Ανατροπές στο καταστατικό του Nέου Ταμείου Επικουρικής μας ασφάλισης

Επιμέλεια: κ. Χ. Αλεξόπουλος, αντιπρόεδρος ΕΕΑΕ

Με μεγάλη μας και άκρως δυσάρεστη έκπληξη λάβαμε γνώση του εγκεκριμένου πλέον με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΦΕΚ Β’ 411/22.2.2013) Καταστατικού του νεοϊδρυθέντος ΝΠAA με την επωνυμία
“ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕUΝ (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ)”.

Η έκπληξη μας αλλά και η δυσαρέσκειά μας είναι απολύτως αιτιολογημένη αφού σύμφωνα με το καταστατικό του υπό ίδρυση Ταμείου η Διοίκηση του Ταμείου ασκείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από α) 4 εκπροσώπους των ασφαλισμένων Ασφαλιστικών Υπαλλήλων, β) από 1 εκπρόσωπο των Μεσιτών & Πρακτόρων, γ) από 2 εκπροσώπους των Ασφαλιστικών Εταιρειών, και δ) από 2 εκπροσώπους των Συνταξιούχων Ασφαλιστών. Επί της ουσίας η απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός, κ. Ιωάννης Βρούτσης, «πετάει» έξω από τη διοίκηση του νέου Ταμείου, τους εκπροσώπους Μεσιτών Πρακτόρων, δηλαδή των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

Μήπως όμως δε θα έπρεπε να εκπλαγούμε; Mήπως έχουμε μπει στο στόχαστρο πολλών; Mήπως βρέθηκε η πρώτη ευκαιρία για να κουνήσουν κάποιοι το δάχτυλο; Όποια και αν είναι η αλήθεια η ΕΑAΕ, συνεπικουρούμενη από την Ένωση μας, αλλά και από όλους τους φορείς Διαμεσολαβούντων, εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση, το περιεχόμενο της οποίας άμεσα απέστειλε στον κ. Ιωάννη Βρούτση, Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, με κοινοποίηση στον Υφυπουργό κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο καθως και στον Γεν. Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτη Κοκκόρη. Παραθέτουμε την ανακοίνωση-επιστολή.

Όπως είναι γνωστό το νεοϊδρυθέν ΝΠAA αποτελεί μετεξέλιξη του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Δικαίου (ΤΕΑΙΤ), το οποίο αποτελεί τον καθολικό διάδοχο του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού  Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων.

Στο A.Σ. εξάλλου του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων συμμετείχε πάντοτε ένας εκπρόσωπος των Μεσιτών Ασφαλίσεων και των Ασφαλιστικών Πρακτόρων, τον οποίον όριζαν από κοινού οι αντίστοιχες πλέον  αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτών. Αυτό συνέβαινε διότι στην ασφάλιση του ανωτέρω Ταμείου μεταξύ άλλων υπάγονται:

• υποχρεωτικά άπαντα τα πρόσωπα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά κύριο επάγγελμα στους Ασφαλιστικούς Πράκτορες, στις εταιρείες Ασφαλιστικής Πρακτόρευσης, στους Μεσίτες Ασφαλίσεων και στις Εταιρείες Μεσιτείας Ασφαλίσεων, στους Ασφαλιστικούς Συμβούλους, στους Συντονιστές Ασφαλιστικών Συμβούλων κ.α., ήτοι το σύνολο του προσωπικού που απασχολείται στις επιχειρήσεις των επαγγελματιών της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης!

Πηγή:  «διασφαλίζω» (τεύχος 18, Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος)