Έλεγχος και στα δελτία τύπου των ασφαλιστικών από την ΤτΕ

Το… αφτί των ασφαλιστικών εταιρειών για τον τρόπο με τον οποίο ενημερώνουν την κοινή γνώμη για την πορεία των οικονομικών τους στοιχείων, τράβηξε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, η αρμόδια διεύθυνση της ΤτΕ ζήτησε, από τον κλάδο, να λαμβάνει γνώση και η ίδια για τα δελτία τύπου τα οποία εκδίδονται και αποστέλλονται από τις εταιρείες προς ενημέρωση του κοινού τους.

Η Εποπτική Αρχή, έχοντας προφανώς διαπιστώσει υπερβολικές ή και παραπλανητικές αναφορές στις ανακοινώσεις ορισμένων εταιρειών, ζήτησε ήδη να της αποσταλλούν, προφανώς προς έλεγχο, όλα τα δελτία τύπου των ασφαλιστικών εταιρειών που αφορούν στα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2012.

Η ΤτΕ, με μια πολύ σύντομη επιστολή της,απαίτησε όπως ακριβώς ενημερώθηκαν οι ασφαλισμένοι, οι επενδυτές και η κοινή γνώμη για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2012 των εταιρειών,με τον ίδιο τρόπο ακριβώς να ενημερωθεί και η Διεύθυνση Εποπτείας της Ασφαλιστικής Αγοράς, αφήνοντας εμμέσως να διαφανεί ένας προβληματισμός για το περιεχόμενο ορισμένων ανακοινώσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του iw, από εδώ και στο εξής η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητά τακτικά τα δελτία τύπου και τις ανακοινώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών ώστε να τα ελέγχει ως προς την ορθότητά τους.

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία υποχρεώνει τις εταιρείες να είναι περισσότερο προσεκτικές στις αναφορές και τους ισχυρισμούς τους, πολύ δε περισσότερο όταν από την πλευρά της ΤτΕ δεν διεκρινίζεται το πως θα αντιδρά εφόσον διαπιστώνει ανακριβείς ή παραπλανητικές αναφορές.