Πρεμιέρα εκχώρησης ζημιών με τη General Union κάνει το ΕΚ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το Επικουρικό Κεφάλαιο για την πώληση σε ξένη – εξειδικευμένη εταιρεία του πρώτου χαρτοφυλακίου υποχρεώσεων ασφαλιστικής της οποίας η άδεια ανακλήθηκε.

Πληροφορίες του iw αναφέρουν ότι εδώ και μερικές εβδομάδες ομάδα στελεχών του Επικουρικού, στην οποία συμμετέχουν ένας αναλογιστής, ένας νομικός και ένα ακόμη πρόσωπο με εξειδίκευση στα οικονομικά, συνεργάζεται στενά με ομάδα παραγόντων της Γερμανικής εταιρείας Garad, που έχει επιδείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά υποχρεώσεων του φορέα, προκειμένου καταρχήν να καταλήξουν στη διαδικασία μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου και κατά δεύτερον να το αποτιμήσουν ώστε να συμφωνήσουν και στο τίμημα της μεταβίβασης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ταυτόχρονα εξετάζουν και μια σειρά νομικών ζητημάτων ώστε πριν πέσουν οι υπογραφές και έχει εξασφαλιστεί το σύννομο της όλης προσπάθειας. Στο πλαίσιο αυτό θα προσδιορίσουν όλες τις βελτιώσεις που θα πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο, για τις οποίες, όπως έχει ήδη γράψει το iw θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Στο όλο εγχείρημα συμμετέχει και εκπρόσωπος της Τραπέζης της Ελλάδος.

Πηγές του iw αναφέρουν ότι, η πρώτη εταιρεία της οποίας θα πουληθούν οι υποχρεώσεις θα είναι η General Union. Η συναλλαγή χαρακτηρίζεται πιλοτική, και εφόσον στεφθεί από επιτυχία θα ακολουθήσουν και άλλες μεταβιβάσεις προκειμένου το Επικουρικό σταδιακά να θέσει εκτός των ευθυνών του τον κύριο όγκο των ζημιών τις οποίες όλα αυτά τα χρόνια κληρονόμησε από προβληματικές ασφαλιστικές εταιρείες.

 Παράγοντες της αγοράς θεωρούν αυτονόητο ότι κατά εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, και η γερμανική εταιρεία αρχίσει να διαχειρίζεται τις ζημιές, στο… όνομα της άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων θα επιδιώξει κούρεμα των καταβολών, έχοντας ως στόχο να καταλήξει σε μια win – win συναλλαγή με τον εκάστοτε δικαιούχο αποζημίωσης.