Γ. Ραουνάς: Ο «κβαντικός» σύμβουλος επιχειρήσεων

Γνώριμο, πλέον, πρόσωπο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, ο κ. Γιώργος Ραουνάς, partner της KPMG και επικεφαλής της εταιρείας στο τμήμα risk consulting, αποτελεί μέρος του ελληνικού ασφαλιστικού και χρηματοπιστωτικού «οικο»-συστήματος. Ασχολείται συστηματικά με αυτό, συμβουλεύει, ελέγχει, καταρτίζει πρότζεκτ και κυρίως γνωρίζει τις διαδικασίες, τα τεχνικά «μονοπάτια» και τις προϋποθέσεις που οδηγούν μια εταιρεία του πυρήνα, ή και των παρυφών, της οικονομίας στον δρόμο
της ανάπτυξης.

Η επαγγελματική του ζωή στηρίχθηκε, αρκετές φορές,  στο «τυχαίο», θυμίζοντας εκείνη τη θεωρία του Plank, που, αναφερόμενη σε ηλεκτρόνια, ανήγαγε το τυχαίο σε  «σταθερά», κάτι που ο Γιώργος, ως κβαντικός μηχανικός, γνωρίζει καλά.

Το όνομα και η πολυσχιδής δράση του στη χρηματοπιστωτική αγορά περιορίστηκαν – αδίκως – στα στενά όρια της υπόθεσης της ΑΣΠΙΣ, η οποία μπορεί βέβαια να ήταν και να παραμένει ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την αγορά, αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτική για την επαγγελματική σύνδεσή του με την αγορά «χρήματος και κεφαλαίου».

Πολλά χρόνια πριν αναλάβει εκκαθαριστής της ΑΣΠΙΣ, ο κ. Ραουνάς είχε συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου – κρατικές και ιδιωτικές – καταρτίζοντας business plan.

Ακόμα, είχε πλησιάσει κοντά και στο να εργαστεί άμεσα στις ασφάλειες, αναλαμβάνοντας κορυφαία θέση σε πολυεθνική εταιρεία. Ωστόσο, τελευταία στιγμή, τράβηξε για αλλού…

Η προσωπική και επαγγελματική του ιστορία είναι ξεκάθαρη και φτιαγμένη από συνθήκες μιας άλλης εποχής.

Ο Γιώργος μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά γεννήθηκε στην  Κύπρο, από όπου και κατάγονταν οι γονείς του. Παιδί μεσοαστικής οικογένειας, με πατέρα έμπορο, «περπάτησε», τα πρώτα παιδικά και μετέπειτα εφηβικά χρόνια, στα Πατήσια. Η ζωή του γνωστή και περιχαρακωμένη σε  εκείνη τη γενιά του ’60: ανησυχία επαγγελματική, βόλτες, καφετέριες, καλή και προσηνής διάθεση και κυρίως αγαθά και πλούσια συναισθήματα, που ο κ. Ραουνάς κράτησε ζωντανά στο πέρασμα του χρόνου και αυτό το μεταφέρει στους συνομιλητές του.

Το σχολείο τέλειωσε και ο Γιώργος πέρασε στο Φυσικό της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν μεταπτυχιακά στην κβαντική μηχανική στη Νέα Υόρκη, όπου και ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός καθηγητή. Τότε, το όνειρό του να προχωρήσει στην ενεργειακή φυσική φαινόταν ότι πλησίαζε στο να μετουσιωθεί σε πραγματικότητα. Ωστόσο, χωρίς βασική αιτία, γύρισε στην Ελλάδα, οπότε και οι συνθήκες, και το περιβάλλον της εποχής στις αρχές της δεκαετίας του ’80, τον κράτησαν εδώ.

Ακολουθώντας τη γνωστή, εύκολη για κάθε πτυχιούχο της κατηγορίας του τακτική, ξεκίνησε να παραδίδει μαθήματα. Μετά υπηρέτησε ως καθηγητής φυσικής τον θεσμό της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και, ακολούθως, ήλθε μια νέα τροπή: Χωρίς πολλή σκέψη και χωρίς επαγγελματικές βλέψεις – το απέδειξε στη συνέχεια – περισσότερο από συγκυριακές καταστάσεις, συμμετείχε σε διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας όπου και προκρίθηκε. Έτσι έγινε τραπεζικό στέλεχος και εργάστηκε στη γνωστή τραπεζική δομή, ώσπου κατέληξε στο μηχανογραφικό κέντρο της τράπεζας.

Ωστόσο, ακόμα δεν είχε βρει την ικανοποίηση που θα ήθελε. Γι’ αυτό πήρε το ρίσκο και έφυγε, έχοντας βέβαια δεχθεί πρόταση από τη γνωστή εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών Arthur Andersen. Πράγματι, το 1990 ξεκίνησε να εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Δούλεψε σκληρά στον συγκεκριμένο τομέα, αναλαμβάνοντας επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικού κλάδου. Τότε  ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με ασφαλιστικές εταιρείες, ξεκινώντας την κατάρτιση σχεδίων ανάπτυξης σε δύο
σημαντικές εταιρείες του κλάδου.

Βέβαια, όπως αναφέρει και ο ίδιος, μετά από κάποια χρόνια ετοιμάστηκε να εγκαταλείψει την εργασία του συμβούλου, καθώς μπροστά του ανοίχτηκε μια νέα πρόκληση: θα αναλάμβανε επικεφαλής στον κλάδο bancassurance μεγάλου ασφαλιστικού ομίλου. Από τυχαίο γεγονός και πάλι «τυχαιότητα», όπως επισημαίνει ο ίδιος, επανατοποθετείται στο συμβουλευτικό χώρο και το 2000 ο στόχος του επιτυγχάνεται αφού γίνεται δεκτός ως Partner στην KPMG. Τότε, όπως φάνηκε, βρήκε και την ικανοποίηση που αναζητούσε, και παράλληλα άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα έργα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Τα πρότζεκτ ήταν πολλά και σημαντικά και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στις δόξες τους. Ο καιρός πέρασε κάπως έτσι, ώσπου ήλθε και η υπόθεση της ΑΣΠΙΣ. Παράλληλα, εσχάτως, ο Γιώργος τοποθετήθηκε επικεφαλής της επιτροπής για τον Όμιλο Πειραιώς, όπως η commission αποφάσισε. Και εδώ βρίσκονται ασφαλιστικές και τράπεζες στο πεδίο της ενασχόλησής του. Σήμερα συνεχίζει αγέρωχα την πορεία του στην εταιρεία του, τον εσωτερικό έλεγχο, τα σχέδια ανάπτυξης, την τεχνοκρατική πολιτική και, φυσικά, την οικογενειακή του ζωή, καθώς είναι παντρεμένος και έχει και δυο παιδιά.

Παράλληλα, εξακολουθεί να σέβεται μεταφυσικά και το τυχαίο…