Με αντικειμενικό τρόπο τα ασφάλιστρα υγείας

Σημεία σύγκλησης για τον υπολογισμό των αναπροσαρμογών στα ασφάλιστρα του κλάδου Υγείας φαίνεται πως βρίσκει το υπουργείο Ανάπτυξης με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις, γενικός γραμματέας Καταναλωτή και Ένωση φέρονται να καταλήγουν σε μια καταρχήν συμφωνία για την καθιέρωση ενός Δείκτη Αναφοράς, ο οποίος θα καθορίζει βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα των νοσοκομειακών προγραμμάτων.

Τα ανωτέρω αναφέρουν πηγές του iw, που προσθέτουν ότι προκειμένου να καλυφθούν βασικές αδυναμίες αποτύπωσης της πραγματικής μεταβολής των επιβαρύνσεων για τις ασφαλιστικές εταιρείες από τα προγράμματα Υγείας, οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην καθιέρωση ενός ειδικού δείκτη, με τον οποίο θα καταγράφεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η μεταβολή του σχετικού κόστους (νοσοκομειακού και ιατρικού, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας νοσηλείας).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για τη θεσμοθέτηση του προαναφερόμενου δείκτη το υπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να ζητήσει τη συνδρομή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Στατιστικής), της ΕΛΣΤΑΤ και του υπουργείου Υγείας, ενώ στις διαβουλεύσεις θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι, τόσο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, όσο και των νοσοκομείων.

Από τις έως τώρα επαφές δεν έχει καταστεί σαφές πόσος χρόνος θα μεσολαβήσει έως ότου υπουργείο και αγορά καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία, πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες του iw, ο Δείκτης Αναφοράς πρόκειται να θεσπιστεί με Υπουργική Απόφαση.