Εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα

του Ιωάννη Δόβελου, Φοροτεχνικού-Α’ τάξης, Συμβούλου Επιχειρήσεων και Προέδρου της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης (Ε.Φ.Ε.Ε.Θ.)

Με το άρθρο 1 παρ.2 του Ν.4110/2013 (ΦΕΚ Α 17/23-1-2013) προστέθηκε προτελευταίο εδάφιο στην παράγραφο 1 του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε. ως εξής:

«Επίσης, ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρείται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους και

β) Τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των ακαθάριστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές».

Ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων:

α) Για εισόδημα μέχρι και είκοσι μία χιλιάδες (21.000) ευρώ κατά δύο χιλιάδες εκατό (2.100) ευρώ. Εφόσον ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος των δύο χιλιάδων εκατό (2.100) ευρώ, το ποσό μείωσης περιορίζεται στο ποσό του φόρου.
 β) Για εισόδημα πάνω από είκοσι μία χιλιάδες (21.000) ευρώ, το ποσό μείωσης της περίπτωσης α’ περιορίζεται κατά εκατό (100) ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των δύο χιλιάδων εκατό (2.100) ευρώ.

Προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης του φόρου, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανόνων Απεικόνισης Συναλλαγών ή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποιεί ο ίδιος, η σύζυγός του ή τα τέκνα που τους βαρύνουν.
 Στις πιο πάνω δαπάνες περιλαμβάνονται αγαθά και υπηρεσίες που ανήκουν στις ομάδες 1, 2, 3, 4 (μόνο υπηρεσίες και είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας), 5, 7 (μόνο μεταφορές πραγμάτων, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, ανταλλακτικά αυτοκινήτου, λιπαντικά-αντιψυκτικό, μίσθωση ταξί, καύσιμα οχήματος), 9 (εκτός από εισφορές ΕΡΤ και συνδρομητικής τηλεόρασης), 10 (μόνο δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών), 11 και 12 (εκτός κάθε είδους ασφάλισης), όπως ορίζονται στη σχετική ταξινόμηση για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, η καταβαλλόμενη διατροφή, οι δωρεές και οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων. Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του δηλούμενου και φορολογούμενου με την κλίμακα της παραγράφου αυτής ατομικού εισοδήματος. Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζεται δεν απαιτείται να υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες πεντακόσια (10.500) ευρώ. Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί γίνονται αποδεκτές μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζονται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζονται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα της παραγράφου αυτής ατομικό εισόδημα.
 Στην περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων αγορών, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, με ανώτατο όριο τις δέκα χιλιάδες πεντακόσια (10.500) ευρώ και του προσκομισθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%. Εξαιρούνται της υποχρέωσης προσκόμισης αποδείξεων οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα λοιπά πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 47 του ΚΦΕ, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικά καταστήματα και οι φυλακισμένοι.

Οι προϋποθέσεις αυτές δεν αλλάζουν την πηγή προέλευσης του εισοδήματος, αλλά απλώς κρίνουν την κλίμακα (μισθωτών ή µη μισθωτών που προβλέπεται από τις διατάξεις του νέου νόμου), σύμφωνα µε την οποία θα φορολογηθεί το εκάστοτε εισόδημα κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

 

 

Στην περίπτωση αυτή ο εν λόγω φορολογούμενος δεν έχει και την έκπτωση των 2.100 ευρώ, επειδή το εισόδημά του είναι 42.000, δηλαδή πάνω από είκοσι μία χιλιάδες (21.000) ευρώ και το ποσό μείωσης περιορίσθηκε κατά εκατό (100) ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των δύο χιλιάδων εκατό (2.100) ευρώ. 

Θα πρέπει επίσης να προσκομίσει με τη δήλωσή του αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, ποσού 10.500 ευρώ (42.000 x 25%=10.500) για να μην πληρώσει επιπλέον φόρο 2.310 ευρώ (10.500 x 22% = 2.310).

 Όπως φαίνεται στο παράδειγμα, δεν του αναγνωρίσθηκαν οι δαπάνες των 12.000 ευρώ και η φορολογική επιβάρυνσή του είναι 3.140 ευρώ (10.940-7.800=3.140).

 Με τον ίδιο τρόπο θα φορολογηθεί ο ασφαλιστικός σύμβουλος και στην περίπτωση που οι αμοιβές του προέρχονταν από περισσότερες των τριών ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά το 75% των αμοιβών του προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές. 

Τέλος, οι εν λόγω φορολογούμενοι από το 2013 θα καταβάλουν για τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ αντί των 650 ευρώ που θα καταβάλουν οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες, με τις δηλώσεις που θα υποβάλλουν μέχρι τις 30/6/2013.