Πέντε νυστέρια της ΤτΕ στις ασφαλιστικές

Στις εξελίξεις στην ιδιωτική ασφάλιση, τις κεφαλαιακές ενισχύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, την πιστοποίηση γνώσεων των διαμεσολαβητών, το τελικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Omnibus II, τους ελέγχους που διενήργησε το 2012 η ΔΕΙΑ και τις εταιρείες των οποίων οι άδειες λειτουργίας έχουν ανακληθεί αναφέρεται η Νομισματική Έκθεση της ΤτΕ. Η έκθεση αναφέρει τα ακόλουθα στοιχεία:

Ασφαλιστικές ζημιές 428 εκατ. ευρώ

Το 2012, η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα περιλάµβανε εβδοµήντα τέσσερις (74) ασφαλιστικές επιχειρήσεις, πενήντα πέντε (55) µε εγκατάσταση στην Ελλάδα, τις οποίες εποπτεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, και δεκαεννέα (19) υποκαταστήµατα επιχειρήσεων µε έδρα στην ΕΕ και στον ΕΟΧ. Με βάση προσωρινά στοιχεία, στο τέλος του 2012 το σύνολο του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων µε εγκατάσταση στην Ελλάδα ανερχόταν σε 14,9 δισεκ. ευρώ, οι ασφαλιστικές προβλέψεις σε 12 δισεκ. ευρώ και οι συνολικές ζηµίες (πριν από φόρους) σε 428 εκατ. ευρώ. Αναφορικά µε την παραγωγή ασφαλίστρων, η ετήσια παραγωγή ανήλθε σε 4.478 εκατ. ευρώ (εµφανίζοντας µείωση κατά 11,9% σε σύγκριση µε το 2011). Το 43,4% της παραγωγής προήλθε από ασφαλίσεις ζωής και το 56,6% από ασφαλίσεις κατά ζηµιών. Όσον αφορά το βαθµό συγκέντρωσης της αγοράς ως προς την παραγωγή ασφαλίστρων, οι 5 και 10 µεγαλύτερες επιχειρήσεις κατέχουν το 69,5% και 92,3% της αγοράς στις ασφαλίσεις ζωής, και το 37,3% και 60,9% στις ασφαλίσεις κατά ζηµιών, αντίστοιχα.

Κεφάλαια 1,7 δις μπήκαν στις ασφαλιστικές

Για την αντιµετώπιση των δυσµενών οικονοµικών επιπτώσεων, πολλές ασφαλιστικές επιχειρήσεις έλαβαν µέτρα για τον περιορισµό του λειτουργικού τους κόστους. Ταυτόχρονα, οι κεφαλαιακές ενισχύσεις που έλαβαν χώρα το 2012 υπερέβησαν το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ, το οποίο, αθροιστικά µε τις αντιστοιχίες του 2011, προσεγγίζει το 1,7 δισεκ. ευρώ. Στον τοµέα της εποπτείας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, η ∆ιεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (∆ΕΙΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος δίνοντας και πάλι έµφαση στους επιτόπιους ελέγχους διεξήγαγε άνω των 120 γενικών και ειδικών ελέγχων κατά τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα, σε πλήθος κατ’ ιδίαν συναντήσεων µε ανώτερα στελέχη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων επισηµάνθηκαν ζητήµατα διοικητικής οργάνωσης, κανονιστικής συµµόρφωσης και άλλες διαρθρωτικές αδυναµίες. Ταυτόχρονα, βελτίωσε, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, τις υποβαλλόµενες αναφορές µε στόχο τον αποτελεσµατικότερο έλεγχο της χρηµατοοικονοµικής κατάστασης και φερεγγυότητας των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη έµφαση δόθηκε στον έλεγχο των οφειλόµενων από τους διαµεσολαβητές ασφαλίστρων, το ύψος των οποίων έφθασε τα 900 εκατ. ευρώ το 2012.

Ευρωπαική προσαρμογή

Αναφορικά µε την εναρµόνιση προς το ευρωπαϊκό δίκαιο και, γενικότερα, τη συµµετοχή στη διαµόρφωση των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεχίστηκαν και το 2012 οι ενέργειες για τη διαµόρφωση του τελικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Omnibus II, η οποία τροποποιεί την Οδηγία για τη Φερεγγυότητα ΙΙ (ΦII), εξέλιξη που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελµατικών Συντάξεων (EIOPA) να εκδώσει γνωµοδότηση για Ενδιάµεση Εφαρµογή της Φερεγγυότητας ΙΙ (Interim Implementation of Solvency II), ώστε από 1.1.2014 να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό σύγκλιση του θεσµικού πλαισίου των κρατών-µελών της ΕΕ προς ορισµένα επείγοντα και κρίσιµα για την αγορά τµήµατα της ΦΙΙ. Επίσης, η ∆ΕΙΑ αξιολογήθηκε (peer review) από την ΕΙΟΡΑ για τις διαδικασίες που εφαρµόζει στο πλαίσιο της αξιολόγησης των εσωτερικών υποδειγµάτων των επιχειρήσεων, µε τα συµπεράσµατα της αξιολόγησης να είναι ιδιαιτέρως θετικά.

