Τo «κρυφό» κούρεμα του χρέους

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ό,τι γράφει για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, επαληθεύεται λίγους μήνες μετά. Πέρασε στα «ψιλά» του ελληνικού Τύπου το τελευταίο δημοσίευμά του για την πρόθεση της Γερμανίας να δώσει λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους όχι με ένα νέο «κούρεμα», αλλά με την έκδοση ομολόγου με μηδενικό κουπόνι.

Το επίπεδο του ελληνικού χρέους – στο 170% του ΑΕΠ – δεν είναι βιώσιμο, ακόμη και στη βάση των πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων. Καμιά εταιρεία, κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν θα θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα όσο καιρό υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου «κουρέματος» χρέους. 

Η λύση μιας νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους με συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI) θα συνεπαγόταν επιβάρυνση των φορολογουμένων. Έτσι, προκρίνεται η λύση του «αδιαφανούς» (όπως το χαρακτηρίζει το περιοδικό) ομολόγου με μηδενικό κουπόνι. 

Το ομόλογο zero coupon είναι ένα ομόλογο που ουσιαστικά δεν πρέπει να επιστραφεί ποτέ και με αυτό δεν μπορεί κανείς να κερδίσει από τόκους. 

Γιατί όμως να προτιμήσουν οι Γερμανοί μια μέθοδο που με οικονομικούς όρους αντιστοιχεί σε μια πλήρη παραίτηση από τις απαιτήσεις των δανειστών; 

Ένα «κούρεμα» θα ήταν για την καγκελάριο μια παραδοχή που η ίδια δεν θα ήθελε ποτέ να κάνει: Ότι η κρίση θα κοστίσει πιθανόν περισσότερα χρήματα και η μέθοδος του zero coupοn bond έχει το πλεονέκτημα ότι ο γερμανικός λαός δεν μπορεί να καταλάβει τις απώλειες που υφίσταται, λόγω της πολυπλοκότητάς του. 

Φέρνει μάλιστα ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί το zero coupon bond δείχνοντας ότι οι απώλειες για τους δανειστές ξεκινούν αρχικά με αργούς ρυθμούς, όμως από ένα σημείο και μετά προσεγγίζουν το 100%. 

Είναι ουσιαστικά ένα «κρυφό» κούρεμα, με το οποίο οι φορολογούμενοι των δανειστών της Ελλάδας θα υποστούν απώλειες, χωρίς να το συνειδητοποιήσουν. Αντί για ένα «διαφανές» κούρεμα, θα επιλεγεί ένα «αδιαφανές» ομόλογο zero coupon, υποστηρίζει το Der Spiegel. 

Μάλιστα, η τακτική αυτή έχει περισσότερα μειονεκτήματα σε σχέση με ένα καθαρό «κούρεμα» χρέους: Εκτός του ότι δεν είναι διαφανής, κρατάει περισσότερο, ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ δεν μειώνεται τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε, καθώς ονομαστικά το χρέος παραμένει χρέος, ενώ δεν και είναι αποδεκτό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η «ΒΟΜΒΑ»… ΤΟΥ ΔΝΤ!

Την ίδια ώρα πάλι στα «ψιλά» του Τύπου πέρασε και η «βόμβα» του ΔΝΤ. Στα 47 δισ. εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την εξαετία 2015-2020, συμπεριλαμβανομένων του ελλείμματος και της ανάγκης κάλυψης των ελληνικών ομολόγων.