«Στόχος είναι να μεγαλώσουμε, και όχι να μοιράσουμε, την ασφαλιστική αγορά»

Ενωτικός, χωρίς να διαχωρίζει τις εταιρείες από το μέγεθος ή την προέλευση, με τη βεβαιότητα ότι η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί «στην εποχή της αβεβαιότητας να προσφέρει τη σιγουριά που λείπει», ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πιστεύει ότι η ασφάλιση «έχει ακόμα δρόμο να διανύσει για να πείσει τον πολίτη για την αξία της». Διακρίνει «έλλειμμα ενημέρωσης, το οποίο και πρέπει να καλυφθεί» και θεωρεί ότι «είναι μεγάλη η ευθύνη να επικοινωνηθούν σωστά τα ασφαλιστικά προϊόντα στο ευρύ κοινό».

Μιλά στο iw για την αγορά, τις εταιρείες, την εποπτεία, τα ασφαλιστικά προϊόντα, τις αδικαιολόγητες πρακτικές της ελληνικής αγοράς, τους επαγγελματίες ασφαλιστές και τα σχέδιά του για την ΕΑΕΕ. Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι:

•    Η αξιοπιστία της αγοράς επιδέχεται βελτιώσεις και η Ένωση πρέπει να πρωτοστατήσει στις εξελίξεις ανάπτυξης της αγοράς, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, και στενότερη σχέση με την Τράπεζα της Ελλάδος.
•    Η ελληνική αγορά είναι αγορά σοβαρών εταιρειών και όλες οι εταιρείες έχουν θέση σε αυτή.
•    Οι εταιρείες δεν μπορεί να έχουν όλες τα ίδια χαρακτηριστικά. Πρέπει όμως να έχουν την ίδια κουλτούρα και τις ίδιες αξίες λειτουργίας, το ίδιο μήκος κύματος συμπεριφοράς, αξιοπιστία και σοβαρότητα.
•    Οι συντελεστές της αγοράς χρειάζεται να εντοπίσουν τα σημεία που τους ενώνουν και να προχωρήσουν όλοι μαζί μπροστά και όχι προσπαθώντας ο ένας να πάρει το μερίδιο του άλλου.
•    Πρέπει να γίνει δουλειά με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.
•    Η «πίτα» της αγοράς πρέπει να μεγαλώνει και όχι να μοιράζεται ως έχει.


iw? Πώς φαντάζεστε την ασφαλιστική αγορά τα επόμενα χρόνια;

Α.Σ.: Μεγαλύτερη και με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

iw? Ποια προγράμματα θα πρωταγωνιστήσουν;

Α.Σ.: Κυρίως αυτά που αφορούν συντάξεις και υγεία.

iw? Τι διακρίνετε ως πρόβλημα της αγοράς σήμερα;

Α.Σ.: Το ότι είναι πολύ μικρότερη σε μέγεθος από αυτό που θα μπορούσε να είχε ήδη αποκτήσει. Γι’ αυτό και το ενδιαφέρον όλων των συντελεστών της αγοράς θα πρέπει να δοθεί στο πώς θα μεγαλώσουμε την αγορά και όχι το πώς θα τη μοιράσουμε. Σε αυτό εστιάζω και αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνω προς κάθε κατεύθυνση.

iw? Και πώς θα αυξηθεί σε μέγεθος;

Α.Σ.: Με το να βρούμε όλοι οι συντελεστές – της αγοράς – αυτό που μας ενώνει για να μεγαλώσουμε τις εργασίες μας. Διότι σίγουρα με όλους έχουμε σημεία που μας ενώνουν. Πρέπει να τα εντοπίσουμε και να τα προωθήσουμε μέσα από κοινές προσπάθειες ή παράλληλες δράσεις, προς την ίδια όμως κατεύθυνση. Αυτή είναι η συμφέρουσα για την αγορά μας τακτική και αυτή θα πρέπει να ακολουθήσουμε.

iw? Και με τις μεταξύ σας διαφωνίες τι θα κάνετε;

Α.Σ.: Βεβαίως, και υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε και εκεί πρέπει να γίνει συζήτηση. Ωστόσο, θα ξεκινήσουμε από τα θετικά στοιχεία, από αυτά που μας ενώνουν, από αυτά που μας ενδιαφέρουν για να μεγαλώσει η αγορά μας. Στόχος είναι να πάμε μπροστά όλοι μαζί και όχι προσπαθώντας να πάρει ο ένας το μερίδιο του άλλου.

