Γ. Κώτσαλος: Στα προγράμματα υγείας και σύνταξης η ανάπτυξη της αγοράς

Θετικά μηνύματα σχετικά με την ανάπτυξη της αγοράς της ιδιωτικής ασφάλισης στο μέλλον μετέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Γιώργος Κώτσαλος, σε υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής βιομηχανίας, που μετείχαν σε εκδήλωση των Lloyd’ s του Λονδίνου για την Ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Απευθυνόμενος σε ένα πολυπληθές ακροατήριο κορυφαίων εκπροσώπων underwriters, brokers, ασφαλιστών και αντασφαλιστών, ο κ. Κώτσαλος επισήμανε τις προοπτικές που «κρύβει» η Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς της οικονομίας όπως η ενέργεια, η ναυτιλία και ο τουρισμός, όπου τα… μηνύματα από το μέλλον είναι κάτι περισσότερο από ελπιδοφόρα, τις τράπεζες που πλέον περνούν σε μια νέα φάση έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την ανακεφαλαιοποίησή τους, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις που αργά, αλλά πάντως σταθερά, αρχίζουν να κερδίζουν την προσοχή των ξένων επενδυτών.

Όπως τόνισε ο κ. Κώτσαλος, οι προοπτικές που διανοίγονται για την ασφαλιστική αγορά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τα επόμενα χρόνια το τοπίο στο επιχειρείν θα αλλάξει πλήρως, και σίγουρα προς το θετικό, είναι κάτι περισσότερο από μεγάλες.
Ιδιαίτερα ήταν τα σχόλια του κ. Κώτσαλου και για τους τομείς της Υγείας και των Συντάξεων, στους οποίους, όπως είπε, ο κλάδος προσβλέπει για τη μελλοντική του ανάπτυξη, ενώ αναφορές έκανε και για τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που έπονται στο δημόσιο τομέα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, βάσει εκτιμήσεων της αγοράς, τα Lloyd’s εξασφαλίζουν από την Ελλάδα παραγωγή που σε ετήσια βάση υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ¾ προέρχονται από την αγορά του marine.

Στο πλαίσιο της ημέρας για την Ελλάδα που διοργάνωσαν τα Lloyd’s, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, κ. Γιώργος Καραβίας, στάθηκε με την ομιλία του στην επόμενη ημέρα της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και στη συμβολή που μπορεί να έχει ο κλάδος των μεσιτών ασφαλίσεων στη γενικότερη προσπάθεια ανάταξης της ασφαλιστικής αγοράς.

Αναφορές στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά έκαναν επίσης o κ. Μάνος Λορέντζος πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής της Lloyd’s Brokers Associates & CEO Groupe Eyssautier Hellas και ο διευθύνων σύμβουλος της Matrix, κ. Δημήτρης Τσεσμετζόγλου, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων της ΕΑΕΕ, κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, αφού αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις συνεργασίας που χαρακτηρίζουν τα Lloyd’s και την Ελληνική ασφαλιστική αγορά, ευχαρίστησε -για λογαριασμό των Ελλήνων παρευρισκομένων στην εκδήλωση- τους εκπροσώπους των Lloyd’s για την απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση.