Ασφαλιστικό έλλειμμα 109 δις δολ. στις καταστροφές του 2012

Η σφοδρότητα των καταστροφικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2012, είχε ως αποτέλεσμα να αποτελέσει το τρίτο έτος με τις μεγαλύτερες ασφαλισμένες απώλειες από το 1970 έως σήμερα.

Περίπου 14.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές και οι οικονομικές απώλειες από σεισμούς, πλημμύρες, παγετούς και τυφώνες ανήλθαν σε 186 δισ. δολ.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα “Sigma” της Swiss Re από το συνολικό κόστος της ζημίας, περίπου 77 δισ. δολ. καλύφθηκαν από ασφαλιστικές εταιρείες. Συνολικά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έλαβαν χώρα 318 καταστροφικά γεγονότα, εκ των οποίων τα 168 ήταν φυσικές καταστροφές και τα 150 καταστροφές για τις οποίες ευθύνεται ο άνθρωπος.
Από τα περίπου 14 000 άτομα που έχασαν τη ζωή τους, 1.900 άνθρωποι χάθηκαν από τον τυφώνα Bopha στις Φιλιππίνες, 824 από τον ισχυρό χειμώνα στην Ευρώπη και 455 από τις πλημμύρες στο Πακιστάν.

Η περιοχή που επλήγη περισσότερο, από άποψη οικονομικών απωλειών, ήταν η Βόρεια Αμερική, όπου οι ζημίες ανήλθαν σε 118 δισ. δολ. Οι ΗΠΑ υπέστησαν καταρχάς μία από τις ισχυρότερες περιόδους ξηρασίας των τελευταίων δεκαετιών, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί, σε μεγάλο βαθμό, η αγροτική τους παραγωγή.

Επίσης, ο τυφώνας Sandy έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ, αφήνοντας τη Νέα Υόρκη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για μέρες. Στην Ιταλία εκδηλώθηκε ισχυρός σεισμός, που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε βιομηχανική περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι φυσικές καταστροφές κόστισαν στην ασφαλιστική βιομηχανία πάνω από 71 δισ. δολ. το 2012, ενώ οι ανθρωπογενείς καταστροφές προκάλεσαν πρόσθετες αξιώσεις ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ. Ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Σίγουρα η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια ανθρώπινων ζωών, ωστόσο μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο ώστε, σε επίπεδο κοινωνίας και οικονομίας, οι άνθρωποι να επανέλθουν στους αρχικούς τους ρυθμούς, όπως έγινε και στην περίπτωση των ΗΠΑ. Εντούτοις, σε μεγάλα τμήματα του κόσμου όπου εκδηλώνονται συχνά ισχυρά καιρικά φαινόμενα, άνθρωποι και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν την ετοιμότητά τους έναντι του κινδύνου, μειώνοντας την υπασφάλιση.
Μεταξύ, μάλιστα, των συνολικών ζημιών και των ασφαλισμένων καταγράφεται ένα έλλειμμα περίπου 109 δισ. δολ., που το επωμίζεται η Πολιτεία και οι πολίτες.

14.000 θύματα

Το 2012, περίπου 14.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Sigma», κατά μέσο όρο, περισσότερα από 70.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε καταστροφές κάθε χρόνο από το 1990 έως σήμερα. Σε σύγκριση με το 2011, όταν το τσουνάμι στην Ιαπωνία οδήγησε στην απώλεια 19. 000 ανθρώπων, ο αριθμός των θυμάτων μειώθηκε σχεδόν κατά 60%. Μεγάλος αριθμός θυμάτων καταγράφεται επίσης στον τυφώνα Bopha, που σκότωσε περισσότερα από 1.900 άτομα στις Φιλιππίνες.

