Κακοτεχνίες κρατούν τους ιδιώτες μακριά από σύνταξη και υγεία

Καινοτόμες, ουσιαστικές, σημαντικές, μοναδικές πρωτοβουλίες παρουσιάζονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες στην αγορά. Και δεν είναι μία ή δύο αλλά πολύ περισσότερες καταδεικνύοντας ότι η αγορά προσπαθεί να δώσει ότι καλύτερο υπάρχει, να δώσει λύσεις σε καθημερινά αδιέξοδα, να προστατεύσει πολίτες και συστήματα. Ωστόσο υπάρχει ένα διπλό «κώλυμα» που πρέπει να ξεπεραστεί.

Το πρώτο αφορά την εκπαίδευση των καταναλωτών, κάτι που οι εταιρείες όπως είχαμε επισημάνει και σε παλιότερη προσέγγισή μας, οφείλουν να το κάνουν γρήγορα. Και μαζί με αυτό εξίσου αναγκαίο είναι να πείσουν και για την φερεγγυότητά τους. Το δεύτερο κώλυμα της αγοράς είναι ίσως και το σημαντικότερο καθώς αφορά το κράτος. Η ανάπτυξη των ασφαλιστικών προϊόντων , η πρόοδος των εταιρειών και της ιδιωτικής ασφάλισης συναρτάται σε μεγάλο βαθμό με το θεσμικό περιβάλλον, θέμα για το οποίο το κράτος, η πολιτεία έχουν το πρώτο λόγο και χρειάζεται να αποφασίσουν να νομοθετήσουν ή να θεσμοθετήσουν εγκαινιάζοντας ίσως και καινούργια πράγματα.

Παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση είναι ο τομέας των συντάξεων και της υγείας. Χρειάζεται να δημιουργηθεί πλαίσιο συνεργασίας το οποίο όμως ατυχώς διότι συνδέεται με καθυστερήσεις πρέπει να το φτιάξει το κράτος. Διότι αν ήταν θέμα ιδιωτών θα είχε γίνει στο άψε σβήσε. Παλεύουν λοιπόν οι εταιρείες να κινητοποιήσουν τον κοιμώμενο γίγαντα ο οποίος μάλλον αρνείται να κινητοποιηθεί. Αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να υστερεί έναντι άλλων χωρών στην είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στο σύστημα υγεία και ασφάλισης. Έτσι και οι έλληνες δεν μπορούν να απολαύσουν και σε αυτόν τον τομέα ότι άλλοι πολίτες του κόσμου. Το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής ιδιωτικής ή κρατικής ασφάλισης, το δικαίωμα να γυρίσει κάποιος την πλάτη του στο κοινωνικό-κρατικό σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης αυτό που πληρώνει και μπορεί να έχει απαιτήσεις, αποστερείται από τους πολίτες της χώρας.

Έτσι, και οι ιθύνοντες, καλυμμένοι πίσω από το αχανές κράτος καταφέρνουν και να μην πληρώνουν τις συντάξεις με τα όσα κρατούσαν χρόνια από τους μισθούς και να μην παρέχουν περίθαλψη ανάλογη με τα χρήματα που ο καθένας πληρώνει αλλά και να διατηρούν το μονοπώλιο των τομέων. Εγκλωβισμός για να συντηρηθούν οι κακοτεχνίες…