Εθνική Ασφαλιστική: Κερδοφορία 80 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2013

Με καθαρή κερδοφορία στα επίπεδα των 80 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2013, ένα νέο business plan πενταετίας που προβλέπει επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα, με υγιή ισολογισμό, καθώς και με μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, η Εθνική Ασφαλιστική προετοιμάζεται για την πλήρη επιστροφή της σε αναπτυξιακή τροχιά. 

Σήμερα, η εταιρεία ανακοινώνει τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου και, όπως αναφέρουν πηγές του iw, η καθαρή κερδοφορία θα είναι στα επίπεδα των 80 εκατ. ευρώ, ίσως και υψηλότερα.

Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του εποπτικού ισολογισμού που φιλοξενεί η εταιρεία στην ιστοσελίδα της. Βάσει επίσημων στοιχείων τα καθαρά προ φόρων αποτελέσματά της διαμορφώνονται στα 72,2 εκατ. ευρώ, και τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης στα 101 εκατ. ευρώ προερχόμενα κατά 25,3 εκατ. ευρώ από τις ασφαλίσεις Ζωής, κατά 38,7 από τις ασφαλίζεις κατά Ζωμιών και κατά 37,3 εκατ. ευρώ από τις ασφασλίσεις Αστικής Ευθύνης Οχημάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική Ασφαλιστική κάνει φέτος ένα γενναίο άλμα στην κερδοφορία, καθότι στο α΄ εξάμηνο του 2012 είχε εμφανίσει αρνητικό καθαρό προ φόρων αποτέλεσμα της τάξης των 366 εκατ. ευρώ, όπως και αρνητικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης κατά 342 εκατ. ευρώ, με το κύριο βάρος των αποτελεσμάτων να προέρχεται από τις ασφαλίσεις Ζωής όπου είχε καταγράψει αρνητικό τεχνικό αποτέλεσμα κατά 387 εκατ. ευρώ, ενώ οι δύο άλλοι κλάδοι είχαν σημειώσει θετικά αποτελέσματα.
Από τον εποπτικό ισολογισμό προκύπτει επίσης ότι το α΄ εξάμηνο του 2013 έκλεισε με τα δεδουλευμένα ασφάλιστρα στις ασφαλίσεις Ζώης να διαμορφώνονται στα 202,8 εκατ. ευρω, τα δεδουλευμένα ασφάλιστρα στις ασφαλίσεις κατά ζημιών στα 52,2 εκατ. ευρώ και το αντίστοιχο ποσό για τις ασφαλίσεις Αστικής Ευθνύνης Οχήματών στα 61,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η θετική πορεία των καθαρών αποτελεσμάτων της εταιρείας αποδίδονται, τόσο στη βελτίωση των εξόδων της, όσο όμως και στην αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της, που είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των εσόδων από ασφαλιστικές εργασίες.