Χ.Α.: Καταλύτες Γερμανία και τρόικα

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα που επιστρέφει, θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, ενώ ανησυχία εκφράζεται και για την πιθανότητα πολιτικής αποσταθεροποίησης, με αφορμή το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του 34χρονου Παύλου Φύσσα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο και στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών που, εμμέσως, αφορούν και την Ελλάδα, με την τελευταία να προσδοκά τη συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση, ώστε να δρομολογηθεί μια διαφορετική αντιμετώπιση των προβλημάτων του νότου σε σχέση με την παρούσα από την Ε.Ε., με αιχμή την αναδιάρθρωση του χρέους και τις αυξημένες χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομής.

Ο ευεργετικός απόηχος μιας τέτοιας εξέλιξης στο χρηματιστήριο είναι αυτονόητος. Αν περιοριστούν οι εσωτερικές ανησυχίες και το εκλογικό αποτέλεσμα της Γερμανίας δώσει ελπίδες για μια ευρύτερη πολιτική λύση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε το χρηματιστηριακό σκηνικό μπορεί να βελτιωθεί από την ερχόμενη εβδομάδα.

Η χρηματιστηριακή αγορά επηρεάστηκε, έως έναν βαθμό, πτωτικά, εξαιτίας των απωλειών της εταιρείας Βιοχάλκο και των θυγατρικών της. Η εταιρεία ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό για την απόφασή της να αλλάξει την έδρα της στο Βέλγιο, με βασικό επιχείρημα την αναζήτηση φθηνού χρήματος που θα χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της, αλλά και το κεφάλαιο κίνησής της.
Η Βιοχάλκο είναι η τρίτη εταιρεία, μετά την S&B και την Coca-Cola Τρία Έψιλον, που αποχωρεί από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μειώνοντας με αυτήν την κίνηση την κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου κατά 1 δισ. περίπου.

Με πτώση 0,75% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την προηγούμενη εβδομάδα, που τελειώνει κάτω από τα επίπεδα των 1.000 μονάδων, τα οποία είχε διασπάσει ανοδικά στο μέσον της εβδομάδας, όταν βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του περασμένου Μαΐου (1.022,75 μονάδες).

 Η κίνηση – έκπληξη της FED να μην ανακοινώσει πρόγραμμα μείωσης επαναγοράς ομολόγων ανέβασε τις αγοραστικές διαθέσεις των επενδυτών στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με την αγορά να ακολουθεί το ιδιαίτερα θετικό κλίμα των ξένων αγορών, ενώ θετικά επέδρασαν και οι προσδοκίες για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, στελέχη της οποίας συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών. Το κλίμα χάλασε στη συνεδρίαση της Παρασκευής.