Το «ναυάγιο» της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΈΝΩΣΗΣ

Για μια ακόμη φορά δεν αποφεύχθηκε η αλυσίδα του παράλογου σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο που η Τράπεζα της Ελλάδος επεμβαίνει δραστικά στην αγορά. Και φυσικά η αναφορά μας αφορά τη ΔΙΕΘΝΗ ΈΝΩΣΗ η οποία βρίσκεται σήμερα σε σαφώς δύσκολη θέση.

Οι σκέψεις πολλές και φυσιολογικές κυλούν ως εξής: η εταιρεία βρισκόταν σε συζητήσεις με την εποπτική αρχή καθώς είχε έλλειμμα στα κεφάλαιά της το οποίο έπρεπε  να συμπληρώσει. Αναζητούσε λοιπόν πηγές χρηματοδότησης.  Σε αυτή τη διαδικασία οι συζητήσεις ήταν ανοικτές με τις τράπεζες.  Και ο χρόνος κυλούσε αφού ήταν δεδομένο ότι τα κεφάλαια έπρεπε να καταβληθούν εντός χρονικού πλαισίου.

Αιφνιδίως –κατά τις πληροφορίες-  για την εταιρεία και ενώ είχε βρει τα κεφάλαια –πάλι κατά πληροφορίες- και ήταν σε καταληκτική συμφωνία, ελήφθη η απόφαση της Τράπεζας για δέσμευση της περιουσίας και πάγωμα των συναλλαγών. Εύλογα η Διεθνής μπορεί να επικαλεσθεί και είναι κατονοητό από όλους ότι ενώ είχε «κλείσει» τις διαδικασίες , είχε βρει τα λεφτά και  επρόκειτο να τα βάλει προκειμένου να αυξήσει το κεφάλαιό της όλα γκρεμίστηκαν.

 Και βέβαια  κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει το αντίθετο ούτε να φανταστεί ότι κάποια τράπεζα που είχε συμφωνήσει να της χορηγήσει δάνειο δε θα άλλαζε πάραυτα άποψη μετά από μια τόσο σοβαρή απόφαση όπως αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος. Δηλαδή ακόμη και να μην είχε συμφωνήσει η εταιρεία ότι θα πάρει δάνειο τώρα μπορει να επικαλεστεί ως αιτία για την  μη εξεύρεση δανειστή ή κεφαλαίων την  απόφαση. Ένα έτοιμο άλλοθι που δεν αμφισβητείται.

Επίσης είναι προφανές ότι μετά από το συμβάν, η εταιρεία φυλλοροεί και χάνει μέρος της παραγωγής της καθώς κάποιοι από τους συνεργάτες της θα κατευθύνονται προς άλλες εταιρείες ή το έχουν ήδη πράξει.
Θα μπορούσε η εταιρεία να τα καταφέρει εάν δεν έβγαινε η απόφαση της ΤτΕ; Θα μπορούσε η ΤτΕ να περιμένει μερικές ημέρες για να μη βλάψει την προσπάθεια της εταιρείας να βρει κεφάλαια; Υπήρχε λόγος βιασύνης μερικών ημερών, υπήρχαν άλλες υπόνοιες, συνέβαινε κάτι που χρειαζόταν ακαριαία παρέμβαση. Όλα θα μείνουν αναπάντητα δίνοντας περιθώριο εικασιών.  Παρατράγουδα χωρίς  λόγο