Η αυτοχειρία της ασφαλιστικής μακροημέρευσης…

Σίγουρα όλοι περιμένουν κάτι να αλλάξει στην αγορά. Είτε με τον ένα τρόπο που σημαίνει κάθαρση από προβληματικές περιπτώσεις είτε με τον άλλο που σημαίνει συνεργασίες, είτε με κάποιο τρίτο που θα είναι καινοτομικός. Τέλος πάντων το ζητούμενο είναι πώς κάτι πρέπει να αλλάξει. 

Και το λέει η αγορά, το υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη, το τεκμηριώνουν τεχνοκράτες. Ωστόσο τίποτε από όλα αυτά δεν έρχεται και όμως τα εταιρικά σχήματα συνεχίζουν, οι ασφαλιστικές η καθεμιά με την δική της στόχευση συνεχίζει να υπάρχει και να προχωρεί και όλα δείχνουν να κυλούν ομαλά. Ίσως όχι όπως κάποιοι θα ήθελαν, αλλά θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσουν το πώς θα ήθελαν. 

Διότι πολλά χρόνια περιμένουν όλοι κάτι. Υπάρχει μια «ατελέσφορη προσμονή» που μπορεί να περιγραφεί ως γκρίνια, διότι άλλη ερμηνεία δεν επιδέχεται καθώς δεκαετίες χέρι- χέρι  με τη γκρίνια τα πράγματα, όπως όλοι διαπιστώνουν προχωρούν, οι εταιρείες αναπτύσσονται τα στελέχη εξελίσσονται, η αγορά κινείται θετικά σε συνολικό απολογισμό και τέλος πάντων τι πρόβλημα έχει αυτή η «φτωχή» ελληνική αγορά, σε σχέση με τις άλλες «πλούσιες» ανεπτυγμένες αγορές;  

Μάλλον έχει το «χρώμα» του τόπου που χαίρεται την πρόοδό του μέσα από μουρμούρα, ψευδή δυστυχία, καταστροφή του αδύναμου ανταγωνιστή  και φαινομενική απαισιοδοξία. Κάπου εκεί μπλέκεται και το θέμα των προβληματικών ασφαλιστικών.  Δηλαδή ενώ οι ιδιοκτήτες έχουν προσωπική περιουσία, την χαίρονται και αρνούνται να την τοποθετήσουν στα ταμεία της εταιρείας. 

Διότι και αυτό, ο πλουτισμός των φυσικών προσώπων εις βάρος των νομικών αποτελεί μια μικρή απόχρωση της ελληνικής πραγματικότητας. Κάπου εδώ μπλέκεται και ο επόπτης, και η πολιτεία, και οι εργαζόμενοι και οι άμοιροι ασφαλισμένοι. Οι εταιρείες δε θα κινδυνεύσουν αν οι μέτοχοι αποφασίσουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Και η εμπειρία έχει δείξει ότι: όσοι δεν το έβαλαν –το χέρι στην τσέπη- είτε τις έκλεισαν είτε τους τις έκλεισαν τις εταιρείες τους, η άλλη εκδοχή ήταν αυτοί που τις πούλησαν και η τρίτη περίπτωση είναι αυτό που θεωρείται αυτοχειρία: να βάλουν λεφτά, να είναι συνεπείς και οι εταιρίες να μακροημερεύσουν…