Χ.Α.: Στους ρυθμούς του ΟΠΑΠ και των τραπεζών

Η αγορά την τρέχουσα εβδομάδα θα κινηθεί στους ρυθμούς του ΟΠΑΠ και της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Πολλά θα εξαρτηθούν από το τίμημα για την απόκτηση του 33% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ και από τις προσπάθειες των διοικήσεων των τραπεζών να συγκεντρώσουν το 10% των κεφαλαίων από τους ιδιώτες επενδυτές.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς είναι πολύ κοντά στο να καλύψουν το 10% και το κυριότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί να εκδώσουν Cocos. Η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα κρίνει πολλά και για την αγορά.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προσδοκά από την πώληση του ΟΠΑΠ σχεδόν το 50% των προβλεπόμενων συνολικών εισπράξεων από την υλοποίηση του φετινού προγράμματος, ύψους 2 δισ. Ειδικότερα, από την πώληση του ΟΠΑΠ η κυβέρνηση αναμένει εισπράξεις μεταξύ 700 εκατ. και ενός δισ.

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία των ανακεφαλαιοποιήσεων των συστημικών τραπεζών, που οφείλουν να αντλήσουν το 10% των κεφαλαίων που πρέπει να συγκεντρωθούν για να καταστούν και πάλι φερέγγυες, προκειμένου να παραμείνουν ιδιωτικές. Το στοίχημα για τη συγκέντρωση «του 10%» είναι μεγάλο για κάθε τράπεζα (αλλά και ψήφος εμπιστοσύνης για την ελληνική αγορά) και η επιτυχής έκβασή του συνυφασμένη τόσο με τα μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας που συντηρούν το country risk όσο και με τα δεδομένα της κάθε τράπεζας (ύψος καθαρής θέσης, ποιότητα ενεργητικού κ.ο.κ.).
Πάντως, η ύπαρξη των διαθέσιμων κεφαλαίων για τον σκοπό αυτό στα ταμεία του ΤΧΣ διαμορφώνει τουλάχιστον τη βεβαιότητα για την τελική ολοκλήρωση του εγχειρήματος των ανακεφαλαιοποιήσεων των 4 συστημικών τραπεζών ύψους 27,4 δισ. (με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 35 δισ.!), αφήνοντας ανοικτή σε διάφορα σενάρια τη χαρτογράφηση της μετοχικής σύνθεσης των τραπεζών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αλλά και για αρκετό διάστημα στη συνέχεια.

Η τεχνική εικόνα της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης παλινδρομεί γύρω από τις 920 μονάδες χωρίς κατεύθυνση, εκτιμά η Εμπορική, και, βραχυπρόθεσμα, κομβικά σημεία παραμένουν οι αντιστάσεις των 936 μονάδων και ιδιαίτερα των 975 μονάδων.

Μια ενδεχόμενη υπέρβαση των 936 μονάδων θα ανανεώσει το ισχύον ανοδικό σήμα, αλλά η εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών θα καθορίσει το εύρος και την ένταση της κίνησης. Αντίθετα, μια ενδεχόμενη υποχώρηση χαμηλότερα των 902 μονάδων θα θεωρηθεί καθοδικό σήμα.

Για την επόμενη εβδομάδα οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι θα αποτελέσει θετική έκπληξη η υπέρβαση της αντίστασης των 975 μονάδων.

Αν τελικά ο Γενικός Δείκτης κινηθεί θετικότερα του αναμενόμενου, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1.019 και 1.052 μονάδες. Αν τελικά δεν ξεπεράσει τις 936 μονάδες, στηρίξεις εντοπίζονται στις 902 και, χαμηλότερα, στις 876 μονάδες.