Προστασία καταναλωτών και ασφαλιστικών

Στον τοµέα της ασφαλιστικής διαµεσολάβησης, η Τράπεζα της Ελλάδος, δίνοντας προτεραιότητα στην αναβάθµιση του επιπέδου των παρεχόµενων υπηρεσιών σε όλα τα στάδια εξυπηρέτησης των καταναλωτών-ασφαλισµένων, εφάρµοσε ένα σύγχρονο σύστηµα µέσω του οποίου γίνεται µε πλήρη διαφάνεια η πιστοποίηση γνώσεων των υποψηφίων που επιθυµούν να ασκήσουν αυτή τη δραστηριότητα. Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο, η Τράπεζα συµµετείχε στη διαµόρφωση Κατευθυντηρίων Γραµµών της ΕΙΟΡΑ για το χειρισµό των αιτιάσεων που υποβάλλουν οι καταναλωτές στιςασφαλιστικές επιχειρήσεις και οι οποίες µπορεί να αφορούν τόσο τις ίδιες και τα προϊόντα τους όσο και το συνεργαζόµενο δίκτυο προώθησης των ασφαλιστικών προϊόντων. Βασικός άξονας χειρισµού των εν λόγω υποθέσεων αποτελεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων να προβαίνουν οι ίδιες σε αντικειµενικό χειρισµό και εξέταση της αιτίασης σε βάθος και εντός συγκεκριµένων προθεσµιών. Απώτερος στόχος είναι ο εντοπισµός και η έγκαιρη αντιµετώπιση τυχόν εσωτερικών δυσλειτουργιών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων οι οποίες επιτείνουν το λειτουργικό κίνδυνο και εξωθούν τον καταναλωτή σε µακροχρόνιους και δαπανηρούς δικαστικούς αγώνες.

Ανοικτές ακόμα οι ανακλήσεις

Σε ό,τι αφορά επιχειρήσεις των οποίων η άδεια έχει ανακληθεί, το 2012 το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής διακανόνισε απαιτήσεις ασφαλισµένων της επιχείρησης VDV Leben International ΑΕΑΖ. Από το σύνολο των αναγγελθεισών απαιτήσεων από συµβόλαια της επιχείρησης, το 2012 πιστοποιήθηκε το 47% και καταβλήθηκαν 16,7 εκατ. ευρώ. Εντός της ίδιας χρήσης, το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήµατα Αυτοκινήτων περάτωσε την εκκαθάριση των επιχειρήσεων Euromonde, Εικοστός Αιώνας, Πειραϊκή, Απόλλων, Προποντίς-Μέριµνα και Ιντράστ. Αναφορικά µε την εκκαθάριση του Οµίλου ΑΣΠΙΣ, στις 21.3.2012 ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής των υπό εκκαθάριση ασφαλιστικών επιχειρήσεων ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και COMMERCIAL VALUE AAE ολοκλήρωσε την απολογιστική του έκθεση  υπολογισµού του ανοίγµατος των χαρτοφυλακίων ζωής, για την εξεύρεση αναδόχου. Η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειµένου να εγκρίνει τη λογοδοσία του Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής σύµφωνα µε το άρθρο 2, παρ. 7 του Ν. 3867/2010, ανέθεσε τον υπολογισµό του ανοίγµατος µε τη διαδικασία µειοδοτικού διαγωνισµού σε εξειδικευµένη εταιρία συµβούλων. Το εκτιµώµενο από τον Επόπτη Χαρτοφυλακίου άνοιγµα δεν επιβεβαιώθηκε. Στη συνέχεια, η Τράπεζα της Ελλάδος γνωστοποίησε δηµοσίως τα υφιστάµενα στοιχεία και δηµοσίευσε πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόµενο για την αναδοχή του χαρτοφυλακίου. Η ως άνω διαδικασία έληξε άγονη στις 31.5.2012 και ως εκ τούτου το χαρτοφυλάκιο των ανωτέρω δύο επιχειρήσεων τέθηκε σε ασφαλιστική εκκαθάριση, σύµφωνα µε το άρθρο 2 του Ν. 3867/2010.