Λ. Γκόγκος: Ο πρωτοπόρος αναλογιστικός δημιουργός

Πρωτοπόρος στην εργασία του, ο κ. Λάμπρος Γκόγκος είναι σήμερα ο επικεφαλής των ασφαλιστικών υπηρεσιών της πολυεθνικής εταιρείας EY – στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη – η οποία παρέχει μια σειρά υπηρεσιών σε πολύ μεγάλο αριθμό ασφαλιστικών εταιρειών, κερδίζοντας διακρίσεις.

Η θέση που κατέχει είναι σημαντική, η ευθύνη του μεγάλη, αλλά και η βεβαιότητά του, ότι μαζί με την ομάδα του μπορούν να κατακτήσουν μετρήσιμα, ουσιαστικά και επωφελή για τις ασφαλιστικές εταιρείες αποτελέσματα, έκδηλη.

Η εξέλιξη του Λάμπρου ήταν και παραμένει σταθερή. Δεν διακρίνεται από εξάρσεις και σκαμπανεβάσματα και, σαφώς, εκ του αποτελέσματος, είναι θετική. Γεννήθηκε στην Αθήνα στην περιοχή του Ζωγράφου. Οι συνθήκες του οικογενειακού περιβάλλοντός του οδήγησαν τον Λάμπρο τρία χρόνια στην Αμερική, όπου και έλαβε σημαντικά και ποικίλα ερεθίσματα. Ανάμεσα στα μαθητικά του όνειρα ήταν και οι σπουδές στην ιατρική, τις οποίες όμως τελικά απαρνήθηκε, μιας και γοητεύθηκε από την οικονομία και έτσι οδηγήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου και ακολούθησε σπουδές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Από τα φοιτητικά του χρόνια ανάπτυξε επαγγελματική δραστηριότητα συμμετέχοντας σε εταιρεία σχετιζόμενη με το χρηματιστήριο. Τέλειωσε τις σπουδές του, εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία και ξεκίνησε να εργάζεται στην Alico.

Βέβαια στόχος του ήταν όταν τελειώσει τις σπουδές του, να φύγει για μετεκπαίδευση και να κάνει σταδιοδρομία στην Αμερική. Ωστόσο, τελευταία στιγμή, για δικούς του λόγους, άλλαξε πορεία. Έτσι αποφάσισε να πάει στην Αγγλία, στο Lancaster University, όπου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα χρηματοοικονομικά. Δεν είχε περάσει ούτε χρόνος, και αφού πέρασε σκληρή διαδικαστική δοκιμασία, ο Λάμπρος προσελήφθη στον τομέα της αναλογιστικής στην Aviva Group.

Έκτοτε πέρασαν τέσσερα έτη και εξελισσόταν επαγγελματικά, πέρασε από 4  διαφορετικά τμήματα αναλογιστικής και προχώρησε στην εταιρεία. Τότε ήταν που ήρθε η πρόταση από την Ernst & Young να αναλάβει να δημιουργήσει, με έδρα την Ελλάδα, το αναλογιστικό τμήμα της εταιρείας, το οποίο θα παρείχε υπηρεσίες στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή και έτσι το 2006 επέστρεψε στην Ελλάδα. Η πρόκληση ήταν μεγάλη και η δουλειά πολλή. Έπρεπε να δημιουργηθεί ένα πρότυπο αναλογιστικό τμήμα στην εταιρεία, το οποίο τότε θα εξυπηρετούσε 10 χώρες (σήμερα έγιναν 21).

Η εκκίνηση της προσπάθειας έγινε με τη δημιουργία και παροχή οργανωμένων ελεγκτικών και αναλογιστικών υπηρεσιών, κάτι που ξεπεράστηκε κατά πολύ, καθώς σήμερα η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό τμήμα, που παρέχει πλήρεις ασφαλιστικές συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Και το σημαντικότερο είναι ότι περισσότερα από 50 άτομα εργάζονται σε αυτό, συνθέτοντας την ισχυρή ομάδα της εταιρείας. Σε αυτήν ο κ. Γκόγκος αποδίδει πολλά και πιστεύει ότι είναι η βάση που στηρίζει την ανάπτυξη των εργασιών της εταιρείας. Από το 2012 έγινε και μετοχικός εταίρος στην τελευταία, με πολλά όνειρα για την ΕΥ, την ομάδα του και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στις ξένες αγορές ο κ. Γκόγκος «χτίζει» το ίδιο αναλογιστικό μοντέλο με την Ελλάδα. Έτσι παρέχονται υπηρεσίες για όλο τον κύκλο εργασιών μιας ασφαλιστικής  εταιρείας, με τη μοναδικότητα της πρωτιάς που ο κ. Γκόγκος και η ομάδα
του κατέχουν.

Δεν είναι τυχαίο το ότι σε αυτούς αποδίδεται και η επέκταση του εσωτερικού μοντέλου φερεγγυότητας μεγάλης πολυεθνικής ασφαλιστικής εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ, τη Βραζιλία και το Μεξικό. Κάπως έτσι, μέσα από σκληρή δουλειά, με ήθος και σεμνότητα, η αναλογιστική ομάδα της ΕΥ συνεχίζει τη δουλειά της.