Πέρα από τους επιβεβαιωμένους θανάτους, υπάρχουν και οι άνθρωποι που αγνοούνται και ανέρχονται σε 9.000. Από αυτούς οι 8.000 αγνοούμενοι έχουν δηλωθεί στις Φιλιππίνες, σε περιοχές της Ευρώπης που εκδηλώθηκε παγετός. Στις ανθρωπογενείς καταστροφές καταγράφονται περισσότερα θύματα το 2012. Ο τραγικότερος απολογισμός ήταν σε μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε φυλακή της Ονδούρας, όπου 361 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, γεγονός που την καθιστά την πιο θανατηφόρα φωτιά που εκδηλώθηκε σε φυλακή τον τελευταίο αιώνα.
Άλλες ανθρωπογενείς καταστροφές που οδήγησαν σε μεγάλο αριθμό θυμάτων το 2012 είναι:
•    Έκρηξη σε αποθήκη όπλων στη Δημοκρατία του Κονγκό (286 θύματα)
•    Πυρκαγιά σε εργοστάσιο ενδυμάτων στο Πακιστάν (240 θύματα)
•    Θαλάσσια και εναέρια ατυχήματα όπου, το έτος που πέρασε, πέθαναν αντίστοιχα 1.700 και 400 άνθρωποι.
•    Τρομοκρατικές ενέργειες σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας των οποίων χάθηκαν σχεδόν 800 ζωές, αριθμός αρκετά αυξημένος σε σχέση με το 2011, που τα θύματα ανέρχονταν σε 500.

Απώλειες 186 δισ. δολ.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, συνολικά το 2012 κατεγράφησαν καταστροφές των οποίων το κόστος ανέρχεται σε 186 δισ. δολ. Μεγάλο μέρος του ποσού αυτού – τα 70 δισ. – αφορά στις ζημιές του τυφώνα Sandy, που κατέστρεψε τις βορειοανατολικές  ακτές των ΗΠΑ. Η θύελλα επηρέασε επίσης την Καραϊβική και τον Καναδά και έχει χαρακτηριστεί, από άποψη διάρκειας, ο μεγαλύτερος τυφώνας του Ατλαντικού.

Πέρσι, η Ιταλία υπέστη τον πιο καταστροφικό, από πλευράς οικονομικής ζημίας, σεισμό, ο οποίος επηρέασε τη μεταποιητική της δραστηριότητα. Η συνολική ζημία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 16 δισ. δολ.
Από την άλλη πλευρά, καταστροφές που οφείλονται σε ανθρώπινες ενέργειες υπολογίζεται ότι κόστισαν, συνολικά, 8 δισ. δολ. Ανάμεσα στις πιο δαπανηρές καταστροφές συγκαταλέγονται: το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia, που προσέκρουσε σε ύφαλο στα ανοικτά της ακτής της Τοσκάνης στην Ιταλία, καταστροφικές πυρκαγιές και εκρήξεις σε εξέδρες γεωτρήσεων και σε άλλες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι ζημίες σε όλους τους κλάδους των ασφαλειών που καλύφθηκαν από την ασφαλιστική βιομηχανία το 2011 έφτασαν τα 77 δισ. δολ. και από αυτά τα 71 δισ. αφορούσαν σε φυσικές καταστροφές. Μεγαλύτερες απώλειες είχαν καταγραφεί το 2011, χρονιά κατά την οποία οι σεισμοί και οι πλημμύρες οδήγησαν σε απώλειες άνω των 126 δισ. δολ. και το 2005, όταν οι τυφώνες Κατρίνα, Βίλμα και Ρίτα προκάλεσαν αξιώσεις άνω των 100 δισ. δολ. Οι περισσότερες από τις απώλειες το 2012 προέκυψαν από τις καιρικές συνθήκες που σχετίζονται με γεγονότα στις ΗΠΑ, όπως ο τυφώνας Sandy και η ξηρασία στο Corn Belt. Μάλιστα από τα 71 δισ. δολ. ασφαλισμένων απωλειών από φυσικές καταστροφές, τα 69 οφείλονταν σε καιρικά φαινόμενα και περίπου 2 δισ. δολ. προκλήθηκαν από τους σεισμούς.

Εννέα καταστροφικά γεγονότα μέσα στο 2012 πυροδότησαν αξιώσεις ύψους 1 δισ. δολ. και άνω.
Το πιο δαπανηρό γεγονός για την ασφαλιστική αγορά θεωρείται ο τυφώνας Sandy, με ασφαλισμένες απώλειες ύψους 35 δισ. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 20-25.000.000.000 αξιώσεων από εταιρικές ασφαλίσεις και απαιτήσεις για πλημμύρες, που καλύπτονται από το National Flood Insurance Program (NFIP).

Η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική ζημία ήταν η ξηρασία στις ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε ασφαλισμένες απώλειες ύψους 11 δισ. Όσον αφορά στις ανθρωπογενείς καταστροφές, που συνολικά αγγίζουν τα 6 δισ. δολ., πρώτο στη λίστα των αξιώσεων είναι το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia και ακολουθούν οι πυρκαγιές σε υπεράκτιες εξέδρες γεώτρησης στη Νιγηρία και στη Βόρεια Θάλασσα, η έκρηξη σε ένα μεγάλο διυλιστήριο πετρελαίου στη Βενεζουέλα και εκρήξεις σε διάφορα εργοστάσια χημικών.

