Μοντέλο ΣΔΙΤ και στην ασφάλιση

Οι ιδέες καθώς και  οι προτάσεις  ολοκληρωμένες ή εν εξελίξει  που σχετίζονται με την πρόοδο της ασφαλιστικής αγοράς είναι πολλές. Και εκφράζουν την αγωνία των συντελεστών να προχωρήσουν τα πράγματα προς όφελος των εταιρειών, του κλάδου, των πολιτών, αλλά και  του κράτους όταν αναφερόμαστε στην ενεργοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης στον τομέα των συντάξεων και ενδεχομένως και της περίθαλψης. 

Ωστόσο παρά την αγωνία,  και το ενδιαφέρον, και τις όποιες προσπάθειες γίνονται,  παρατηρείται,  και  είναι πασιφανές, κάποια  δυσκολία στην  πρόοδο των εργασιών  που θα υλοποιήσουν τις ιδέες σε πράξεις ώστε τελικώς να συμβάλουν στο επιδιωκόμενο της ανάπτυξης και της δημιουργίας ενός νέου περιβάλλοντος για τις ασφαλιστικές εργασίες.

Για να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η οποία κουράζει και  δείχνει στασιμότητα και δεν αποδίδει χρειάζονται  αλλαγές στον τρόπο και τις διαδικασίες της προσπάθειας,  και συγκεκριμένα: 

– Επιβάλλεται να πιέσουν περισσότεροι οι εκπρόσωποι της αγοράς, και για να γίνει αυτό, προϋπόθεση είναι όλες οι εταιρικές δυνάμεις να συνενωθούν υπέρ του κοινού σκοπού. Οφείλουν οι εταιρείες να συσπειρωθούν υπό το προεδρείο του κλάδου και να κινητοποιηθούν.

-  Χρειάζεται να ενεργοποιηθεί η πολιτεία που σαφώς εμφανίζει αδράνεια. Και να γίνει αυτό απαιτείται η   ευαισθητοποίηση των πολιτικά αρμοδίων,  η σωστή ενημέρωσή τους, και η «συστράτευσή τους»  στην προσπάθεια προστασίας του έλληνα πολίτη  με την διασφάλιση ιδιωτικής σύνταξης, με την διασφάλιση ιδιωτικής υγείας με την διασφάλιση της καθημερινότητάς του που το κράτος δεν αντέχει πλέον να εγγυηθεί και να καλύψει οικονομικά.

Εάν λοιπόν γίνει κατανοητό από τους πολιτικούς ότι το σύστημα «δεν πάει άλλο» και με τη σειρά τους το περάσουν στους πολίτες  για να αντιληφθούν  πως καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη για το μέλλον τους καθώς το κοινωνικό κράτος φτωχαίνει τότε τα πράγματα θα κυλήσουν γρηγορότερα και προς όφελος όλων. Και φυσικά απαραίτητο είναι να καταρριφθούν και οι προκαταλήψεις περί συνεργασίας  πολιτικών με επιχειρηματίες και να εγκαινιαστεί  ΣΔΙΤ στην ασφάλιση.