Atradius: Ισχνή ανάπτυξη, προερχόμενη από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες

Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση παρουσιάζει επιδείνωση το τελευταίο εξάμηνο ακολουθούμενη από φθίνουσες εκτιμήσεις τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες αγορές. Παρότι αναμένεται η ανάπτυξη να παρουσιάσει άνοδο κατά το 2013, η Ευρωζώνη παρουσιάζεται στάσιμη. Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση παραμένουν σημαντικοί. 

Οι ενδείξεις είναι πλέον πολύ ευκρινείς:

•    Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα παρουσιάσει άνοδο από 2,6% σε 2,8% κατά το 2013 καθώς η Δυτική Ευρώπη αντιπαρέρχεται την ύφεση και οι αναδυόμενες οικονομίες παρουσιάζουν θετική δυναμική.
•    Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να παραμείνει στάσιμη το 2013 παρουσιάζοντας ανάπτυξη μόνο 0,2%. Στη Λατινική Αμερική η ανάπτυξη αυξήθηκε κατά 3,8% ενώ στην Ασία η ανάπτυξη σταθεροποιήθηκε στο 4,9%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ανακάμπτουν με βραδείς ρυθμούς και αναμενόμενη ανάπτυξη στο 2,1%.
•    Παρά την επεκτατική νομισματική πολιτική οι πιστωτικοί όροι παραμένουν αυστηροί στις ανεπτυγμένες αγορές. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ακόμα ενοποιεί χρέη και αναζητά νέα κεφάλαια για να συμμορφωθεί με το νέο κανονισμό, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη.
•    Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας αναμένεται μια συνεχής αύξηση στις επισφάλειες σε πολλές οικονομίες της Ευρώπης εξαιτίας των αδύναμων προοπτικών οικονομικής δραστηριότητας το 2012 και 2013.
•    Οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται για τις οικονομικές εξελίξεις παραμένουν σημαντικοί. Eνδεχόμενη διεύρυνση της κρίσης στην Ευρωζώνη, περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και πιθανή εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου, είναι παράγοντες ικανοί να υπονομεύσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Διαβάστε εδώ όλη την έρευνα