Γλίτωσε από το «κούρεμα» η κυπριακή ασφαλιστική αγορά

Από μηδενική έως εξαιρετικά περιορισμένη καταγράφεται η έκθεση των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών σε ομόλογα του κυπριακού δημοσίου, όπως εξάλλου και σε καταθέσεις στις τοπικές τράπεζες, γεγονός το οποίο περιόρισε στο ελάχιστο κάθε κίνδυνο για τα περιουσιακά στοιχεία του κλάδου στη μεγαλόνησο.
 
Εξάλλου, η Τράπεζα Κύπρου με Διάταγμα που εξέδωσε προστάτευσε τις ασφαλιστικές εταιρείες από το haircut, οπότε οι επενδύσεις και τα αποθέματα των ελληνικών εταιρειών ουσιαστικά παρέμειναν αλώβητα από τις συνέπειες της Κυπριακής οικονομικής κρίσης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η εισηγμένη στο Κυπριακό Χρηματιστήριο International Life, όσο και η θυγατρική της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Κύπρο, επί της ουσίας δεν επηρεάσθηκαν από την χρηματοοικονομική κρίση στη Μεγαλόνησο, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα περιουσιακά τους στοιχεία.
 
Από το haircut φαίνεται να έμεινε ανεπηρέαστη και η ασφαλιστική Prime, συμφερόντων του Δημήτρη Κοντομηνά.
 
Πάντως, η ασφαλιστική αγορά σχολιάζει στην Ελλάδα τη διαφορετική στάση την οποία τήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έναντι των τοπικών ασφαλιστικών εταιρειών, σε σχέση με τη στάση της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία, όπως δηλώνουν παράγοντες της αγοράς, οδήγησε σε δοκιμασία τον κλάδο κουρεύοντας τα ομόλογα που είχε υπό την κατοχή του, η αξία των οποίων ξεπερνούσε τα 3 δισ. ευρώ.