iw? Με ποιον τρόπο, όμως, θα μεγαλώσει η ασφαλιστική «πίτα»;

Α.Σ.: Εστιάζοντας στην αξιοπιστία της αγοράς, η οποία επιδέχεται βελτιώσεων, περνάει από διάφορα στάδια και πρέπει να βασίζεται στον σοβαρό έλεγχο όλων των φορέων: του επόπτη, των εταιρειών, αλλά και των διαμεσολαβούντων. Έτσι μόνο η αγορά θα είναι «πιστοποιημένα» αξιόπιστη. Το ασφαλιστικό προϊόν δεν είναι ένα «απτό» προϊόν. Βασίζεται στην «πίστη», στην εμπιστοσύνη που δείχνει ο καταναλωτής σε πρόσωπα και εταιρείες πως σε βάθος χρόνου θα ανταποκριθούν σε μια υπόσχεση η οποία, για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκπροσωπείται από «ένα κομμάτι χαρτί». Επί σειρά ετών, οι καταναλωτές ένιωθαν πως έδιναν τα χρήματά τους με αντίκρισμα«ένα χαρτί», καθώς η εποπτεία δεν ήταν ανάλογη του επιπέδου. Αυτό οδήγησε στα γνωστά προβλήματα που τραυμάτισαν όλη την αγορά. Για εμάς είναι θεμελιώδες το ότι πλέον ο επόπτης, η ΤτΕ, έχει οντότητα και κύρος, δηλαδή αξίες από τις οποίες κερδίζουμε και εμείς.

iw? Ποια είναι η σχέση σας με την εποπτεία; Κάνει καλά τη δουλειά της;

Α.Σ.: Μια από τις βασικές προτεραιότητες του νέου Δ.Σ. είναι η ενδυνάμωση της σχέσης με τον επόπτη, γι’ αυτό και μία από τις πρώτες μας ενέργειες ήταν η επιδίωξη συνάντησης. Σε αυτήν συμμετείχαν ο διοικητής, ο υποδιοικητής, ο επικεφαλής της ΔΕΙΑ και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΕΕ. Αυτό ήταν μια θετική αρχή. Για πρώτη φορά, έγινε μια τόσο ανοικτή συζήτηση με τη συμμετοχή όλων όσων προανέφερα. Θεωρώ ότι η ΤτΕ κάνει πολύ σοβαρή δουλειά στην εποπτεία. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα δρόμος μακρύς να διανυθεί. Η συνεργασία μας θα κριθεί, σε βάθος χρόνου, από το αποτέλεσμα.

iw? Πιστεύετε στην αυτορρύθμιση της αγοράς ή στη στενή παρακολούθηση του Επόπτη;

Α.Σ.: Η αγορά μπορεί, και πρέπει, να κάνει σε κάποιο βαθμό αυτορρύθμιση, αλλά ταυτόχρονα πρέπει και η ΤτΕ να επεμβαίνει άμεσα όπου χρειάζεται. Η αυτορρύθμιση φθάνει έως ένα σημείο, από εκεί και πέρα χρειάζεται και ο επόπτης να βάζει το χέρι του.

iw? Ποιος θα επιβιώσει στην αγορά;

Α.Σ.: Στην ασφαλιστική αγορά μέλλον έχουν όσοι είναι σοβαροί και υπεύθυνοι στη δουλειά τους και ελπίζω ότι όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Ο πελάτης έχει πολύ περισσότερες απαιτήσεις, αλλά και επιλογές, και πρέπει και εμείς να προσαρμοστούμε ως κλάδος. Και γίνονται προσαρμογές. Και οι εταιρείες και οι διαμεσολαβητές προσαρμόζονται.

iw? Θεωρείτε ότι υπάρχει ενημέρωση του κοινού για την ασφάλιση;

