Στην τελική ευθεία η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής

Στην τελική ευθεία εισέρχεται από τον Σεπτέμβρη το θέμα πώλησης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής οπότε και θα ξεκινήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους να επενδύσουν και να αποκτήσουν την εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iw προς την κατεύθυνση αυτή –της πώλησης της εταιρείας- κινούνται οι επικεφαλής του τραπεζικού ομίλου εκτιμώντας ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια η από οικονομική άποψη καλή και με ισχυρή μπράντα ασφαλιστική να παραμείνει  στο υφιστάμενο σχήμα.

Ο όμιλος Πειραιώς που ουσιαστικά «φιλοξενεί» την ασφαλιστική εταιρεία εξυπηρετώντας την διαδικασία που περιέβαλε την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας αναλαμβάνει την εκ των πραγμάτων διαμεσολάβηση για την εξεύρεση του αγοραστή.

Στο πλαίσιο αυτό οι ασχολούμενοι εδώ και καιρό με το πρότζεκτ θα αναλάβουν να τρέξουν γρήγορα τις διαδικασίες ώστε μέσα στο τετράμηνο και μέχρι το τέλος του τέλους να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες προσδοκία των επικεφαλής του ομίλου είναι το 2014 να μη περιέχεται στο σχήμα η ασφαλιστική εταιρεία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι είναι αρκετοί χωρίς όμως να υπάρχει τίποτε επίσημο.

Μέχρι σήμερα θεωρητικώς είχαν –κατά τις πληροφορίες- ενδιαφερθεί οι ERGO, ING, GROUPAMA, ο ευρωπαίος μέτοχος της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και διάφορες άλλες προτάσεις μικτών ασφαλιστικών σχημάτων.  

Ωστόσο το ενδιαφέρον αυτό είχε εκδηλωθεί ατύπως, σε προγενέστερο χρόνο και άνευ δεσμεύσεων οπότε και δεν μπορεί να εκληφθεί ως δεδομένο. Αυτό σημαίνει ότι ο κύκλος διαβουλεύσεων ουσιαστικά ανοίγει για πρώτη φορά τώρα οπότε και όλοι όσοι είχαν αρχικώς ενδιαφερθεί  τώρα καλούνται εκ των οριακών χρονικά συνθηκών να κληθούν να προχωρήσουν σε πιο ουσιαστικές προτάσεις με όρους και φυσικά τίμημα.

Ερώτημα παραμένει αν η διαδικασία θα «ανοιχτεί» και στο εξωτερικό προσκαλώντας έτσι και τυχόν άλλους εκτός ελληνικής αγοράς ενδιαφερόμενους. Βέβαια αυτό θα σηματοδοτήσει καθυστερήσεις χρονικές κάτι που ίσως να είναι αντίθετο με τις προθέσεις του ομίλου για καθαρές και γρήγορες διαδικασίες. Ετσι δεν αποκλείεται οι συζητήσεις να περιοριστούν στην ελληνική επικράτεια με αλλοδαπές και ημεδαπές εταιρείες.

Την ίδια ώρα όπως σε κάθε πρότζεκτ καθοριστικό ρόλο αναλαμβάνουν οι σύμβουλοι που εκατέρωθεν τοποθετούνται προκειμένου να κατευθύνουν και να υποστηρίξουν τις διαδικασίες. Κατά τις πληροφορίες η Πειραιώς έχει ήδη στα χέρια της την αποτύπωση των στοιχείων της Αγροτικής επί των οποίων και θα διαπραγματευθεί με τους αγοραστές. Να σημειωθεί ότι αυτός που θα αναλάβει την Αγροτική θα αποτελέσει  και ένα δυνητικό συνεργάτη της τράπεζας σε ασφαλιστικά προϊόντα. 

Οικονομικά αποτελέσματα

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες στα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2013 η ΑΤΕ Ασφαλιστική εμφανίζει σημαντική προ φόρων κερδοφορία, οριακά υψηλότερη του α΄ εξαμήνου του 2012 – οπότε ήταν 23,4 εκατ. ευρώ και οριακή πτώση παραγωγής.

Ειδικότερα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει καθαρά προ φόρων κέρδη κοντά στα 25 εκατ. ευρώ, οριακά μειωμένη παραγωγή στον κλάδο Γενικών Ασφαλειών και μικρή πτώση στις ασφαλίσεις Ζωής.

Σε σύνολο η παραγωγή της στο α΄ εξάμηνο κατέγραψε μικρή πτώση, δεδομένου ότι οι ασφαλίσεις Ζωής, όπου ασκούνται και οι μεγαλύτερες πιέσεις λόγω κρίσης, συμμετέχουν στο σύνολο των εσόδων της εταιρείας κατά περίπου 24%. Το 76% της παραγωγής της ΑΤΕ Ασφαλιστικής προέρχεται από τις Γενικές Ασφάλειες.