Η τακτική των ψιθύρων και της σιωπής

Οι συνθήκες στην ασφαλιστική αγορά, σε επίπεδο συναλλαγών και πρακτικών, είναι αναμφισβήτητα δύσκολες. Τα όσα, επί σειρά ετών, ακούγονται δεν σχετίζονται μόνο με την απόδοση των ασφαλίστρων ή και τις «ροές» τους, αλλά και με άλλες πρακτικές που ξαναεμφανίζονται (ίσως;), όπως για παράδειγμα ότι κάποιοι συνάπτουν συμβόλαια αυτοκινήτου – ως γνωστόν – και εν συνεχεία είτε τα κόβουν είτε τα μεταφέρουν σε άλλες εταιρείες. «Ένας κύκλος μόνιμος», έλεγε κάποιος ασφαλιστής. 

Ωστόσο, καταγγελίες επίσημες δεν γίνονται. Ενώ παρασκηνιακά λέγονται πολλά, γραπτώς, και στους αρμοδίους, δεν φθάνει τίποτε. Επίσης, χρόνια τώρα, το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων, της «κινούμενης βόμβας» της «πληγής» του Επικουρικού, παραμένει ανοικτό. 

Αυτοί οι χαρακτηρισμοί χρησιμοποιούνται μεταξύ των ασφαλιστών, χωρίς όμως τελικά, και πάλι, να υπάρχουν σαφή στοιχεία, αποτελέσματα, υπομνήματα, που θα φθάσουν σε αρμόδια χέρια. 

Αλλά και με τις εταιρείες, οι φήμες κυκλοφορούσαν στην αγορά, χρόνια τώρα, για την τάδε και τη δείνα εταιρεία. Για τις πρακτικές τους, για τις υποτιμολογήσεις, για τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ακόμα και σήμερα οι άνθρωποι της αγοράς μιλούν για τα λάθος πράγματα που συμβαίνουν, μιλούν για ασφάλιστρα που «βάζουν μέσα» τις εταιρείες. 

Κι όμως, δεν υπάρχει επίσημη αναφορά στην εποπτεία, στην κυβέρνηση, στα υπουργεία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μείζον θέμα είναι και αυτό των επιτοκίων των επενδυτικών προϊόντων. «Είναι ψηλά», λένε κάποιοι, «και όμως συνεχίζουν να ισχύουν στην αγορά». Και σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει επίσημη αναφορά. 

Η διαπίστωση θλιβερή: Τι είναι αυτό που κρατά το σύνολο των ανθρώπων των εταιρειών από το να τοποθετηθούν επισήμως; Τι είναι αυτό που τους βάζει στη διαδικασία του «ψιθύρου»; Τι είναι αυτό που δεν επιτρέπει να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους και να λέγονται με το όνομά τους; Η διαδικασία του «μυστικισμού», του «αποκρυφισμού», πού οφείλεται και ποιον ευνοεί; Η τυφλή ανάπτυξη της εποπτείας, η τυφλή ή συμπτωματική λήψη κάποιων αποφάσεων, η ανερμάτιστη ανάπτυξη πώς εξηγούνται και πού αποδίδονται; 

Αναζητεί κανείς λόγους, ενδιαφέρεται κανείς να αλλάξει την κατάσταση ή συνεχίζεται η γνωστή πρακτική της σιωπής;