγορά σε νέα υψηλά τεσσάρων μηνών την περασμένη εβδομάδα. Όμως, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με τη «Χρυσή Αυγή», πολλοί εκφράζουν τον φόβο μήπως επανέλθει στην αγορά το λεγόμενο πολιτικό ρίσκο.

«Δικαιοσύνη, σταθερότητα, όχι εκλογές»: Αυτές ήταν οι τρεις λέξεις που είπε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Όμως, πολιτικοί αναλυτές βλέπουν ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία τις εξελίξεις με τη «Χρυσή Αυγή» για την ανανέωση της λαϊκής εντολής από την κυβέρνηση, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων. 

Η πολιτική ατζέντα έχει αλλάξει άρδην, με τα τελευταία θλιβερά γεγονότα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, και με τα σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης και προσφυγής σε πρόωρες εκλογές να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. 

Η αγορά στρέφει επίσης την προσοχή της και στον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης, μια διαδικασία η οποία μπορεί να κρατήσει αρκετές εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα θα ήταν εκείνο που θα έδινε την ευκαιρία για συγκυβέρνηση με τους σοσιαλδημοκράτες, προκειμένου να αμβλυνθούν τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα μας.
Η απόφαση του οίκου FTSE να διατηρήσει το ελληνικό χρηματιστήριο στις ανεπτυγμένες αγορές, συνέβαλε στην ανοδική κίνηση της αγοράς, καθώς σε περίπτωση υποβάθμισης, πολλά ξένα funds θα υποχρεώνονταν, λόγω του καταστατικού τους, να εγκαταλείψουν τη χρηματιστηριακή αγορά. 

Πάντως, μερίδα των αναλυτών εκτιμά ότι τα οφέλη για την αγορά, αν είχε μετακινηθεί στις αναπτυσσόμενες αγορές, μπορεί να ήταν περισσότερα, σε επίπεδο εισροών από funds που επενδύουν στις αναπτυσσόμενες αγορές. 

Επίσης η φημολογία που θέλει τον οίκο Moody’ s να προχωρά σύντομα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, συντήρησε το θετικό momentum. 

Την επόμενη εβδομάδα έχουμε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, ενώ περιμένουμε και τις εξελίξεις με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία. Οι εκθέσεις από ξένους οίκους συνεχίζουν να είναι όλο και πιο θετικές, και ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να κινηθεί υψηλότερα. 

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι κρίσιμη για να δούμε αν υπήρχε προσπάθεια ωραιοποίησης των τιμών, λόγω λήξης του εννεαμήνου, ή τοποθετήσεις για κίνηση προς τις επόμενες αντιστάσεις των 1.050 και, υψηλότερα, των 1.080 μονάδων. Η πρώτη στήριξη του Γενικού Δείκτη είναι στις 1.000 μονάδες και η πιο σημαντική στην περιοχή των 970 μονάδων, που θα πρέπει για άλλη μια φορά να λειτουργήσει σαν στήριξη και περιοχή επιλεκτικών τοποθετήσεων. Αναίρεση του ανοδικού σεναρίου θα έχουμε με την καθοδική διάσπαση των 940 μονάδων.