Α.Σ.: Σε επίπεδο επικοινωνίας, αναφορικά με το τι προσφέρουμε ως ασφαλιστικές στον πελάτη, έχουμε δρόμο ακόμα για να πείσουμε. Διότι, εν πολλοίς, δεν το έχουμε καταφέρει ως ασφαλιστική βιομηχανία, να δίνουμε ένα προϊόν στους καταναλωτές και να νιώθουν βέβαιοι, να έχουν πειστεί, να νιώθουν καλά γι’ αυτό που αγοράζουν. Πουλάμε ένα προϊόν που είναι θεμελιώδους οφέλους, αλλά είναι πολυσύνθετο. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη να το επικοινωνήσουμε σωστά. Υπάρχουν δυσκολίες, δεν λέω, αλλά οφείλουμε να προχωρήσουμε.

iw? Πιστεύετε ότι υπάρχει ασφαλιστικό μέλλον;

Α.Σ.: Είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία. Εάν όλοι οι παράγοντες του κλάδου χτίσουμε την αξιοπιστία μας δουλεύοντας σοβαρά, είναι προφανές ότι μόλις προχωρήσουν τα πράγματα στην οικονομία και την κοινωνία, τότε στην Ελλάδα που ανατέλλει θα καταστεί σαφές ότι υπάρχει ανάγκη για τον συμπληρωματικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς το κοινωνικό κράτος δεν θα είναι όπως παλιά. Ξεκινώντας από τις συντάξεις και την υγεία, αλλά και για όλους τους άλλους κλάδους ασφάλισης θα υπάρξει ανάκαμψη και απαιτήσεις. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Το μέλλον μας έχει όλα τα θεμέλια για να μεγαλώσει. Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση.

iw? Για να πάρετε μια θέση στο τρένο της ανάπτυξης πού εστιάζετε τις άμεσες ενέργειές σας;

Α.Σ.: Στην αξιοπιστία και την εξωστρέφεια. Χωρίς αυτά, για τα οποία πρέπει να δουλέψουμε ώστε να τα εξασφαλίσουμε συλλογικά και για το σύνολο της αγοράς, δεν θα μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία. Εξωστρέφεια σημαίνει ότι θα πρέπει να πάψουμε να μαζευόμαστε μεταξύ μας οι ασφαλιστές και να μιλάμε εμείς για εμάς και για το πόσο καλό είναι το ασφαλιστικό προϊόν. Χρειάζεται να πείσουμε τον πολίτη, τον μέσο άνθρωπο για την αξία της ασφάλισης. Σε αυτό το επίπεδο έχουμε ακόμα έλλειμμα, πρέπει να το δούμε κατάματα και να το αποδεχθούμε, προκειμένου να βρούμε τους τρόπους και τις μεθόδους ώστε να το καλύψουμε.

iw? Τι δίνει η ασφάλιση στους πολίτες που σήμερα αγωνίζονται για την επιβίωση;

Α.Σ.: Εμείς προσφέρουμε αξία, αποζημιώνουμε, δίνουμε στους πελάτες μας πολλά. Το 2011 δώσαμε σε αποζημιώσεις περισσότερα από 3,2 δισ. ευρώ. Ο ρόλος της ασφάλισης, στην περίοδο που διανύουμε, είναι ακόμα πιο σημαντικός και ουσιαστικός σε σχέση με το παρελθόν. Ο καταναλωτής πρέπει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να φροντίσει να εξασφαλίσει την περίθαλψή του, την ασφάλεια του σπιτιού του, να προνοήσει για τη σύνταξή του, καθώς πλέον δεν μπορεί, όπως ίσως μπορούσε στο παρελθόν, να ανταποκριθεί σε αιφνίδια γεγονότα. Είναι, επομένως, πιο σημαντικό να προβεί σε κινήσεις που σε ενδεχόμενο κίνδυνο θα ελαχιστοποιήσουν τη δική του συμμετοχή στο κόστος. Το ασφαλιστικό προϊόν πρωτίστως ωφελεί το κοινωνικό σύνολο και δευτερευόντως τους φορείς της ασφάλισης.

iw? Για τον επαγγελματία ασφαλιστή τι έχετε να πείτε;

Α.Σ.: Ο σοβαρός επαγγελματίας, αυτός που προσαρμόζεται, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Πιστεύω ότι ο επαγγελματίας ασφαλιστής, άσχετα με όλους τους άλλους τύπους διαμεσολάβησης που αναπτύσσονται, παραμένει και πρέπει να παραμένει ο «ακρογωνιαίος λίθος» της αγοράς μας. Το νέο διοικητικό συμβούλιο δίνει βαρύνουσα σημασία στη σχέση με τους διαμεσολαβούντες και ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, αναβαθμίσαμε τη συζήτηση των θεμάτων που σχετίζονται με τους διαμεσολαβούντες και τους ανθρώπινους πόρους, ώστε να γίνεται σε επίπεδο εκτελεστικής επιτροπής όσο συχνά απαιτείται.

