Μεταρρυθμίσεις με ενημέρωση των πολιτών και σωστά χρονοδιαγράμματα

«Τα συστήματα συνταξιοδότησης στην Ευρώπη κινδυνεύουν λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης των πολιτών. Αν και στην Ευρώπη υπήρξαν υγιή συστήματα που τις τελευταίες δεκαετίες προσέφεραν υψηλές συντάξεις χωρίς να υπάρχει ανάγκη για μεγάλα αποθέματα, ωστόσο σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει λόγω της μακροβιότητας». Αυτό ανέφερε ο κ. Frank Chevalier, European Pension Leader, Ernst &Young Leader, Partner στο Insurance Money Conference.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την προώθηση της συνταξιοδότησης μέσω των πυλώνων 2 και 3 είναι πρώτον η εκπαίδευση και δεύτερον η «ευθυγράμμιση» όλων των φορέων που εμπλέκονται. Πρέπει επίσης να δούμε τις παραμέτρους στις οποίες πρέπει να εστιάσουμε.

Στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να ληφθεί σοβαρά ο παράγοντας της χρονικής διάρκειας για την εφαρμογή τους καθώς και η ενημέρωση των πολιτών, καθώς αν οι καταναλωτές είναι αρνητικοί δεν πρόκειται να συμμετέχουν στο εν λόγω εγχείρημα. Λόγου χάρη στην Ολλανδία που σήμερα οι προσπάθειες αυτές έχουν θετικά αποτελέσματα, οι αρμόδιες αρχές προετοίμαζαν το έδαφος για πολλά χρόνια.