Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών σε 48 δόσεις

Στην ρύθμιση (σύμφωνα με τον Ν.4152/2013) υπάγονται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την 31.12.2012 οφειλών καθώς και επιλογή του οφειλέτη μια σειρά από άλλες οφειλές.
 
Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας Kleopas Alliott ο ανώτατος αριθμός δόσεων δεν μπορεί υπερβαίνει τις 48 και δεν εκτείνεται πέραν της 30ης Ιουνίου 2017. Κάτω από αυστηρά συγκεκριμένες προϋποθέσεις είναι δυνατή η υπαγωγή σε πρόγραμμα αριθμού δόσεων άνω των 48.

Από την ρύθμιση εξαιρούνται οι οφειλέτες που είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση χρεών και την απώλεσαν.
Η ρύθμιση αυτή χορηγείται μία μόνο φορά  ανά οφειλέτη. 

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να αποδεικνύεται η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού. Με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης δηλώνει το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων.
Αν η οφειλή είναι άνω των 75.000 ευρώ, να προσκομίζει και βεβαίωση, από ορκωτό ελεγκτή, ή λογιστή-φοροτεχνικό ή δικηγόρο. 
Αν η οφειλή είναι άνω των 300.000 ευρώ, απαιτείται επιπλέον η διασφάλιση της οφειλής,  με εγγυητική τράπεζας ή με εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου. 

Η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς, καθώς κι αν δεν υποβάλει τις φορολογικές δηλώσεις όλων των φόρων που τον αφορούν.
Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση του ν.4152/2013 υποβάλλεται ηλεκτρονικά.