Χ.Α.: Ελπίδες για καλύτερες ήμερες

Αρνητικό είναι το ξεκίνημα του Ιουλίου για τη χρηματιστηριακή αγορά, υποχωρώντας την Τετάρτη σε νέα χαμηλά έτους (819 μονάδες), και αφήνοντας πίσω της έναν πολύ κακό Ιούνιο, μέσα στον οποίο χάθηκαν όλα τα κέρδη της χρονιάς και, σε πολλές περιπτώσεις – όπως στις τράπεζες – είχαμε και νέα ιστορικά χαμηλά τιμών.

Μπορεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος να στέφθηκε με επιτυχία, το τίμημα όμως που πλήρωσε η αγορά σε επίπεδο ρευστότητας, αλλά και τιμών, ήταν πολύ υψηλό. Ακόμα βαθύτερο είναι το πλήγμα που έχουν υποστεί οι ιδιώτες μέτοχοι, καθώς κλήθηκαν να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα για να μην κρατικοποιηθεί. Ήδη, οι απώλειες που υφίστανται είναι υψηλές, καθώς η πλειοψηφία των μετοχών των τραπεζών διαπραγματεύεται σε επίπεδα χαμηλότερα των τιμών των ΑΜΚ.
Η αγορά βρίσκεται σε μια εκδοχή «χωνέματος» των νέων τραπεζικών μετοχών και αυτό πιέζει τους τραπεζικούς τίτλους προς χαμηλότερα επίπεδα.

Αντίθετα, στις μη τραπεζικές μετοχές, παρατηρείται ένα διακριτικό χτίσιμο θέσεων στα τρέχοντα επίπεδα, γεγονός που δείχνει ότι η αγορά προετοιμάζεται σιγά-σιγά για μια ανοδική κίνηση με αυτές, στην πρώτη γραμμή.

Ο κύκλος των αυξήσεων κεφαλαίου ολοκληρώθηκε στις 800 μονάδες, όχι τόσο άσχημα τηρουμένων των συνθηκών της άντλησης των 3,3 δισ. ευρώ που προηγήθηκαν σε διάστημα ενάμιση μήνα. Αν η πίεση που ασκήθηκε στην αγορά σε αυτό το διάστημα αποδίδεται κατά τα 2/3 στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το υπόλοιπο στις πολιτικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στο τέλος Ιουνίου, τότε μάλλον η αγορά έχει ξεπεράσει ένα σημαντικό σκόπελο για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Από την άλλη πλευρά, το ενδιαφέρον έπεσε απότομα, αφού οι ημερήσιοι τζίροι της αγοράς επέστρεψαν κάτω από τα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας ενδεχομένως την έλλειψη ισχυρότερων εναυσμάτων, που θα δημιουργούσαν μια δυναμική είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση…

Στην έλλειψη ρευστότητας αποδίδει τη μεταβλητότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο η Exotix, συστήνοντας προσοχή και για τους εξωγενείς παράγοντες, όπως οι εξελίξεις σε Πορτογαλία και Αίγυπτο, που επηρεάζουν αρνητικά την εγχώρια αγορά.
Όπως σημειώνει η Beta Securities, οι 796 μονάδες (ενδοσυνεδριακά χαμηλά της εβδομάδας) αποτελούν διόρθωση της τάξης του 50%, από την άνοδο που μεσολάβησε από τις 476 μονάδες του περσινού Ιουνίου έως τις 1.159 μονάδες του φετινού Μαΐου, βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα για να αποτελέσουν τα φετινά χαμηλά του Γενικού Δείκτη.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, ενδεχομένως η ολοκλήρωση της πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που προγραμματίζεται να γίνει έως τις 12 Ιουλίου, να δώσει κάποια καύσιμα ανόδου επηρεάζοντας περισσότερο τον τραπεζικό κλάδο, αφού η ενδεχόμενη απόκτησή του από την Alpha ή την Εθνική θα οδηγήσει σε ανακατατάξεις στον κλάδο.