Λείπουν οι ασφαλιστικές από τις συντάξεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Σε χαμηλά επίπεδα καταγράφεται η διείσδυση των ασφαλιστικών εταιρειών στους ασφαλισμένους σε κύρια Ταμεία Ασφάλισης, για την εξασφάλιση πρόσθετου εισοδήματος κατά το διάστημα της συνταξιοδότησής τους. Ωστόσο, οι προοπτικές του κλάδου είναι τεράστιες δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στα Ταμεία, μετριάζονται όμως από την οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών και τους χαμηλούς μισθούς που επέφερε η ύφεση.
 
Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την marc A.E. για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, και παρουσιάσθηκε χθες, προκύπτει ότι από τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) μόλις το 13,4% προσπαθεί να εξασφαλίσει πρόσθετο εισόδημα για μετά τη σύνταξή του μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης, γεγονός ωστόσο το οποίο οφείλεται στην οικονομική αδυναμία των ασφαλισμένων και όχι στην αρνητική ή αδιάφορη στάση την οποία ενδεχομένως να είχαν για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 7 στους 10 ερωτώμενους δέχονται ως δεδομένο ότι μελλοντικά δεν θα έχουν καμία πηγή πρόσθετου εισοδήματος, πέραν της σύνταξης.
 
Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι για τις ασφαλιστές εταιρείες ανοίγει ένα έστω μικρό παράθυρο προοπτικών, δεδομένου ότι το 14% των ασφαλισμένων στον Οργανισμό επιδιώκει να ενισχύει τα εισοδήματά του για την περίοδο της συνταξιοδότησής του κάνοντας αποταμιεύσεις. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι πρόκειται για μια ομάδα εν δυνάμει πελατών των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ στην ίδια ομάδα κατατάσσεται και το 2% των ερωτώμενων που απάντησαν ότι επενδύουν σε κινητή περιουσία για την ενίσχυση του μελλοντικού τους εισοδήματος.
 
Στο μεταξύ, η θέση την οποία διατυπώνει η συντριπτική πλειοψηφία του δείγματος που συμμετείχε στην έρευνα σχετικά με το πόσο ασφαλή θεωρούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, δείχνει και το ποια είναι πραγματικά η ευκαιρία που ανοίγεται μελλοντικά για την ασφαλιστική αγορά. Ειδικότερα το 86,5% των ερωτώμενων δήλωσαν πως θεωρούν ότι δεν έχουν εξασφαλισμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ μόλις το 9,9% των ασφαλισμένων θεωρούν τα δικαιώματά τους εξασφαλισμένα.
 
Μάλιστα, βάσει των όσων απαντούν οι ασφαλισμένοι, την προαναφερόμενη ανασφάλειά τους οι 8 στους 10 την εντοπίζουν τόσο στο ύψος της σύνταξης που θα λάβουν μετά από χρόνια, όσο και στην παροχή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 
Το γεγονός επίσης ότι το 89,6% των ερωτώμενων αξιολογούν ως ελάχιστα ή καθόλου ικανοποιητικές τις παροχές, αλλά και τις συντάξεις του Οργανισμού σε σχέση με το ύψος των εισφορών, αφενός αποκαλύπτει την ανάγκη για αυξημένες παροχές μέσω άλλης εναλλακτικής, αφετέρου καταδεικνύει την ανάγκη αναζήτησης μιας περισσότερο δίκαιης σχέσης με ασφαλιστικό φορέα.
 
Τέλος, δεδομένου ότι οι 9 στους 10 ασφαλισμένους επιθυμούν την καθιέρωση ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ, ότι επιθυμούν δηλαδή να ορίζουν οι ίδιοι το ποσό της εισφοράς και άρα και τις παροχές που θα λαμβάνουν, δημιουργεί μια ακόμη ευκαιρία διείσδυσης των ασφαλιστικών εταιρειών στους εργαζόμενους.