Βόρεια Αμερική

Η Βόρεια Αμερική ήταν η περιοχή με τις περισσότερες ζημιές το 2012, από την άποψη των ασφαλισμένων ζημιών (περίπου 65 δισ. δολ.) και συνολικών οικονομικών ζημιών (πάνω από 118 δισ. δολ.). Δύο ήταν τα γεγονότα που σημάδεψαν την περιοχή το έτος που πέρασε: ο τυφώνας Sandy και η σοβαρή ξηρασία στη ζώνη καλαμποκιού.

•    Στις 2-3 Μαρτίου στην κοιλάδα του Οχάιο και τις νοτιοδυτικές περιοχές εμφανίστηκε, νωρίτερα από το αναμενόμενο, περίοδος τυφώνων, στην οποία σε διάστημα μόλις δύο ημερών εμφανίστηκαν 75 ανεμοστρόβιλοι, που οδήγησαν σε ασφαλιστικές αξιώσεις 2,5 δισ. δολ. Εν συνεχεία, στα τέλη Απριλίου, εμφανίστηκαν ακόμα πιο ισχυροί ανεμοστρόβιλοι και χαλαζόπτωση, προκαλώντας ένα παρόμοιο ποσό ασφαλισμένων αξιώσεων. Στο τέλος του Ιουνίου, έκανε την εμφάνισή της και η καταιγίδα Derecho στην Αϊόβα, η οποία «ταξίδεψε» μέσω της κοιλάδας του Οχάιο στη μέση του Ατλαντικού μέσα σε δέκα ώρες. Το φαινόμενο αυτό είχε ως αποτέλεσμα 28 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και οι ασφαλιστικές εταιρείες να κληθούν να καταβάλουν αποζημιώσεις δύο δισ. δολ. Συνολικά, ανεμοστρόβιλοι και καταιγίδες οδήγησαν σε ασφαλισμένες απώλειες της τάξης των 14 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Sigma» είναι η δεύτερη φορά που καταγράφεται τόσο μεγάλο ποσό αποζημιώσεων για τέτοιου είδους φαινόμενα. Τα τελευταία χρόνια οι πιθανότητες έκθεσης σε ανεμοστρόβιλους έχει αυξηθεί και ένας από τους λόγους που έχει συμβεί αυτό είναι η αστικοποίηση, λόγω της οποίας υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση σε κινδύνους των ασφαλισμένων περιουσιακών στοιχείων.

•    Το 2012 στον Βόρειο Ατλαντικό, κατά την εποχή των τυφώνων, εμφανίστηκαν 19, γνωστές στην επιστημονική κοινότητα, καταιγίδες, δέκα εκ των οποίων εξελίχθηκαν σε τυφώνες. Μία από τις καταιγίδες εξελίχθηκε σε ισχυρό τυφώνα (επιπέδου 3 και πάνω), που εμφανίζεται για έβδομη συνεχή χρονιά στις ΗΠΑ. Η εποχή λοιπόν των τυφώνων αποδείχτηκε ιδιαίτερα δαπανηρή για τις ΗΠΑ, με αποκορύφωμα, στο τέλος της εποχής των τυφώνων, την εμφάνιση του Sandy, που «χτύπησε» τις βορειοανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών με κύμα αέρα, θύελλες, βροχοπτώσεις και χιόνι. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, η συνολική ζημία που προκάλεσε ανέρχεται σε 70 δισ. δολ., εκ των οποίων τα 35 αφορούν σε ασφαλισμένες απώλειες. Μετά από τον τυφώνα Κατρίνα το 2005, θεωρείται ο δεύτερος, κατά σειρά, τυφώνας που προκάλεσε τόσο μεγάλες ζημίες. Παρά τους ασθενείς ανέμους του τυφώνα Sandy, διάφοροι παράγοντες έπαιξαν σημαντικό ρόλο ως προς το καταστροφικό του αποτέλεσμα. Δύο από τους βασικούς λόγους ήταν η μεγάλη διάρκεια του τυφώνα, αλλά και η καταιγίδα που ακολούθησε, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πλημμύρες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ο τυφώνας, μετά το πέρασμά του, προκάλεσε την πιο εκτεταμένη διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που έχει σημειωθεί ποτέ στις ΗΠΑ από φυσικά φαινόμενα.

