Βιωσιμότητα και ανάπτυξη διασφαλίζουν οι εταιρείες συμβούλων

Το μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον και οι αλλαγές στους κανόνες που διέπουν την ασφαλιστική αγορά επηρεάζουν άμεσα τις μεσιτικές εταιρείες ασφαλίσεων. Οι συνθήκες επιτάσσουν την ταχεία προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα, αλλά και τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, που θα οδηγήσουν, κατά πρώτο λόγο, στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και, κατά δεύτερο, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία αυτή διαδραματίζουν πλέον οι εταιρείες συμβούλων και τα εξειδικευμένα στελέχη τους, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των διαδικασιών και των λειτουργιών των μεσιτικών επιχειρήσεων. 

Ένα από τα βασικά πεδία στα οποία δραστηριοποιούνται οι σύμβουλοι, είναι η συμμόρφωση με τις ρυθμιστικές αλλαγές που έρχονται από την Ε.Ε. και την εποπτική αρχή. Επίσης ελέγχουν την οργανωτική δομή και τις διαδικασίες λειτουργίας των εταιρειών, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους. Ασχολούνται, επιπροσθέτως, με τα πληροφοριακά συστήματα και το επίπεδο ασφάλειας ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών τους. Πέρα των παραπάνω, συμβάλλουν και στην αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού των εταιρειών, καθώς και στη συνεχή εκπαίδευση και εξειδίκευσή τους. 

Σύμφωνα με την κα Δέσποινα Ξενάκη, Partner, Financial Services – Insurance Leader στην Deloitte: «Οι κίνδυνοι της ασφαλιστικής αγοράς είναι κίνδυνοι που πρέπει να αναγνωρίζουν, να κατανοούν και να διαχειρίζονται και οι μεσίτες ασφαλίσεων. Σε γενικές γραμμές, οι κύριοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι μεσίτες ασφαλίσεων είναι ο κίνδυνος της εισπραξιμότητας και η περαιτέρω σχέση με την ασφαλιστική εταιρεία, ο λειτουργικός κίνδυνος, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και το διαρκώς μεταβαλλόμενο πλαίσιο που επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας τους. 

Μέσα στο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να μετατρέψουν την πίεση που δέχονται σε ευκαιρίες, προσπαθώντας να βρουν μεθόδους για αποτελεσματικότερη διαχείριση κινδύνων, εφαρμογή νέων τεχνολογιών, εισαγωγή πρωτοποριακών ασφαλιστικών προϊόντων, που θα είναι ικανά να καλύψουν στο μέγιστο τις ανάγκες των πελατών τους.
Την ίδια κατεύθυνση ακολουθούν και οι μεσίτες ασφαλίσεων, καθώς καλούνται να υποστηρίξουν νέα προϊόντα, που καλύπτουν ανάγκες λόγω αδυναμιών του υφιστάμενου κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος. Η κατανόηση των αλλαγών σε κανονιστικά πλαίσια (π.χ. φορολογία), γίνεται επιτακτικότερη, αφού θα πρέπει οι μεσίτες ασφαλίσεων να διαθέτουν την ικανότητα επεξήγησης της επίδρασης και των ωφελειών των σχετικών ασφαλιστικών προϊόντων. 

Η νομοθεσία έχει γίνει πολύ αυστηρή σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και οι μεσίτες ασφαλίσεων, έχοντας την πρώτη επαφή με τους υποψήφιους πελάτες, καλούνται να κατανοούν τις απαιτήσεις που άγονται από το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο. Επίσης, θα πρέπει να αντιλαμβάνονται τι σημαίνει για την ασφαλιστική εταιρεία η διαχείριση κινδύνων, αφού η είσπραξη των ασφαλίστρων επηρεάζει άμεσα τα εποπτικά κεφάλαια και η επιλογή των πελατών και των προσφερόμενων προϊόντων επηρεάζει τον λειτουργικό κίνδυνο της ασφαλιστικής εταιρείας, με αποτέλεσμα να επιδρά στη σχέση και στις απαιτήσεις της ασφαλιστικής εταιρείας από τους μεσίτες ασφαλίσεων. 

