Ζημιά 3 δισ. ευρώ από τις πλημμύρες

Εκτεταμένες καταστροφές σε χιλιάδες σπίτια, κατολισθήσεις και ζημίες που ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα στην Ευρώπη. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι η Αυστρία, η Γερμανία και η Τσεχική Δημοκρατία.

Μετά από αρκετές ημέρες έντονης βροχόπτωσης, πέρα από τις υλικές καταστροφές, έχουν σημειωθεί επτά θάνατοι και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων αγνοούνται.

Αν και οι οικονομικές επιπτώσεις δεν έχουν ακόμα αποτιμηθεί σε όλη τους την έκταση, και αναμένονται σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία και περαιτέρω εκδηλώσεις του φαινομένου, η εταιρεία Eqecat υπολογίζει ότι οι ζημιές στην Αυστρία ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ, καθώς σε διάστημα μόλις δύο ημερών ο όγκος της βροχής που έπεσε αντιστοιχούσε κανονικά σε διάστημα δύο μηνών. Κτήρια και γέφυρες καταστράφηκαν, σχολεία έκλεισαν και σιδηροδρομικές γραμμές σταμάτησαν να πραγματοποιούν δρομολόγια λόγω ζημιών στα δίκτυά τους.

Στη Γερμανία, έχει υποστεί ζημιές, σε μεγάλο βαθμό, η βαυαρική πόλη Passau – βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Δούναβη, Ilz και Inn – όπου τα νερά των πλημμυρών έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από το έτος 1501. Λόγω της υψηλής στάθμης των νερών και του βαθμού επικινδυνότητας για τους κατοίκους, εγκατέλειψαν τις οικίες τους 7.000 άτομα από το Eilenburg, 300 από το Salzburg και 3.000 από όλη την Τσεχία.

Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη είχε πληγεί πάλι σε μεγάλο βαθμό από πλημμύρες και συγκεκριμένα το 2002. Την περίοδο εκείνη, οι ζημιές εντοπίζονταν κυρίως σε οικιστικά και εμπορικά ακίνητα της Δρέσδης και της Πράγας. Συνολικά οι ζημίες τότε ανήλθαν σε 18,5 δισ. ευρώ, με τη Γερμανία, την Αυστρία και την Τσεχική Δημοκρατία να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ζημίας. Παρά το μέγεθος των οικονομιών απωλειών λόγω της χαμηλής διείσδυσης της ασφάλισης, οι αποζημιώσεις που κατεβλήθησαν ήταν περιορισμένες.