•    Το 2012 ήταν ένα δύσκολο έτος για τις ΗΠΑ. Όχι μόνο λόγω των τυφώνων, αλλά και λόγω της ξηρασίας που έπληξε την περιοχή. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες, πρόκειται για μία από τις ισχυρότερες ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών, ενώ το έτος που πέρασε ήταν η θερμότερη περίοδος των ΗΠΑ από το 1895 έως σήμερα. Η περίοδος ξηρασίας ξεκίνησε τον Μάρτιο και κορυφώθηκε τον Ιούλιο, επηρεάζοντας πάνω από το 50% των καλλιεργειών της χώρας. Ειδικά στις καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας, οι απώλειες ήταν πολύ μεγάλες. Οι αποζημιώσεις που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες και το ομοσπονδιακό σύστημα έφτασαν τα 11 δισ. δολ. Πέρα από τις οικονομικές απώλειες, υπολογίζεται ότι περίπου 123 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το θερμό κύμα αέρα.

•    Ένα άλλο γεγονός, που αυτήν τη φορά οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια και όχι στη δύναμη της φύσης, είναι η φωτιά που ξεσπάει στο φαράγγι Waldo τον Ιούνιο. Η έκταση της φωτιάς ήταν μεγάλη και περίπου 32.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους για να σωθούν. Η πυρκαγιά κατέστρεψε πάνω από 300 σπίτια και θεωρείται η πιο καταστροφική φωτιά στο Κολοράντο. Οι ασφαλισμένες απώλειες εκτιμήθηκαν σε περίπου 0,5 δισ. δολ. Εν συνεχεία εκδηλώθηκαν και άλλες πυρκαγιές στις ΗΠΑ, που συνέβαλαν στις υψηλές θερμοκρασίες και τις εξαιρετικά ξηρές καιρικές συνθήκες.

Ευρώπη

Το κόστος των καταστροφών που προκάλεσε η μανία της φύσης ή το ανθρώπινο λάθος στην Ευρώπη φτάνει στα 27 δισ. δολ., εκ των οποίων τα 5 δισ. δολ. ήταν ασφαλιστικές αποζημιώσεις. Από όλες τις καταστροφές ξεχωρίζει αναμφίβολα ο σεισμός στην Τουρκία.

Πέρα από αυτόν όμως, εκδηλώθηκαν και φαινόμενα όπως κρύες μάζες αέρα σε ολόκληρη σχεδόν την ευρασιατική ήπειρο στις αρχές του 2012 και από τα τέλη Ιανουαρίου έως και τον Φεβρουάριο σημειώθηκαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις. Ένα παχύ στρώμα πάγου έκλεισε τεράστια τμήματα του Δούναβη, παγιδεύοντας εκατοντάδες σκάφη, κατά μήκος των στενών Κερτς που συνδέουν την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα. Χιονοθύελλες σημειώθηκαν επίσης στη Ρώμη. Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν, σε μεγάλο βαθμό, την αγροτική παραγωγή στη Δυτική Ευρώπη, προκαλώντας ζημίες ύψους 0,3 δισ. δολ.

Στις 7 Μαΐου, σεισμός μεγέθους 5,9 ρίχτερ έπληξε τη βόρεια ιταλική περιφέρεια της Emilia Romagna. Μετασεισμική δόνηση 5,8 ρίχτερ σημειώθηκε επίσης στις 29 Μαΐου, με επίκεντρο 15 χλμ βορειοδυτικά από το επίκεντρο του πρώτου σεισμού. Οι δύο σεισμοί στοίχισαν τη ζωή σε 26 ανθρώπους και κατέστρεψαν πολλές τοπικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αλλά και ιστορικά
κτήρια. Οι ζημιές που υπέστησαν τα δημόσια έργα υποδομής ήταν περιορισμένες. Το συνολικό κόστος των δύο σεισμών εκτιμάται ότι φτάνει τα 16 δισ. δολ., με ασφαλισμένες απαιτήσεις της τάξεως του 1,6 δισ. δολ., καθιστώντας την τη μεγαλύτερη ασφαλιστική ζημία που έχει καταγραφεί για τη χώρα.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τους σεισμολόγους ως μετρίου-υψηλού σεισμικού κινδύνου και έχει μακρά ιστορία καταστροφικών σεισμών. Τρία χρόνια νωρίτερα, το 2009, σεισμός 6,3 ρίχτερ κατέστρεψε μεγάλα τμήματα της μεσαιωνικής πόλης της Λ’ Άκουιλα και 308 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ωστόσο, ο πιο καταστροφικός σεισμός που έχει καταγραφεί έως σήμερα είναι εκείνος το 1908 στη Messina, με 95.000 θύματα.
Η μεγαλύτερη ανθρωπογενής καταστροφή της περιοχής ήταν το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia που προσάραξε έξω από το νησί Giglio, στις 13 Ιανουαρίου 2012, περίπου 16 χλμ μακριά από την ακτή της Τοσκάνης. Τριάντα επιβάτες έχασαν τη ζωή τους και δύο αγνοούνται. Το πλοίο δεν έχει ρυμουλκηθεί από τη μέρα του ατυχήματος. Προς το παρόν, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μια διαδικασία γνωστή τεχνικά ως parbuckling τον Σεπτέμβριο του 2013. Εν συνεχεία, το Costa Concordia θα ρυμουλκηθεί στη Σικελία, όπου θα χρειαστεί δύο χρόνια για να διασπαστεί σε θραύσματα.