Αντιστάθμισμα αυτών των κινδύνων μπορεί να προκύψει μόνο μέσω της καλύτερης οργάνωσής τους, της συστηματικής εκπαίδευσης των συνεργατών για όλες τις εξελίξεις και των απαιτήσεων του ασφαλιστικού κλάδου, τη διαχείριση διαθεσίμων, τη διαχείριση και ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων, την αξιολόγηση, τη βελτίωση και υποστήριξη της λειτουργίας εσωτερικού ελέγχου, τη βελτίωση της επιχειρηματικής απόδοσης».

Στους κινδύνους των μεσιτικών εταιρειών και στο αντιστάθμισμα αυτών αναφέρεται και η κα Έλπη Καράμπαλη, Συντονίστρια του Ασφαλιστικού Τομέα στην KPMG. Όπως αναφέρει στο iw: «βασικός κίνδυνος για τις μεσιτικές εταιρείες αποτελεί η έλλειψη πόρων, που δυσχεραίνει τη δυνατότητά τους να προσεγγίσουν και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν, ώστε να είναι βιώσιμες. Η υιοθέτηση νέων μεθόδων και εργαλείων προϋποθέτει αλλαγή κουλτούρας για τις διοικήσεις των μεσιτικών εταιρειών, γεγονός που αποτελεί μία επιπλέον πρόκληση. 

Εάν, όμως, αποκωδικοποιήσουμε τις νέες τους υποχρεώσεις όχι σαν μια στείρα τυπική διαδικασία – που μόνο κόστος μπορεί να επιφέρει – αλλά σαν μια ευκαιρία βελτίωσης των λειτουργικών τους δομών που αυξάνει την αποτελεσματικότητά τους, μπορούν όχι μόνο να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, αλλά και να συντελέσουν στην ταχύτατη ανάπτυξή τους.
Βασικό, λοιπόν, αντιστάθμισμα αποτελεί η συνειδητή μετατροπή του κόστους συμμόρφωσής τους στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο σε επιχειρηματικό όφελος, μέσω της βελτίωσης του μοντέλου λειτουργίας. 

Εξάλλου, η ραχοκοκαλιά της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, και κατ’ επέκταση των μεσιτικών εταιρειών, είναι η παροχή σύγχρονων προτάσεων και λύσεων στον ασφαλισμένο – καταναλωτή. 

Η KPMG βρίσκεται σε στενή συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για την υποστήριξη των μελών τους αναφορικά με την αποτελεσματική συμμόρφωσή τους στο νέο εποπτικό πλαίσιο, με ταυτόχρονη βελτίωση της παραγωγικότητας και του ελεγκτικού τους πλαισίου».

Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στις μεσιτικές εταιρείες ασφαλίσεων από τις συμβουλευτικές εταιρείες

Δέσποινα Ξενάκη, Partner, Financial Services – Insurance Leader στην Deloitte

Οι μεσίτες ασφαλίσεων είναι δέκτες των αλλαγών του κανονιστικού πλαισίου των ασφαλιστικών εταιρειών (Solvency II, IFRS, φορολογικές μεταρρυθμίσεις, FATCA). Η εποπτική αρχή, για τον σκοπό αυτό, έχει ανακοινώσει μια σειρά αποφάσεων με θέματα που αφορούν τους μεσίτες ασφαλίσεων, οι οποίοι, όπως παρατηρούμε, προσαρμόζουν τη λειτουργία τους στις νέες αυτές απαιτήσεις. 