iw? Αναλάβατε την προεδρία της ΕΑΕΕ. Ποιες είναι οι βλέψεις σας για το έργο που καλείστε να επιτελέσετε;

Α.Σ.: Η ασφαλιστική αγορά δεν είναι των Ελλήνων, των ξένων, των μεσαίων, των μικρών ή των μεγάλων. Είναι η αγορά των σοβαρών ασφαλιστικών εταιρειών και όλες οι εταιρείες έχουν θέση. Βέβαια η σημερινή πραγματικότητα θέτει θέματα μεγέθους, κρίσιμης μάζας και άλλα. Όλα αυτά έχουν κάποιο ρόλο και, υπό την εποπτεία της ΤτΕ, πιστεύω ότι θα επιτευχθεί καλύτερη ισορροπία. Η Ένωση πρέπει να πρωτοστατήσει δια του διοικητικού συμβουλίου, δια της εκτελεστικής επιτροπής, δια των κλαδικών επιτροπών οι οποίες έχουν πολύ σοβαρό ρόλο, κάνουν δουλειά σε τεχνικά θέματα και προετοιμάζουν τη βάση του διαλόγου με τους άλλους φορείς. Ειδικότερα, δίνουμε έμφαση σε δύο άξονες: ο πρώτος περιλαμβάνει πρωτοβουλίες που οδηγούν στη μείωση του κόστους και άρα θα καταστήσουν το ασφαλιστικό προϊόν πιο ανταγωνιστικό και χρήσιμο για τον πελάτη και ο δεύτερος περιλαμβάνει τη διαφάνεια που θα καταστήσει το προϊόν μας πιο κατανοητό και αξιόπιστο στο κοινωνικό σύνολο. Έχουμε μπροστά μας έργο σημαντικό και κυρίως συλλογικό. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους.

iw? Πώς αξιολογείτε το υφιστάμενο επίπεδο των προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών;

Α.Σ.: Βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο. Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι, ανεξαρτήτως της οικονομικής συγκυρίας, εμείς έχουμε μεγάλη ευθύνη στο εξής: δεν έχουμε περάσει το μήνυμά μας σωστά και ιδιαίτερα σε αυτά τα δύσκολα και σύνθετα προϊόντα, όπως οι συντάξεις, η υγεία, η προστασία. Και να τονίσω ότι, σε εταιρικό επίπεδο, όλοι μιλούν σήμερα για risk management. Μα η ασφάλεια είναι το risk management που πρέπει να κάνει πρώτα απ’ όλα ο κάθε οικογενειάρχης. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλει επεξήγηση και αποτελεί καθήκον μας να το περάσουμε. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και γρήγορα και ριζικά. Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορεί οι ασφάλειες να μείνουν σε προϊόντα περασμένων δεκαετιών. Επομένως, βλέπουμε ότι αν είχε έρθει τώρα το Solvency II, η αγορά θα είχε αντιληφθεί πιο γρήγορα ότι δεν μπορεί να δίνει εγγυήσεις μακροχρόνιες και ότι πρέπει να γυρίσει σε unit linked προϊόντα. Όταν τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά και οι μετοχές έχουν έντονη μεταβλητότητα, δεν μπορεί η ασφαλιστική αγορά να δίνει τα εγγυημένα επιτόκια που σήμερα συνεχίζει να προσφέρει. Αυτά είναι θέματα που ήδη κινούμεθα να αντιμετωπίσουμε.

iw? Και τι κάνετε σχετικά με αυτό;

Α.Σ.: Ήδη η αγορά κινείται για να αλλάξει και απαιτείται σύνδεση με τον πελάτη και εκπαίδευσή του. Έρχονται από το εξωτερικό ασφαλιστικά στελέχη που δεν μπορούν να πιστέψουν ότι δίνουμε απλόχερα αυτά τα προϊόντα, όταν οι άλλες αγορές είναι πολύ πιο συγκρατημένες ή πιο σύνθετες, ώστε να διασφαλίζουν την σιγουριά για τις εταιρείες και τους πελάτες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και το λέω όχι υπό την έννοια της μείωσης των παροχών, αλλά από τη σκοπιά της προσαρμογής στην εποχή και την πραγματικότητα.