Ασία

Η περιοχή της Ασίας υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή όσον αφορά σε ανθρώπινες ζωές. Τα θύματα των καταστροφών το 2011 έφτασαν τις 7.000 και το συνολικό κόστος των ζημιών τα 30 δισ. δολ. Μόνο τα 3 δισ. δολ. από τις συνολικές απώλειες ήταν ασφαλισμένες ζημίες. Ωστόσο, σε σχέση με το 2011, που οι ασφαλισμένες απώλειες ήταν 53 δισ. δολ. και το συνολικό οικονομικό κόστος των καταστροφών ήταν 282 δισ. δολ., λόγω του σεισμού στην Ιαπωνία και των πλημμυρών στην Ταϊλάνδη, οι καταστροφές το έτος που πέρασε ήταν περιορισμένες. Οι καταστροφές που εκδηλώθηκαν είναι οι ακόλουθες:
•    Προς το τέλος του έτους, ο τυφώνας Bopha πέρασε από την ανατολική ακτή του νησιού Μιντανάο στις Φιλιππίνες. Πάνω από 1.900 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η τεράστια καταιγίδα προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε νοσοκομεία, κτήρια, υποδομές και στη γεωργία. Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος των ζημιών ανέρχεται σε 0,9 δισ. δολ.
•    Ο σεισμός που εκδηλώθηκε στο Ιράν οδήγησε στην απώλεια 306 ζωών.
•    Κατά τη θερινή περίοδο, θανατηφόρες πλημμύρες εκδηλώθηκαν στην Κίνα και το Πακιστάν. Περισσότεροι από 900 άνθρωποι πέθαναν, κατοικίες καταστράφηκαν, η γεωργική παραγωγή χάθηκε. Η συνολική οικονομική απώλεια ήταν 14 δισ. δολ.
•    Ισχυρή καταιγίδα προκάλεσε την ερήμωση και τη διακοπή των μεταφορών στην Ιαπωνία. Οι ασφαλισμένες απώλειες ήταν πάνω από 0,8 δισ. δολ.
•    Ο τυφώνας Bolaven προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε καλλιεργούμενες εκτάσεις στη Νότια Κορέα, γεγονός που οδήγησε σε ασφαλιστικές αξιώσεις 0,2 δισ. δολ.
•    Στη Βόρεια Ινδία, οι ασθενείς βροχές των μουσώνων προκάλεσαν προβλήματα σε τρία διασυνδεδεμένα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας.
•    Τον Σεπτέμβριο του 2012, ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα εργοστάσιο ενδυμάτων στο Πακιστάν, με αποτέλεσμα την απώλεια 243 ζωών. Τουλάχιστον 102 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί νεκροί σε άλλο εργοστάσιο ενδυμάτων, στην Ντάκα, στο Μπαγκλαντές, καθιστώντας αυτήν την πιο θανατηφόρα πυρκαγιά στο εργοστάσιο στην ιστορία του έθνους. Στο Μπαγκλαντές λειτουργούν περισσότερα από 4.500 εργοστάσια ενδυμάτων που εξυπηρετούν διεθνείς εταιρείες. Η περιοχή είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο στον τομέα αυτό μετά την Κίνα.
•    Σε έκρηξη που σημειώθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια πετροχημικών στην ανατολική Ταϊλάνδη σκοτώθηκαν 12 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 100 άτομα. Οι εκρήξεις ανάγκασαν 1.000 ανθρώπους που ζούσαν κοντά στη βιομηχανική ζώνη να εκκενώσουν την περιοχή.
•    Τρομοκρατικές επιθέσεις στο Πακιστάν στοίχισαν τη ζωή σε 200 ανθρώπους.

