Εύθραυστες ισορροπίες στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Εύθραυστες είναι οι ισορροπίες που διαμορφώνονται στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο θα πρέπει, πάση θυσία, να κρατήσει τα επίπεδα των 870 μονάδων. Αν δεν γίνει αυτό, διατρέχει σοβαρότατο κίνδυνο η αγορά.

Με τεχνικούς όρους, οι 870 μονάδες αποτελούν κρίσιμο τεχνικό σημείο και, αν διασπασθούν, επόμενος στόχος θα είναι οι 800 μονάδες, καθώς οι 850 και οι 820 μονάδες δεν αποτελούν ισχυρά τεχνικά σημεία στήριξης. 

Στον αντίποδα, οι 900 έως 920 μονάδες αποτελούν τα επόμενα σημεία αντίστασης για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Οι εξελίξεις στη Συρία, η χρήση χημικών και η αναμενόμενη νατοϊκή επέμβαση ήταν οι αφορμές για τη διόρθωση στο χρηματιστήριο. 

Η βασική αιτία για το γεγονός ότι η αγορά έχει χάσει τη δυναμική της είναι η δραματική και επιδεινούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Το χρέος έχει εκτιναχθεί στα 322 δισ., η Ελλάδα χρειάζεται νέο δάνειο 11 δισ. και δεν υπάρχει μέλλον, καθώς το χρέος είναι μη βιώσιμο και μη διαχωρίσιμο. 

Παράλληλα, η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία δημιουργεί πρόσθετα βάρη στην ψυχολογία των επενδυτών, αφού το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και ενός νέου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα των γερμανικών κομμάτων, με καταιγισμό δηλώσεων και ανακοινώσεων. 

Εφεξής, είναι βέβαιο ότι δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο οι στόχοι της μακροοικονομικής πολιτικής, όπως η πραγματοποίηση πρωτογενούς πλεονάσματος για το σύνολο του έτους και η υλοποίηση νέων αποκρατικοποιήσεων. 

Επιπλέον, η αναταραχή των αναδυόμενων αγορών με την εκροή κεφαλαίων από αυτές – καθώς εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η υποχώρηση των ρυθμών μεγέθυνσης – δεν βοηθά το ελληνικό χρηματιστήριο, στο οποίο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αποεπένδυση κεφαλαίων από φορείς που επενδύουν σε ανεπτυγμένες αγορές. 

Με χαμηλούς τζίρους, βέβαια, η αγορά θα παραμένει εγκλωβισμένη στο εύρος Γ.Δ. 850-950 μονάδων και θα αναζητεί τους καταλύτες εκείνους που θα της δώσουν μια ξεκάθαρη κατεύθυνση.

Πόλεμος και χρηματιστήρια

Οι πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ και των συμμάχων για επίθεση στη Συρία αναστάτωσαν τις αγορές και οι επενδυτές στρέφονται στο δολάριο, με αποτέλεσμα η ισοτιμία EUR/USD να υποχωρεί προς το επίπεδο του 1,3200. 

Ιστορικά, πριν από μια νέα στρατιωτική επιχείρηση οι αμερικανικοί δείκτες τείνουν να κινούνται πτωτικά. Αμέσως μετά όμως από τη στρατιωτική δράση – και για αρκετές εβδομάδες – η Wall Street τείνει να καταγράφει άνοδο. 

Κατά μέσο όρο, και σύμφωνα με τα όσα έχει να επιδείξει η πρόσφατη ιστορία, οι αμερικανικοί δείκτες καταγράφουν πτώση κατά 1% ένα 15νθήμερο πριν την πραγματοποίηση μιας στρατιωτικής επέμβασης και άνοδο γύρω στο 3% ένα μήνα μετά τη στρατιωτική επιχείρηση.