iw? Χρειάζεται να παρέμβετε κάπου διορθωτικά;

Α.Σ.: Τη δουλειά των παρεμβάσεων την κάνει ο επόπτης. Η δουλειά μας ως προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, είναι να δημιουργήσουμε ένα παρόμοιο μήκος κύματος που θα σχετίζεται με την κουλτούρα της αγοράς, την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το κάνω εγώ, ως πρόεδρος, ατομικά, αλλά ότι θα δημιουργηθεί συλλογικά, από όλους μας, μια νέα, ενιαία, κοινή βάση λειτουργίας της αγοράς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αξιοπιστίας.

iw? Αναπτυξιακά πού θα κινηθείτε; Τι θέλετε να προωθήσετε;

Α.Σ.: Πιστεύω ότι όταν θα «ξημερώσει η επόμενη ημέρα» στην Ελλάδα και θα περάσει στο παρελθόν η σημερινή οικονομική συγκυρία, τότε το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να έρθουμε να συμπληρώσουμε το κοινωνικό κράτος (συντάξεις και υγεία), αλλά και να συνδράμουμε στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών με όλες τις κατηγορίες ασφαλίσεων. Στην εποχή της μεγάλης αβεβαιότητας, η ασφαλιστική αγορά μπορεί να προσφέρει σε βασικούς τομείς τη σιγουριά που μας λείπει.

iw? Πιστεύετε στη διαφορετικότητα της αγοράς; Δηλαδή θεωρείτε φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των εταιρειών ή θεωρείτε ότι όλες θα πρέπει να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά;

Α.Σ.: Όχι, δεν μπορεί να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, ούτε οι εταιρείες ούτε οι διαμεσολαβούντες. Πρέπει όμως όλοι να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: να μπορούν να προσθέτουν αξία στη σχέση τους με τον πελάτη. Η κάθε εταιρεία να δίνει το δικό της καλύτερο στοιχείο.

iw? Ως πρόεδρος, θα ενισχύσετε το ελληνικό στοιχείο, τη μικρομεσαία ασφαλιστική, την πολυεθνική και αυτό θα γίνει διαφορετικά για την κάθε κατηγορία ή πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχει ενιαία εκπροσώπηση;

Α.Σ.: Όλοι έχουμε και τις διαφορές μας. Ωστόσο δε ξεκινάμε από αυτές. Αντίθετα αναζητούμε τις ομοιότητες, τους στόχους που είναι κοινοί, ώστε να αποκτήσουμε συλλογικότητα και δύναμη διεκδίκησης. Είναι λάθος να ξεκινάμε τη σχέση μας και τη σύμπλευσή μας, με τα όσα τυχόν κάποιοι πιστεύουν ότι μας χωρίζουν ή είναι διαφορετικά από εταιρεία σε εταιρεία. Αν υπάρχουν επιμέρους συμφέροντα, ο καθένας μόνος του θα τα ρυθμίσει. Η ΕΑΕΕ, όμως, θα προωθήσει τα κοινά στοιχεία που σίγουρα υπάρχουν και είναι μεταξύ άλλων: η άνοδος της αγοράς, η ενημέρωση των πολιτών για εμάς, η ανάπτυξη της ασφάλισης, η δημιουργία ασφαλιστικής συνείδησης.

iw? Για τη Eurolife ERB ποιες είναι οι βλέψεις σας, έστω και κάτω από περιβάλλον ρευστότητας, λόγω των πρόσφατων συγκυριών και του γενικού οικονομικού κλίματος;

Α.Σ.: Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε, και το επιδιώκουμε με συγκεκριμένες επιλογές, είναι ότι η Eurolife ERB θα συνεχίσει με συνέπεια την πορεία των τελευταίων ετών. Αποδείξαμε ότι πιστεύουμε σε όλα τα κανάλια διανομής και όλα τα προϊόντα. Θέλουμε η εταιρεία να κρατηθεί στην κορυφαία θέση που πήρε με την αξία της και με την εργασία όλων, ανεξαιρέτως, των στελεχών και συνεργατών της, και πρωτίστως με τη στήριξη, πωλησιακά και κεφαλαιακά, από τον μέτοχο, τη Eurobank.