Μικρή «ανάσα» για το ευρώ;

“Πρόσκαιρη” ανοδική αντίδραση παρατηρήθηκε σήμερα στο ευρώ, το οποίο ξεπέρασε το 1,2800 έναντι του δολαρίου αφού διεξάγονται ομαλά οι συναλλαγές μετά το άνοιγμα των κυπριακών τραπεζών μετά από δύο περίπου εβδομάδες. Νωρίτερα, η ισοτιμία προσέγγισε τα χαμηλά 4 μηνών τόσο λόγω επικράτησης της αβεβαιότητας των επενδυτών όσο και μετά από μη ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη. Να υπενθυμίσουμε ότι αύριο οι αγορές σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές ενόψει του Πάσχα των Καθολικών. 

Έτσι, νωρίτερα, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης των ευρωπαϊκών αγορών, το EUR/USD υποχώρησε στο 1,2760. Νέα αφορμή στάθηκε και η απρόσμενη αύξηση των ανέργων στη Γερμανία κατά 13.000 το Μάρτιο έναντι εκτίμησης για μείωση του αριθμού κατά 2.000. 

Από την πλευρά του ο ΟΟΣΑ αξίωσε από την ΕΚΤ να επεκτείνει τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης υπό την εκτίμηση ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη καθυστερεί. Παράλληλα αναμένει για την Ομάδα G7 ανάπτυξη στο 2,4% το πρώτο τρίμηνο (σε ετήσια βάση). Ισχυρότερη εκτιμά ότι θα είναι η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ιαπωνία το πρώτο τρίμηνο σε αντίθεση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ η γερμανική οικονομία αναμένεται ότι θα ανακάμψει το πρώτο τρίμηνο και θα επιταχυνθεί το δεύτερο.