Άδικο φόρο πληρώνουν Επικουρικό και εταιρείες

Η πληγή παραμένει ανοικτή στο Επικουρικό Κεφάλαιο και αιμορραγεί –οικονομικά- δημιουργώντας ανησυχία για το μέχρι πόσο θα αντέξει να πληρώνει αδικαιολόγητες αποζημιώσεις ή καλύτερα αποζημιώσεις που δε θα έπρεπε να πληρώνει. Και ποιές είναι αυτές; Αρχικώς, οι αποζημιώσεις των ανασφάλιστων, αυτή η κατηγορία οχημάτων που δεν δικαιολογείται να υφίσταται –σε τέτοιο βαθμό- στην αγορά και να αποτελεί δεξαμενή όχι ενός αλλά αμέτρητων αλυσιδωτών προβλημάτων.

Ακολούθως δεν θα έπρεπε να υφίστανται οι αποζημιώσεις των εταιρειών που έκλεισαν. Διότι είναι ανήκουστο το κράτος που έχει την ευθύνη της καλής λειτουργίας της αγοράς να παραδέχεται ότι δεν επιτελεί τον ρόλο του οπότε αντί να επιχειρεί να αποκαταστήσει την αδυναμία του και να επιτηρήσει τις εταιρείες για να μη φορτώσουν τα χρέη τους σε άλλους, έρχεται και τις «λουκετάρει» αφήνοντας «αμανάτι» τους ατυχείς ασφαλισμένους και επιβαρύνει τις άλλες ασφαλιστικές με χρέη αλλότρια.

Τραγική ειρωνεία να έχει πληρώσει το Επικουρικό στο εξάμηνο 4,1 εκατομμύρια ευρώ για ανασφάλιστα, 1,2 εκατομμύρια ευρώ για άγνωστα οχήματα και 25,7 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις για οχήματα εταιρειών που έκλεισαν. Για ποιο λόγο οι ασφαλιστικές πληρώνουν και ξαναπληρώνουν το μάρμαρο – πολυτελείας- για όλα αυτά που δεν ευθύνονται. Πληρώνουν για την εποπτεία που συνεχίζει να κατεβάζει τα ρολά σε ασφαλιστικές αντί να τις κρατά ανοικτές μέχρι να αδειάσουν από υποχρεώσεις και μετά να κλείνουν. Πληρώνουν την αδυναμία έως και μυστηριώδη άρνηση του κράτους να δώσει καίρια και γρήγορη λύση στα ανασφάλιστα.

Πληρώνουν την απουσία ικανού αριθμού ελέγχων στην αγορά από την αστυνομία. Και όλα αυτά καταλήγουν στην εταιρική εξάντληση, τις αυξήσεις των δαπανών και την επιβάρυνση ίσως και των ασφαλίστρων. Και όλα αυτά συντελούνται χρόνια, και η σαθρότητα της κρατικής υποστήριξης αλλάζει όψη και οι εταιρείες συνεχίζουν να πληρώνουν τσάμπα φόρο στον Μινώταυρο τους δαιδαλώδους ελληνικού συστήματος.