Από το παιχνίδι στον υπέρβαρο επαγγελματισμό

Ανάμεσα στα καυτά θέματα της ασφαλιστικής αγοράς είναι και αυτό της απόκτησης στοιχειώδους διαύλου επικοινωνίας των εταιρειών, του φορέα εκπροσώπησης και του θεσμού με την πολιτεία. 

Κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να επιτευχθεί παρά τους ικανούς ανθρώπους της ασφαλιστικής αγοράς και τις σοβαρές και αξιόπιστες εταιρείες. Το χάσμα που είχε δημιουργηθεί και σήμερα επιχειρείται να κλείσει οφείλεται περισσότερο στην επιπόλαιη άποψη της πολιτείας για τον θεσμό παρά στους ασφαλιστές στους οποίους μπορεί να «χρεωθεί» η διστακτική και θεωρητική προσέγγιση που μέσα στα χρόνια επιχειρούσαν προς τους εκάστοτε κυβερνώντες.
 
Η απουσία ολοκληρωμένης πρότασης ,μελέτης, υποστηριγμένης επιστημονικά η τεχνικά ήταν αυτό που έλειψε από την ασφαλιστική προσέγγιση, μέχρι πρότινος,  διευρύνοντας την ήδη υπάρχουσα απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Το τραπέζι του διαλόγου, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι  χρειάζεται να κοσμείται και από κάτι «βαρύ» επιστημονικό, τεκμηριωμένο και ικανό να προκαλέσει το ενδιαφέρον ακόμα και σε απονευρωμένους ενδεχομένως αρμοδίους. Και προς χαρά όλων αυτό γίνεται σήμερα. 

Αφενός υπάρχουν οι γραμμές, υπάρχει η πρόθεση, υπάρχει η σύμπνοια είναι και η χωροχρονική στιγμή, η ωριμότητα, η συγκυρία. Αφετέρου όμως το βασικότερο είναι ότι υπάρχει και η επιστημονικότητα της υπόθεσης που μπορεί να εγείρει το ενδιαφέρον. Ετοιμάζεται όλο το υλικό που θα παραδοθεί σε αρμόδια χέρια για να δείξει πώς η ασφαλιστική αγορά θα μπορέσει να στηρίξει το σύστημα των συντάξεων, και το σύστημα της υγείας. 

Απαιτούμενο είναι να είναι και οι εταιρείες έτοιμες διότι, σε διαφορετική περίπτωση όλη η προσπάθεια θα εξελιχθεί σε ορθοπεταλιά σε στατικό ποδήλατο. Και δεν είναι εύκολο όπως πολλοί νομίζουν. Διότι μέχρι σήμερα η πεπατημένη, ο χαραγμένος δρόμος, η εύκολη υπόθεση ήταν τα συμβόλαια που έτρεχαν. 

Εύκολα, αβίαστα, χωρίς πονοκέφαλο και μεγάλες υποχρεώσεις. Η είσοδος σε νέες αγορές απαιτεί μεγάλη δεξιότητα, σημαντικά κεφάλαια, και κυρίως δέσμευση για μια ζωή χωρίς αλλαγές ετήσιες, απαλλαγές, συρρικνώσεις και υποασφαλίσεις. Τα πράγματα είναι σοβαρά και απαιτούν την ενηλικίωση που από το παιχνίδι οδηγεί στον «υπέρβαρο» επαγγελματισμό…