Μάχη στο αυτοκίνητο και άγνοια στην ασφάλιση

Παραδόξως και αντίθετα με τα όσα θέλουν να πιστεύουν οι κορυφαίοι ασφαλιστές που χρόνια τώρα ηγούνται του θεσμού και με τις εταιρείες τους πρωτοστατούν σε σημαντικές μεταβολές επί των ασφαλιστικών πραγμάτων, η ελληνική αγορά έχει μείνει πολύ πίσω. Όχι τόσο από άποψη παραγωγής όπου και εδώ υπάρχει πρόβλημα αλλά πολύ περισσότερο από άποψη ποιοτικού εκσυγχρονισμού των ασφαλιστών, και των εταιρειών. 

Η άποψη αυτή όσο και να διαφωνούν κάποιοι,  μπορεί να υποστηριχθεί από το γεγονός ότι:  ασφαλιστές και  εταιρείες συνεχίζουν εμμονικά να πουλάνε «αυτοκίνητο», ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υποχρεωτικό, απλό, αυτοματοποιημένο που θα έπρεπε να το εφοδιάζεται ο καθένας με τον πιο εύκολο τρόπο είτε αυτό λέγεται στάντ, είτε λέγεται σούπερ μάρκετ, είτε οποιοδήποτε άλλο σημείο πώλησης επέλεγε η ασφαλιστική να το τοποθετήσει. Δεν μπορεί το 2013 η τεχνογνωσία των εταιρειών και το μάρκετινγκ να εξαντλείται σε «ευτελή» πλέον ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου, όπως επίσης δε μπορεί να ασχολείται με αυτό το ανθρώπινο δυναμικό της αγοράς που έχει εκπαιδευτεί, έχει ενημερωθεί, έχει καταρτιστεί για να ενημερώνει για ασφάλειες και συμβόλαια με ουσία και περιεχόμενο. 

Στη φτωχή ελληνική αγορά όλα αυτά μοιάζουν ακόμα παράξενα. Και δεν ευθύνεται κανείς άλλος παρά από τους ίδιους τους ανθρώπους του κλάδου. Διότι λένε ότι πουλάνε υγεία, σύνταξη, επενδυτικά, και άλλα που θεωρούνται «κορυφή» των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων αλλά τη μάχη τη δίνουν στο αυτοκίνητο, και στα υπόλοιπα προγράμματα πασχίζουν απλώς για να πείσουν ότι αποτελούν το μέλλον της αγοράς. 

Όσο λοιπόν οι συντελεστές της ασφαλιστικής δραστηριότητας εξαντλούνται στην προώθηση των υποχρεωτικών συμβολαίων τόσο η αγορά θα βυθίζεται και βαθύτερα στο τέλμα της, ανάγοντας την πρόοδό της σε θεωρητική προσδοκία και όνειρο απατηλό. Και η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καθώς οι Έλληνες παραμένουν όχι υποασφαλισμένοι αλλά ανημέρωτοι για την ασφάλιση. Αγοράζουν την υποχρέωσή τους –το αυτοκίνητο- και αγνοούν την ασφάλισή τους αποστερώντας από τον εαυτό τους το δικαίωμα της πρόνοιας.