Η BoE δεν έκανε την έκπληξη

Δεν επεφύλαξε εκπλήξεις η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τόσο τα επιτόκια στο 0,50% όσο και το πρόγραμμα αγοράς assets στις 375 δισ. στερλίνες. Μάλιστα το βρετανικό νόμισμα δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη που σημείωνε λίγο πριν την ανακοίνωση μετά και την καλύτερη των εκτιμήσεων βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία . Οι αξιωματούχοι της BoE έχουν ανανεώσει την εμπιστοσύνη τους στο πρόγραμμα «Χρηματοδότηση για το Δανεισμό», επεκτείνοντάς το χρονικά έως το 2015, κάτι που πιθανόν να δείχνει στροφή της κεντρικής τράπεζας προς την ενίσχυση του δανεισμού των μικρών επιχειρήσεων παρά προς την αγορά ομολόγων. 

Τα οικονομικά στοιχεία στη Βρετανία έχουν παρουσιάσει βελτίωση το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά μάλιστα και από την αποφυγή της τριπλής ύφεσης με το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο να ενισχύεται κατά 0,3%. 

Πολλοί αξιωματούχοι εξετάζουν αν η πρόσθετη στήριξη της οικονομίας μέσω μιας επέκτασης του προγράμματος αγοράς assets θα επιφέρει μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις (όταν ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 2,8%, πάνω από το στόχο του 2%) κι ενώ αμφισβητείται η βιωσιμότητα του εν λόγω προγράμματος και όταν μια ακόμα μείωση του επιτοκίου μπορεί να βλάψει τους καταθέτες και την κερδοφορία των τραπεζών. 

Η ισοτιμία GBPUSD δεν κατάφερε να φτάσει το 1,5600. Σε γενικές γραμμές η εικόνα της αγοράς συναλλάγματος είναι υποτονική, ίσως με εξαίρεση τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας που ενισχύονται ήδη από την ασιατική συνεδρίαση στον απόηχο της βελτίωσης των στοιχείων ανεργίας.