Ρυθμίσεις της ΤτΕ για τα ομόλογα

Απόφαση με τη οποία θα δέχεται για την οικονομική χρήση του 2013, την αποτίμηση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στο 90% της ονομαστικής τους αξίας, σχεδιάζει να εκδώσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η εν λόγω απόφαση ωστόσο δεν θα αναγνωρίζει  για την κάλυψη του περιθωρίου φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών και το 90% των τόκων των ομολόγων, όπως προέβλεπε προηγούμενη απόφαση της ΤτΕ, για την κατά παρέκκλιση αποτίμηση των κρατικών τίτλων για τη χρήση του 2012.

Τα ανωτέρω αναφέρουν πηγές του iw  που προσθέτουν ότι ορισμένες ασφαλιστικές κατά τον υπολογισμό των οικονομικών τους στοιχείων του α’ τριμηνου 2013, πιεζόμενες προφανώς από το αρνητικό κλίμα της αγοράς και τις επιπτώσεις που καταγράφονται στον κλάδο, αποτίμησαν – κατά… παρέκκλιση των όσων προβλέπει το ισχύον πλαίσιο- τα ομόλογα που είχαν  υπό την κατοχή τους στο 90% της ονομαστικής τους αξίας, δηλώνοντας έτσι έμμεσα την αδυναμία τους να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα από το νόμο κεφάλαια.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες ουσιαστικά προεξόφλησαν ότι η ΤτΕ θα παρέμβει και φέτος ευνοϊκά στην αγορά για την αποτίμηση των ομολόγων αναγνωρίζοντας έτσι ότι οι ασφαλιστικές συμμετείχαν οικειοθελώς στο πρόγραμμα ανταλλαγής τίτλων.

Βέβαια, κατά τον ίδιο τρόπο προεξόφλησαν και την αποτίμηση των τόκων από τα ομόλογα στο 90% της αξίας τους, με αποτέλεσμα τώρα να είναι εκτεθειμένες έναντι της ΤτΕ και της απόφασης την οποία αναμένουν. Οι εταιρείες αυτές θα υποχρεωθούν να αναμορφώσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις σε ότι αφορά το σκέλος των τόκων καλύπτοντας στη διαφορά με κεφάλαια που πρέπει ήδη να αναζητούν.

Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες  και η εποπτική αρχή θα εκδώσει την απόφαση περί αποτίμησης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στο 90% της ονομαστικής τους αξίας. Διότι στην αντίθετη περίπτωση η τρύπα στις οικονομικές καταστάσεις των εν λόγω εταιρειών θα είναι σαφώς μεγαλύτερη όπου μεγαλύτερος θα είναι και ο κίνδυνος ανάκλησης των αδειών λειτουργίας τους .

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι, αν το κλίμα στην οικονομία βελτιωθεί περαιτέρω οι τιμές των ελληνικών ομολόγων θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά οπότε είναι πιθανό οι αποτιμήσεις των τίτλων να ξεπεράσουν το 90% της ονομαστικής τους αξίας. Σε αυτή την περίπτωση η ευνοϊκή απόφαση της ΤτΕ θα καταστεί επί της ουσίας ανενεργή.