Σχέδια για την καταπολέμηση της ασφαλιστικής απάτης

Τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα για την αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης που θα λειτουργήσει στα πρότυπα άλλων χωρών, όπως της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας, θα προτείνει προς το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ο πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Διαφάνειας και Πρόληψης, κ. Αναστάσιος Κασκαρέλης.
 
Όπως ο ίδιος δηλώνει στο iw, το κόστος της ασφαλιστικής απάτης διαφέρει ανά χώρα, αλλά πρόσφατες μελέτες το υπολογίζουν στο 10% των αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες ανά κλάδο Ασφάλισης, γεγονός το οποίο φαίνεται να επιδρά άμεσα στα ασφάλιστρα.
 
Κατά τον κ. Κασκαρέλη, η καταπολέμηση της ασφαλιστικής απάτης πρόκειται να αποτελέσει το σημαντικότερο ζήτημα που θα απασχολήσει την Επιτροπή Διαφάνειας και Πρόληψης στην επόμενη διετία, ενώ όπως υπογραμμίζει για την αντιμετώπισή της απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια αρκετών φορέων καθώς και η συνδρομή της πολιτείας και ειδικότερα του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Κασκαρέλη, για την καταπολέμηση της απάτης, η Επιτροπή Διαφάνειας και Πρόληψης προγραμματίζει επίσης:
 
– Να επικοινωνήσει το θέμα προς όλα τα μέλη της Ένωσης, καθώς και την πολιτεία, ώστε να αναδείξει τη σπουδαιότητα της καταπολέμησης του φαινομένου.
– Να κάνει ευρεία χρήση της πληροφορικής και να ενισχύσει το αρχείο και τη βάση δεδομένων της ΥΣΑΕ.
– Να συνεργαστεί με άλλους συναρμόδιους φορείς για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.