Μόνο το 0,3% των συμβολαίων νομικής προστασίας αφορούν επιχειρήσεις

Εκτεθειμένες είναι χιλιάδες επιχειρήσεις απέναντι στους κινδύνους της καθημερινότητας από ζημιές, συναλλαγές και απρόοπτα γεγονότα, καθώς δεν έχουν προβλέψει το τεράστιο κόστος αφενός αποκατάστασης της ζημίας και αφετέρου της νομικής υποστήριξης που πρέπει να έχουν κατά τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους ή την ανάγκη νομικής προάσπισης τους. 

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία μόνο το 0,3% των ασφαλιστηρίων συμβολαίων νομικής προστασίας αφορούν επιχειρήσεις. Αντίθετα η πλειοψηφία των συμβολαίων  το 97,9% αφορούν σε συμβόλαια αυτοκινήτου, γεγονός που δείχνει ότι η προώθηση της ασφάλισης νομικής προστασίας γίνεται ως παράλληλο συμπληρωματικό στοιχείο στην ασφάλιση αυτοκινήτου και έτσι το εκλαμβάνει και ο καταναλωτής.

Παρά το γεγονός ότι η νομική προστασία των επιχειρήσεων δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα μας, ωστόσο στα ίδια στοιχεία καταδεικνύεται η σημασία της για τους επαγγελματίες, καθώς το 50,5% του συνόλου των δηλωθεισών ζημιών αφορά τις επιχειρήσεις και το 43,5% το αυτοκίνητο. 

Οι δυσχέρειες που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο οικονομικό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον καθιστούν τα προγράμματα νομικής προστασίας περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Γιατί σήμερα, που η ρευστότητα στον πολίτη, τον οικογενειάρχη και τον επαγγελματία είναι περιορισμένη, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, είτε για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του είτε για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, εάν χρειαστεί, είναι πιο δύσκολη από ό,τι στο παρελθόν.

Η προσφορά του κλάδου στην κοινωνία μπορεί να είναι πολυεπίπεδη και σημαντική τα επόμενα χρόνια. Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να «επικοινωνηθεί» στο ευρύ κοινό η έννοια της νομικής προστασίας και τα οφέλη που αυτή προσφέρει. Όπως αναφέρει ο κ. Γ. Τάσσης, Διευθυντής Πωλήσεων στην DAS Hellas, μέσα στην επόμενη διετία θα φανούν οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να αποκλίνει των άλλων χωρών, όπου μαζί με την οικονομική ανάπτυξη αναπτύσσεται και η ασφάλιση νομικής προστασίας. Υπάρχουν χώρες της Ευρώπης όπου κάθε επιχείρηση, κάθε οικογένεια, διαθέτει ένα συμβόλαιο νομικής προστασίας. Η ανάπτυξη θα αφορά όλους τους τομείς της νομικής προστασίας. Ιδιαίτερα υψηλή ανάπτυξη, όμως, προσδοκώ ότι θα υπάρξει για τη νομική προστασία οικογένειας». 

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλάδου θα διαδραματίσουν οι διαμεσολαβητές, που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο των ασφαλιστικών εταιρειών με τον πελάτη. Όπως αναφέρει ο κ. Δ. Τσεκούρας, Γενικός Διευθυντής της ARAG στην Ελλάδα, «περισσότερη κινητικότητα, μεγαλύτερη εξωστρέφεια και κυρίως τα πλεονεκτήματα της ασφάλισης για τον καταναλωτή πρέπει να είναι το μέλημα του κάθε διαμεσολαβητή που θέλει να έχει τον ρόλο του συμπαραστάτη στους προβληματισμούς των πελατών του, αλλά και του συμβούλου στην εξεύρεση των λύσεων που απαιτούνται για τις ανάγκες του. Γιατί η νομική προστασία και λύνει προβλήματα και προσθέτει αξία». Αν και η νομική προστασία αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο σήμερα για τον πολίτη ωστόσο σε μεγάλο μέρος των πολιτών υπάρχει άγνοια για τους τομείς που καλύπτει και τις δυνατότητες που προσδίδει στον ασφαλισμένο. 

Όπως μας αναφέρει η κα Κ. Ιωαννίδου, Διευθύντρια Παραγωγής Interlife Ασφαλιστικής, «δυστυχώς η ενημέρωση του Έλληνα καταναλωτή είναι ελλιπής, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τις συνεχείς ερωτήσεις που απευθύνονται σχετικά στο Νομικό Τμήμα της Interlife».