Ωκεανία

Φυσικές καταστροφές και ανθρωπογενείς καταστροφές το 2012 προκάλεσαν συνολικές ζημιές άνω του 1 δισ. δολ. στην Ωκεανία, ενώ μόλις τα 0,3 δισ. δολ. ήταν ασφαλισμένες απώλειες. Μετά τις πρωτοφανείς καταστροφές του 2011, η περιοχή επωφελήθηκε από πιο ήπιας μορφής φυσικά φαινόμενα το 2012.
Η Αυστραλία επλήγη από τις πλημμύρες στην Κουηνσλάνδη και τη Νέα Νότια Ουαλία στις αρχές του 2012. Οι ασφαλισμένες απώλειες έφτασαν και σε αυτήν την περίπτωση τα 0,3 δισ. δολ.

Λατινική Αμερική και Καραϊβική

Φυσικές καταστροφές και ανθρωπογενείς καταστροφές, το 2012, προκάλεσαν, συνολικά, ζημίες άνω των 4 δισ. δολ. στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Το κόστος για τους ασφαλιστές ήταν πάνω 0,9 δισ. Έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και πάλι στη Βραζιλία, καθώς και στην Κολομβία, το Περού και το Εκουαδόρ. Οι πλημμύρες οδήγησαν σε περισσότερους από 100 θανάτους. Η συνολική απώλεια εκτιμάται ότι άγγιξε τα 0,2 δισ. Τα φαινόμενα που συνέβησαν είναι τα ακόλουθα:
•    Ξηρές καιρικές συνθήκες στη βορειοανατολική Βραζιλία οδήγησαν στην πιο ξηρή περίοδο που έχει περιέλθει η περιοχή τον τελευταίο μισό αιώνα. Οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με καταστροφές στις καλλιέργειές τους, λειψυδρία και απώλειες στην κτηνοτροφία.
•    Εκτός από τις πλημμύρες και την ξηρασία στη Λατινική Αμερική, εκδηλώθηκαν ισχυροί άνεμοι και τυφώνες. Τόσο ο τυφώνας Sandy όσο και ο τυφώνας Ισαάκ προκάλεσαν ζημιές στην Καραϊβική.
•    Οι τυφώνες Carlotta και Ernesto «χτύπησαν» στο Μεξικό και περίπου 19 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ προκάλεσαν οικονομικές ζημιές ύψους 0,8 δισ.
•    Τον Ιούνιο στο Περού σημειώθηκαν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα 252 άνθρωποι – η πλειοψηφία αυτών παιδιά – να χάσουν τη ζωή τους.
•    361 άνθρωποι πέθαναν σε φωτιά που εκδηλώθηκε σε φυλακή στην Ονδούρα.
•    Τον Αύγουστο, μια έκρηξη σε διυλιστήριο στη Βενεζουέλα, η δεύτερη μεγαλύτερη σε συγκρότημα διύλισης στον κόσμο, προκάλεσε το θάνατο 48 ατόμων.

Αφρική

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αφρική από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές. Συνολικά, το κόστος των καταστροφών ανέρχεται σε 1,5 δισ. δολ. και οι ασφαλισμένες απώλειες στα 0,2 δισ. δολ. Πιο συγκεκριμένα:

•    Έντονες βροχοπτώσεις καταγράφηκαν στη Δυτική και Κεντρική Αφρική. Οι όχθες του ποταμού Νίγηρα υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα η περιοχή να υποστεί τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
•    Η χαλαζοθύελλα στη Νότια Αφρική τον Οκτώβριο προκάλεσε ασφαλισμένες απώλειες άνω των 100 εκατ. δολ.
•    Πυρκαγιά ξέσπασε σε υπεράκτια πλατφόρμα γεωτρήσεων στη Νιγηρία.
•    Έκρηξη σε αποθήκη όπλων από ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα στη Μπραζαβίλ, στη Δημοκρατία του Κονγκό, οδήγησε σε πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν και στοίχισαν τη ζωή σε 286 άτομα.
•    500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων.