Κ. Μίχαλος: «Η ιδιωτική ασφάλιση δίχτυ ασφάλειας για τους πολίτες»

Ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος ΕΒΕΑ, επισήμανε στην ομιλία του στο Insurance Money Conference 2013 τη σημασία που έχει η ασφαλιστική αγορά για την κοινωνία σε αυτή τη χρονική συγκυρία, καθώς «μπορεί η ιδιωτική ασφάλιση να αποτελέσει ένα δίχτυ ασφάλειας για τους πολίτες».

Αναφέρθηκε στην υστέρηση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. καθώς καλύπτει μόλις το 2,2% του ΑΕΠ επίδοση που την κατατάσσει στην 23η θέση μεταξύ των χωρών μελών. Την υστέρηση αυτή ο κ. Μίχαλος την τοποθετεί στην έλλειψη ασφαλιστικής κουλτούρας που έχουν οι Έλληνες πολίτες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Αυτή τη στιγμή ασφαλίζεται ιδιωτικά περίπου το 20% του πληθυσμού και το ποσοστό αυτό προέρχεται κυρίως από τις ανώτερες εισοδηματικές ομάδες.

Οι μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο χώρο της δημόσιας ασφάλισης έχουν αναδείξει την ανάγκη της ιδιωτικής. Η μεταφορά μέρους του κινδύνου στους πολίτες έχει αρχίσει και γίνεται πλέον συνείδηση στη χώρα μας σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, ενώ πλέον η δημόσια ασφάλιση είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν. Η ιδιωτική ασφάλιση πρέπει να πείσει ότι διαθέτει αξιοπιστία και φερεγγυότητα ώστε να γίνει αντίβαρο στην ανασφάλεια και να προσφέρει αξιοπρεπή σύνταξη και καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Επίσης ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της σχέσης των επιχειρήσεων με την ασφαλιστική αγορά. «Να συνεργαστούμε με την ένωση για μία νέα προσέγγιση βασισμένη στην εμπιστοσύνη και την καλή συνεργασία.