Τα μειωμένα συμβόλαια στο αυτοκίνητο «ρίχνουν» τον κλάδο ζημιών

Τα αποτελέσματα της οικονομικής ύφεσης στον κλάδο αυτοκινήτου αποτυπώνονται στη συνολική εικόνα του κλάδου ζημιών, καθώς συμπαρασύρουν λόγω του πλήθους των συμβολαίων και του μεγάλου μεριδίου που κατέχουν στον κλάδο τα συνολικά του αποτελέσματα.

Η μειωμένη παραγωγή στον κλάδο χερσαίων οχημάτων κατά 22,7% και αστικής ευθύνης αυτοκινήτου κατά 13,4% συμπαρέσυρε στα αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών την παραγωγή στις ασφαλίσεις ζημιών, που σημείωσαν συνολικά πτώση της τάξεως του 12,3%. Αν και υπήρξαν μειώσεις και σε άλλους κλάδους όπως της πυρκαγιάς κατά 8,3%, των ατυχημάτων κατά 19,3%, της νομικής προστασίας κατά 15,9% και των πιστώσεων κατά 20,6%, ωστόσο οι ασφαλίσεις οχημάτων λόγω της συμμετοχής που έχουν στη συνολική παραγωγή, η οποία στην αστική ευθύνη και την ασφάλιση οχημάτων ξεπερνά συνολικά το 63% έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα αποτελέσματα των ασφαλίσεων κατά ζημιών.

Γενικά η συνολική παραγωγή των ασφαλιστικών εταιρειών το έτος που πέρασε ήταν μειωμένη κατά 11,8%.  Οι ασφαλίσεις κατά ζημιών που αποτελούν και το 56% της παραγωγής ανήλθαν σε 2,8 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 12,3%, ενώ οι ασφαλίσεις ζωής που έχουν μερίδιο 44% ανήλθαν σε 1,9 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 10,6%.

Η παραγωγή ασφαλίστρων από πρωτασφαλίσεις συνέχισε την πτωτική της πορεία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αρχής γενομένης το 2010 που μειώθηκε κατά 2,1% και εν συνεχεία το 2011 κατά 6,5%.