Οι αγορές ποτέ δεν πανε διακοπές, το Χ.Α.;

Με σημαντικά κέρδη 3,43% έκλεισε η προηγούμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, λόγω κυρίως της ισχυρής ανόδου της Παρασκευής, ενώ οι προηγούμενες συνεδριάσεις χαρακτηρίστηκαν από μικρές διακυμάνσεις και, κυρίως, από τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ των 800 και 850 μονάδων, με την αγορά να βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης.

Η αγορά διανύει μια ιδιαίτερα παρατεταμένη περίοδο συσσώρευσης – σε συνδυασμό με χαμηλούς τζίρους – η οποία, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, θα ολοκληρωθεί με κίνηση εκτόνωσης, η οποία πιθανότατα θα συνοδευθεί και από σημαντική αύξηση του τζίρου.

Πρώτη προσπάθεια εκτόνωσης της συσσώρευσης είχαμε την Παρασκευή.

Η εμπειρία, πάντως, από παρόμοια εικόνα μακράς συσσώρευσης έχει δείξει ότι ακολουθεί έντονη κίνηση, η οποία «πιάνει στον ύπνο» όσους δεν είχαν φροντίσει να πάρουν τις κατάλληλες θέσεις το προηγούμενο διάστημα.
Το ζητούμενο είναι αν και ο Αύγουστος θα κυλήσει στα ίδια ήρεμα νερά ή θα επιφυλάξει εκπλήξεις.

Πάντως, με δεδομένο το ότι οι αγορές ποτέ δεν πάνε διακοπές και το φθινόπωρο προοιωνίζεται ιδιαίτερα κρίσιμο, με πολύ κομβικά γεγονότα για Ελλάδα και Ευρώπη, δεν αποκλείεται, στο πλαίσιο της προεξόφλησης, να έχουμε έναν πολύ πιο ενδιαφέροντα Αύγουστο.

Στα σχέδια των επενδυτών έχουν εισέλθει και οι γερμανικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε δύο μήνες. Η αναμονή είναι συνήθως αρνητικός παράγοντας στη διαμόρφωση χρηματιστηριακών δεδομένων. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η προσμονή και η αναμονή μεταθέτουν τις πωλήσεις μετοχών για την επόμενη συνεδρίαση. Στο ενδεχόμενο ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί προς τη ζώνη των 800 μονάδων, μπορεί να δημιουργήσει μια τεχνική βάση, αλλά με αρνητικά χαρακτηριστικά.
Σε αυτήν τη φάση, η αγορά χρειάζεται καταλύτες και καλή ειδησεογραφία για να βρει κατεύθυνση και να προσελκύσει το ενδιαφέρον, κάτι που φαίνεται να λείπει αυτή τη στιγμή. Ίσως η έναρξη ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων να δρομολογήσει μια βραχυπρόθεσμη κίνηση της αγοράς.

Η έλευση της Blackrock και ο έλεγχος των τραπεζών θα ξεκαθαρίσουν σύντομα τα της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, που έχει υποστεί σημαντική επιδείνωση, λόγω της αύξησης των επισφαλειών, σε συνέχεια της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής του.
Οι χαμηλοί τζίροι, που μάλλον θα είναι καθημερινό φαινόμενο το επόμενο χρονικό διάστημα, κυρίως λόγω εποχής, σε συνδυασμό με την έλλειψη ειδήσεων ικανών να δημιουργήσουν ορμή στην αγορά, μας οδηγεί σε μακράς διάρκειας συσσώρευση με μειωμένη μεταβλητότητα.

Τεχνικά, η αγορά εάν ξεπεράσει την αντίσταση των 860-870 μονάδων, μπορεί να κινηθεί προς την επόμενη αντίσταση των 920-935 μονάδων.
Αντιθέτως, σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης των 800 μονάδων, η επόμενη στήριξη βρίσκεται στις 750 μονάδες.