Σε διαχειριστές τα χαρτοφυλάκια εταιρειών που έκλεισαν

Πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει το Επικουρικό Κεφάλαιο ώστε να μεταφέρει σε τρίτες – ξένες – εξειδικευμένες εταιρείες τη διαχείριση χαρτοφυλακίων και άρα τις υποχρεώσεις, ασφαλιστικών επιχειρήσεων των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν.

Πράσινο θα ανάψει το υπουργείο καταθέτοντας στη Βουλή τροπολογία που θα επιτρέπει στο Επικουρικό να συνάπτει ανάλογες συμβάσεις, και η Τράπεζα της Ελλάδος, εγκρίνοντας εν συνεχεία -ως εποπτική αρχή- σχετικά αιτήματα του φορέα.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι, η επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο «σκούπα» για την έγκριση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σήμερα ή το αργότερο αύριο.

Σε ότι αφορά τώρα την προετοιμασία του Επικουρικού Κεφαλαίου για την πρώτη συμφωνία μεταφοράς χαρτοφυλακίου ασφαλιστικής και τη διαχείρισή του από ξένο – εξειδικευμένο όμιλο, πηγές του iw αναφέρουν ότι αυτή θα αφορά στη General Union, που επί της ουσίας θα αποτελέσει όχημα – πιλότο για κάθε επόμενη συμφωνία. Αν το εγχείρημα επιτύχει, τότε θα ακολουθήσουν και άλλα, πάντα μετά από σχετικές εγκρίσεις της Τραπέζης της Ελλάδος.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι πέρα από τη γερμανική εταιρεία που έχει εκδηλώσει, μέσω δικηγορικού γραφείου στο Λονδίνου, ενδιαφέρον για το πρώτο συμβόλαιο του Επικουρικού Κεφαλαίου (το IW έχει κάνει σχετική αναφορά πρόσφατα), νομική συμφωνία επιδιώκουν να κλείσουν και άλλες δύο ξένες εταιρείες, με τις οποίες ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει έλθει σε απευθείας επικοινωνία το Επικουρικό.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πάντως ότι «αυτού του είδους οι νομικές συμφωνίες αποτελούν καθημερινή πρακτική για άλλες μεγάλες αγορές στην Ευρώπη, στην Ελλάδα όμως καθιερώνονται με μεγάλη καθυστέρηση και, δυστυχώς, με σκεπτικισμό από ορισμένους».