Ως ηγέτης στην παροχή επαγγελματικών συμβουλών στη διεθνή ασφαλιστική αγορά, η Deloitte έχει δημιουργήσει το Global Financial Services Industry (GFSI) Group, ένα παγκόσμιο δίκτυο εξειδικευμένων επί των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στελεχών (ελεγκτών, οικονομολόγων, αναλογιστών, διαχειριστών κινδύνων, ειδικών πληροφοριακών συστημάτων, φορολογικών συμβούλων, κ.ά.), που έχουν επαγγελματική κατάρτιση και εμπειρία ώστε να προσδίδουν προστιθέμενη αξία στη συνεργαζόμενη εταιρεία. Η εμπειρία της Deloitte στην παροχή υπηρεσιών στον ασφαλιστικό κλάδο, σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτυπώνεται μέσω της συνεχούς δημοσίευσης εξειδικευμένων μελετών, ερευνών και συμμετοχής σε συνέδρια.
Η Deloitte Ελλάδος, με αρωγό την εμπειρία, την εξειδίκευση και την τεχνογνωσία που της παρέχεται ως μέλος της DTTL, και αντιλαμβανόμενη πλήρως τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ασφαλιστική αγορά, προσφέρει υψηλής ποιότητας συμβουλευτικές υπηρεσίες, που καλύπτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων ενός ασφαλιστικού οργανισμού. Πέραν των ελεγκτικών υπηρεσιών και των συμβουλών σε θέματα ΔΠΧΑ, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και ειδικότερα:

1. Ελεγκτικές υπηρεσίες
Παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών, τόσο των τακτικών κατά νόμο ελέγχων όσο και εκτάκτων/ειδικών ελέγχων σε περιπτώσεις εξαγορών, συγχωνεύσεων και εισαγωγής στο χρηματιστήριο. Η Deloitte είναι μέλος του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών Ελλάδος και κατέχει εξέχουσα θέση στη διενέργεια τακτικών, κατά νόμο, ελέγχων σημαντικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

2. Επιχειρηματική αναδιάρθρωση και ανάπτυξη
Οι υπηρεσίες αποσκοπούν στoν αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της λειτουργίας και της εκτέλεσης στρατηγικής, με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας.

3. Πληροφοριακά συστήματα
Προσφέρονται υπηρεσίες στρατηγικής, διαχείρισης και υλοποίησης έργων πληροφορικής.

4. Φορολογικές συμβουλές
Σε ένα έντονα μεταβαλλόμενο φορολογικό περιβάλλον, οι φορολογικές συμβουλές αποτελούν προτεραιότητα για κάθε οργανισμό που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

5. Αναλογιστικές υπηρεσίες
Προσφέρονται αναλογιστικές συμβουλές σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που σχετίζονται με την αποτελεσματική διαχείριση των ασφαλιστικών κινδύνων και την εκπόνηση σχετικών εποπτικών/οικονομοτεχνικών αναφορών.

6. Υπηρεσίες διαχείρισης επιχειρηματικών κινδύνων
Προσφέρονται υπηρεσίες για τη δομημένη αναγνώριση, αξιολόγηση, παρακολούθηση και διαχείριση των επιχειρηματικών κινδύνων.

7. Ανθρώπινο δυναμικό
Στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, παρέχονται υπηρεσίες που σχετίζονται με εύρεση νέων στελεχών, δημιουργία συστημάτων αξιολόγησης, εκπαίδευση πάνω σε εξειδικευμένα θέματα κ.τ.λ. Παρέχονται υπηρεσίες εκπαίδευσης στελεχών ασφαλιστικών εταιρειών και μεσιτών ασφαλίσεων, δίνοντας έμφαση στις ανάγκες πιστοποίησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποπτικής αρχής».

Έλπη Καράμπαλη, Συντονίστρια Ασφαλιστικού Τομέα στην KPMG 

Τα πρόσφατα βασικά συστατικά στοιχεία οργάνωσης και λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς περιλαμβάνονται σε κανονιστικά κείμενα υπό τη μορφή Πράξεων του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔΤΕ) και Πράξεων Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ, όπως τα ακόλουθα:

• Πλαίσιο αρχών λειτουργίας και κριτηρίων αξιολόγησης της οργάνωσης και των Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου (ΣΕΕ) των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων και σχετικές αρμοδιότητες των διοικητικών τους οργάνων.
• Κώδικας Δεοντολογίας των Διαμεσολαβητών (Κανονισμός Συμπεριφοράς Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών).
• Εξέταση αιτιάσεων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
Από το ανωτέρω πλαίσιο αρχών και κατευθύνσεων ανακύπτουν άμεσες και σημαντικές ανάγκες για τις μεσιτικές εταιρείες, που αφορούν στην αναβάθμιση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της οργάνωσής τους. Επίσης, τίθεται πιο επίκαιρο από ποτέ το θέμα της βιώσιμης λειτουργίας τους, ώστε να παρέχουν υπηρεσίες με διαφάνεια για την προστασία του καταναλωτή. 

Οι συμβουλευτικές εταιρείες, γνωρίζοντας τις υποχρεώσεις, και διαγιγνώσκοντας τις ανάγκες των μεσιτικών εταιρειών, προσφέρουν υπηρεσίες που αφορούν:
• Καταγραφή και επικαιροποίηση της οργανωτικής δομής τους,
• Καθορισμό και τυποποίηση των βασικών λειτουργικών τους διαδικασιών,
• Διαδικασίες υποστήριξης των πελατών τους,
• Δομές και συστήματα παρακολούθησης και διαχείρισης των παραπόνων και καταγγελιών των πελατών,
• Οργάνωση του πληροφοριακού συστήματός τους, με στόχο την ασφάλεια και την αξιοπιστία των δεδομένων,
• Σχεδιασμό ελεγκτικών μηχανισμών των διαδικασιών, της λειτουργίας και υποστήριξής τους
• Μεθοδολογία επιλογής και αξιολόγησης των συνεργατών
• Εφαρμογή της δια βίου εκπαίδευσης των συνεργατών
• Προγραμματισμό και υλοποίηση βελτιωτικών ενεργειών για την κάλυψη των κενών συμμόρφωσης με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο

Deloitte
Η Deloitte Ελλάδας είναι µέλος της Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL). Με παρουσία σε περισσότερες από 150 χώρες, και με περίπου 200.000 επαγγελματίες που έχουν δεσμευθεί να γίνουν πρότυπα αριστείας, η Deloitte παρέχει ελεγκτικές, φορολογικές, συμβουλευτικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε πελάτες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα όλων των κλάδων, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της ναυτιλίας, της ενέργειας, των καταναλωτικών προϊόντων, της υγείας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
 Με περίπου 500 άτομα προσωπικό και γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η «Deloitte Χατζηπαύλου Σοφιανός και Καμπάνης Α.Ε.» παρέχει ελεγκτικές (audit) υπηρεσίες, η «Deloitte Business Solutions Χατζηπαύλου Σοφιανός και Καμπάνης Α.Ε.» χρηματοοικονομικές (financial advisory), φορολογικές (tax) και συμβουλευτικές (consulting) υπηρεσίες και η «Deloitte Accounting Compliance & Reporting Services A.E.» λογιστικές υπηρεσίες (accounting outsourcing). Στους πελάτες της Deloitte συγκαταλέγονται οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες του εμπορικού, βιομηχανικού και χρηματοοικονομικού τομέα.

KPMG
Ο τομέας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον ασφαλιστικό κλάδο της KPMG για περισσότερα από 30 χρόνια παρέχει ελεγκτικές, συμβουλευτικές, φορολογικές, καθώς και υπηρεσίες συμμόρφωσης με το, κατά περίπτωση, θεσμικό πλαίσιο σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις, θεσμικούς φορείς και εποπτικές αρχές διεθνώς.
Η KPMG αποτελεί το παγκόσμιο δίκτυο ανεξάρτητων εταιρειών παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών-μελών συνδεδεμένων με την KPMG International, ενός ελβετικού συνεταιρισμού. Οι εταιρείες-μέλη της KPMG παρέχουν ελεγκτικές, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Λειτουργούν σε 156 χώρες, με προσωπικό περίπου 152.000 ατόμων παγκοσμίως. Κάθε εταιρεία KPMG αποτελεί μια νομικά ξεχωριστή οντότητα. Στη χώρα μας, η KPMG παρέχει, τα τελευταία 40 χρόνια, ολοκληρωμένες ελεγκτικές, συμβουλευτικές, λογιστικές, φορολογικές υπηρεσίες σε ελληνικές και διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για περισσότερες πληροφορίες: www.kpmg.com/gr.